5 redenen om van Revit over te stappen op een AEC-collectie
26 juli 2022 
in Revit
4 min. leestijd

5 redenen om van Revit over te stappen op een AEC-collectie

In de gehele bouwbranche, zowel bij architecten, engineers, installateurs, constructeurs en aannemers, zien wij het gebruik van de AEC-collectie toenemen. De overstap van alleen Revit naar een uitgebreider pakket of de overstap van AutoCAD naar BIM is vaak de aanleiding voor een overstap naar een volledige AEC-collectie. Toch heeft nog niet iedereen deze overstap gemaakt. Dat is jammer, want een AEC-collectie biedt heel veel meerwaarde ten opzichte van een losse Revit licentie. En dat voor een bescheiden meerprijs. In dit blog leg ik je graag uit wat de 5 belangrijkste redenen zijn om over te stappen naar een volledige AEC-collectie.

1. Revit en AutoCAD workflow

Wanneer je denkt aan de overstap van 2D naar 3D, dan lijkt het soms alsof je moet kiezen. In werkelijkheid kun je met een AEC-collectie, waar zowel AutoCAD als Revit inbegrepen zit, de overstap zo geleidelijk laten verlopen als je zelf wilt. Heb je nog een project die in 2D staat en waar voorlopig ook nog geen behoefte voor bestaat om naar 3D om te zetten? Dan kun je deze overstap met behulp van een AEC-collectie maken op het moment dat dit wel noodzakelijk wordt. Ook kun je er uiteraard voor kiezen om delen van projecten in 2D te laten bestaan wanneer hier de behoefte voor bestaat. Met een AEC-collectie heb je hier de volledige vrijheid in.

2. Revit en Navisworks workflow

Navisworks is 2D/3D projectmanagement software om het samenwerken te faciliteren en coördineren. Navisworks in onderdeel van de AEC-collectie. De software geeft je onder andere de volgende mogelijkheden:

 • Clash controles tussen verschillende 3D modellen;
 • Visueel controleren op data;
 • Modellen samenvoegen van veel verschillende bestandformaten;
 • Opzetten van een 4D visuele planning.

Navisworks werkt erg goed met hele grote Revit of IFC-modellen die niet goed handelbaar zijn binnen Revit. Wanneer je bijvoorbeeld van verschillende teams of onderaannemers losse Revit-modellen ontvangt, die allemaal in één hoofdproject geplaatst moeten worden, is Navisworks hiervoor vaak de beste oplossing. Je kunt dan direct door het hoofdmodel heen ‘wandelen’, uitgebreide clash detectie uitvoeren en incidenten bekijken die vanuit het Autodesk Construction Cloud platform aangemaakt zijn. Wanneer een onderliggend Revit-model wijzigt, dan zie je deze wijzigingen direct terug in het Navisworks model. Navisworks zorgt voor een beter begrijpbaar model, minder bouwfouten in knooppunten en minder faalkosten op de bouwplaats.

3. Samenwerken en veilig opslaan in de cloud met Autodesk Docs

Het hybride werken is op dit moment niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Of er vanuit huis, vanaf de bouwplaats of vanuit verschillende kantoren gewerkt wordt, iedereen moet veilig toegang hebben tot alle projectdata. Autodesk Docs is de basis van het Autodesk Construction Cloud platform en geeft je direct een projectmanagement oplossing. Autodesk Docs is, zoals wij het noemen, een “Common Data Environment” en gratis te gebruiken met een AEC-collectie. Met Autodesk Docs:

 • Kun je al je projectdata vastleggen
 • Heb je direct inzicht in jouw 2D en 3D data door de krachtige viewer
 • Kun je opmerkingen maken en communiceren vanuit de bestanden
 • Stel je projectleden verantwoordelijk door meldingen vast te pinnen.
 • Beheer je data door de automatische versiebeheer en vergelijk op zowel 2D als 3D data.

4. Formit Pro en Pointcloud (ReCap Pro) workflow

Het maken van schetsen en ontwerpconcepten in Formit Pro heeft veel voordelen, het grootste voordeel is dat de modellen vanuit Revit en Formit Pro real-time aan elkaar gekoppeld zijn. Hierdoor kunnen ontwerpteams en engineers gelijktijdig samenwerken aan hetzelfde ontwerp. Wij zien steeds meer ontwerpbureaus de stap maken naar Formit Pro, het grote voordeel is dat je in een vroeg stadium een BIM-model aan het opbouwen bent. In Formit Pro:

 • Maak je de eerste schetsen en ontwerpconcepten in 3D
 • Ben je data aan het toevoegen
 • Maak je materiaalkeuzes vanuit de Autodesk bibliotheek
 • Analyseer je de energieprestaties van gebouwen en beglazingen
 • Biedt de mogelijkheid om visueel de zonne-impact van warmtewinst van oppervlakken te analyseren

ReCap Pro helpt jou om hoogwaardige en gedetailleerde modellen van assets in de echte wereld vast te leggen doormiddel van een pointcloud. Denk hierbij aan het vastleggen van bestaande constructies, gevels, of een te renoveren monumentaal pand. Maak van je pointcloud een 3D-model en borg informatie zoals deze in de werkelijkheid is. Een pointcloud geeft projectteams de mogelijkheid om de bestaande projectdata beter te begrijpen en kan hierop anticiperen. Sla je zware pointclouds op en maak gebruik van onbeperkte opslag én krachtige viewer, allemaal vanuit het Autodesk Construction Cloud platform. Ook deze software heb je gratis tot je beschikking met een AEC-collectie.

5. Civil 3D en InfraWorks workflow

Civil 3D

Vanuit de AEC-collectie ervaar je efficiënte workflows voor oppervlaktemodellering, doorgangsmodellering, locatie-, brugontwerpen, de afvoer van regen- en rioolwater en stedenbouwkundige plannen met Civil 3D-ontwerpsoftware voor civiele techniek. Stroomlijn de gegevensstroom tussen ArcGIS, Civil 3D en Revit en krijg veilig toegang tot Civil 3D-bestanden, datashortcuts en Xrefs van meerdere locaties en bedrijven, allemaal vanuit het Autodesk Construction Cloud platform! Ook vanuit Civil 3D heb je de mogelijkheid om pointcloud-data weer te geven.

InfraWorks

Elk project begint met een stedenbouwkundig ontwerp, maar hoe visualiseer je de gemoduleerde ontwerpconcepten voor infrastructuur? Met InfraWorks combineer grote hoeveelheden gegevens uit bijvoorbeeld Civil 3D en Revit en zorg je dat geometrische gegevens van bestaande bebouwde- en natuurlijke omgevingen naadloos visualiseert. De visualisaties kunnen worden gebruikt om een duidelijk beeld te scheppen van de omgeving, dit helpt bedrijven of opdrachtgevers om snel een keuze te maken tussen verschillende ontwerpopties. Met de AEC-collectie kunnen civiele ingenieurs en ontwerpers betere ontwerpbeslissingen nemen en daardoor naadloos samenwerken!

Tot slot

Ben je na het lezen van dit blog benieuwd geworden? Maandag 12 september geef ik over dit onderwerp een gratis webinar. Meld je gratis aan.

Wil je weten wat de overstap van Revit naar een volledige AEC-collectie voor jou en jouw collega’s kan betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. We helpen je graag!

Reactie plaatsen