arrow_drop_up arrow_drop_down
18 mei 2020 

Anderhalve meter afstand en generative design

In deze anderhalve meter economie blijft ook mijn architectenhart niet stilstaan. De afgelopen weken hebben wij allemaal de maatregels van het RIVM kunnen ervaren. Het nieuwe “normaal” is dat wij in al onze werkzaamheden rekening moeten houden met een minimale afstand van anderhalve meter. Voor ons en gelukkig voor veel van onze klanten is het thuiswerken door de nieuwe technologieën als Microsoft Teams en BIM 360 goed mogelijk. Maar na negen weken thuiswerken ga je toch denken hoe wij straks weer terug naar kantoor kunnen. En hoe we het mogelijk kunnen maken om ondanks de anderhalve meter toch een functioneel kantoor in te richten?

Ontwerpen

Als architect heb je veelal een afgebakende opdracht. Door middel van een Programma van Eisen (PvE) weet je als ontwerper of architect wat de opdrachtgever wilt. Hoeveel ruimte wilt de opdrachtgever en/of welke functies wilt hij graag hebben. Maar hoe ga je dan nu om met een “afgebakende opdracht” als anderhalve meter?

In Autodesk Formit heb ik door middel van de BIM 360 koppeling eenvoudig de bestaande situatie van ons kantoor kunnen inlezen. Ook kan ik daar makkelijk mijn “standaard families” plaatsen. Dit is eenvoudig te doen vanaf een website of met een mobile apparaat zoals een iPad.

Maar de anderhalve meter toepassen is hierin nog vooral een actie die ik zelf moet doen. Dit moet toch makkelijker kunnen?

Generative design

Tijdens het ontwerpen loop ik tegen beperkingen aan. Hoe kan ik die anderhalve meter goed en eenvoudig gebruiken en tegelijk toch meerdere opties bekijken. Gelukkig heb ik een Dynamo specialist als collega, namelijk Mikael van der Wal. Hij ziet wel mogelijkheden om een Dynamo script te schrijven, en met de komst van Revit 2021 hebben wij nu ook de mogelijkheid om generative design te gebruiken.

Generative design is (kort gezegd) het door de computer (software) laten uitdenken/berekenen van verschillende “opties” aan de hand van zelf te bepalen parameters. Met dit idee heeft Mikael een nieuwe Dynamo script gemaakt die rekening houdt met een werkplek en de benodigde anderhalve meter vrije ruimte beschikbaar tot de volgende werkplek.
Iedereen die de 2021 versie van de Autodesk AEC-collectie gebruikt, zal onder het “Manage” tabblad de generative design functies terug kunnen vinden.

Het gemaakte script is niet alleen maar bedoeld voor het maken van een paar “cirkels” die een anderhalve meter zone maskeren. In het script heeft Mikael rekening gehouden met de ruimte die je in gebruik neemt bij de werkplek. Je zit tenslotte niet stil. Dit is een flexibel in te richten zogenaamde “social distance”. Die laatste is parametrisch en kan variëren en overlappen, maar op zo een manier dat personen nooit de anderhalve meter grens overschrijden.

Het schrijven van deze tekst over het script is eenvoudig, maar het maken en de gedachtegang om de juiste “flow” te krijgen heeft heel wat denkwerk en testen gekost. Dit zie je terug in de hoeveelheid versies die wij hebben gemaakt.

Het resultaat van het script van Mikael is dat er een Revit object (family voor de kenners) geselecteerd kan worden die als middelpunt dient. Deze wordt door middel van generative design geplaatst en op alle varianten doorgerekend. In de bovenstaande afbeelding zie je de verschillende opties met een variatie van zes tot zestien mogelijke werkplekken (op de door ons aangegeven ruimte) en dat daarbij de “social distance” en “personal distance” verschillend is. Voor ons kantoor betekend dit het gebruik van maximaal zestien werkplekken met een minimale “social distanc” van 1600 mm goed is te faciliteren.

Revit 2021 heeft ons geholpen bij de berekening en visualisatie hiervan. Als architect heb ik deze gegevens gebruikt als onderlegger en heb hier nog een “gangpad” vanaf gehaald. Het resultaat is een veilig ingerichte kantoortuin, die voldoende groot en veilig is om weer met een mooie groep collega’s naar kantoor te gaan.

IoT

Theoretisch hebben wij nu een goed ingerichte werkplek. En met de RIVM richtlijnen hopen wij binnenkort weer naar kantoor te kunnen. Maar in de praktijk zijn het ook de nieuwste technologieën die ons gaan helpen. De Digital Twin van ons kantoor verschaft ons namelijk belangrijke informatie. Aanwezigheidsdetectie geeft aan of het toilet bezet is, en voorkomt dus onnodig heen en weer lopen, of in de krappe voorruimte geen afstand kunnen houden.

Voor je koffie gaat halen kan je zien of de keuken bezet is. Of kijk je liever vanaf thuis of je “favoriete” werkplek nog beschikbaar is. Dit zijn enkele voorbeelden. Bekijk dit blog eens als je meer wilt weten over het gebruik van sensoren in de anderhalve meter samenleving.

Conclusie

De mogelijkheden van generative design doen mijn “architectenhart” sneller kloppen. Ik ontdek meer onderbouwde mogelijkheden dan ik zelf heb kunnen bedenken en schetsen. Aan de hand van de uitkomsten heb ik sneller een volledige plattegrond kunnen maken en niet zelf hoeven nadenken over de benodigde anderhalve meter.

Ben je ook benieuwd naar Dynamo en generative design? Laat het ons dan gerust weten. We helpen je graag en stellen onze script graag ter beschikking!

Reactie plaatsen

Ben jij er dit jaar bij tijdens de (virtuele)

CAD & Company Universiteit?

Laat je op 8 oktober 2020 inspireren door verschillende interessante en opvallende cases uit jouw branche! Gewoon vanaf je bureau en helemaal gratis. Meld je nu aan!
Cookiestatement