Wij moeten steeds meer doen met minder mensen. Want het is lastig om aan goed personeel te komen. En natuurlijk te behouden. In dit kader is het ontzettend belangrijk om voor een goed werkproces te zorgen. Dan hebben engineers tijd om zich bezig te houden met wat écht belangrijk is. Dit maakt het werk leuker en is efficiënter voor het bedrijf.
Hoe doe je dit dan? De Add-on 'NTI for Inventor' heeft meer dan 30 tools die speciaal zijn ontworpen om processen te versnellen en het leven van de engineer makkelijker te maken. In dit blog vertel ik je over 2 van deze procesversnellers.
Data maar 1x invullen
Metadata
Engineering maakt niet meer alleen maar technische tekeningen, zoals in het verleden gebeurde. Nee, tegenwoordig wordt alles in 3D uitgedacht en wordt er aan de modellen metadata gekoppeld. Denk daarbij aan zaken zoals omschrijving, materiaal en gewicht. Deze data wordt later in het bedrijfsproces weer gebruikt. Niet alleen voor stuklijsten maar bijvoorbeeld ook voor het terugvinden van jouw modellen in een PDM-systeem zoals Vault. Er zijn ook steeds meer bedrijven die koppelen met ERP- of PLM-systemen, waar uiteraard dezelfde metadata ook weer hergebruikt wordt. Deze metadata goed in de systemen krijgen is dus heel erg belangrijk. Helaas voor de engineer niet het leukste klusje. Gelukkig kunnen we dit een stuk simpeler én sneller maken.
Eenvoudig inregelen
Met de property editor van de NTI for Inventor kun je dit allemaal makkelijk inregelen. De metadata die voor jullie engineeringsproces belangrijk is, wordt direct bij het 3D-model getoond en kan hier ook ingevuld of gewijzigd worden. Je kunt daarbij bijvoorbeeld:
- Velden verplicht stellen zodat deze informatie altijd wordt ingevuld.
- Met voorgedefinieerde lijsten werken (in plaats van vrij invulbare velden) voor consistente informatie.
- Gegevens automatisch laten invullen aan de hand van gemaakte keuzes en zo tijd besparen en fouten voorkomen.
Hergebruiken data
De 3D-data wordt in latere processen hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan info voor de klant, lasersnijden, het aansturen van CNC-machines of 3D-printen. We moeten dan de Inventorbestanden exporteren naar een ander bestandsformaat. Een Inventortekening (.dwg) wordt bijvoorbeeld omgezet naar een PDF. Een Inventor 3D-model (.ipt en .iam) naar bijvoorbeeld .step, .dxf of .stl bestand. Door de data maar 1 keer én op de juiste manier in te vullen, verbeter je het proces van de engineer. En de basis moet gewoon goed zijn, anders werkt dit door in het hele project. We hebben allemaal weleens meegemaakt wat voor ellende dat kan geven....
Automatiseren van exportbestanden
Vervelend repeterend werk
In Inventor moet dit normaal gesproken bestand voor bestand gedaan worden. Bovendien moet je dan elke keer de locatie en de bestandsnaam kiezen. Dit is vervelend reperterend werk en ook foutgevoelig. Bovendien schuilt hier een potenteel gevaar. Want als je wijzigingen gaat doen op de Inventormodellen heb je geen 'link' met de geëxporteerde bestanden. Je kunt dus niet zien of het geëxporteerde bestand up-to-date is of niet!
De oplossing: Advanced Publish
Gelukkig hebben we hier ook een oplossing voor met de NTI for Inventor. Met de Advanced Publish kun je met 1 druk op de knop de benodigde exportbestanden aanmaken. Deze krijgen dan automatisch de juiste naam en locatie. Voor de naam en locatie kan ook de eerder gemaakte metadata gebruikt worden.
Documentation Status
De 'Documentation Status' geeft je vervolgens inzicht en zorgt ervoor dat je in bulk kunt exporteren. Je kunt alle exportbestanden van een complete samenstelling in 1 klap maken. Bovendien kun je zien of de geëxporteerde bestanden aanwezig zijn en of ze up-to-date zijn of niet. Superhandig!
Tot slot
Naast deze 2 procesversnellers helpt NTI for Inventor je nog met veel meer zaken. Denk bijvoorbeeld aan het in 1 keer uitprinten van álle tekeningen van jouw hele project. Of het exporteren van lijsten voor productie of werkvoorbereiding. Ben je benieuwd wat de meer dan 30 Tools in de NTI for Inventor voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.