AutoCAD 2021: What's new

AutoCAD 2021 is los! De terugkerende hamvraag is elk jaar weer: kunnen we overstappen én compatibel blijven? Het korte antwoord: ja, dat kan! De standaard opslag-format van AutoCAD files blijft dwg/dxf 2018. In dit blog lees je meer over een aantal nieuwe features ontstaan door een focus dit jaar op samenwerken in de cloud. Daarnaast laten we de verbeterde functionaliteit van bestaande commando’s zien. In beide gevallen zijn de vernieuwingen ook dit jaar weer ontstaan op basis van de input van de community en de analytische (big)data van Autodesk.

What’s new in AutoCAD 2021: Helemaal in de wolken

Werken in de cloud is meer dan ooit tevoren in opmars. Dit merken we bij CAD & Company en ook Autodesk is zich hier bewust van. Daarom is in deze release Google Drive toegevoegd aan de native in-app opslagmogelijkheden. Op de bestaande mogelijkheden (bijvoorbeeld OneDrive) zijn een aantal nieuwe mogelijkheden doorontwikkeld; zo kun je bijvoorbeeld:

  • een versiegeschiedenis bijgehouden;
  • een block-library in sync houden met je cloud;
  • en is er een (verbeterde) compare functie zodat je veranderingen in Xrefs beter kunt tracken.

AutoCAD 3rd party cloud storage connectivity

Daarnaast zijn er een aantal handige nieuwe functionaliteiten toegevoegd, namelijk;


    • LISP-functionaliteit
    • TRIM/EXTEND & Break,
    • Measure tool
    • Verbeterde touchscreen-functionaliteiten verbeterd
    • Property-categorie ‘REVCLOUD’ toegevoegd.

Dit in zowel de desktop applicatie als in de mobiele en de web-app.

Overview What’s New AutoCAD 2021

What’s new AutoCAD 2021

Blocks palette verbeteringen

Het Blocks palette is verbeterd en maakt nu gebruik van de voordelen van de aansluiting op cloud opslag-locaties. Hierdoor zijn je blocks ook meteen toegankelijk in de mobiele en de web-app, dat is lekker makkelijk als je veel op locatie werkt!

Blocks palette: Cloud connectivity

Als je al recente blocks in je tekening heb staan kan het zijn dat Sync optie niet weergeven wordt.

Blocks palette: Sync

Als dit bij jou het geval is, dan kun je de optie beschikbaar maken door in de opties naar de cloud-locatie te laten wijzen.

Blocks palette: Specify Options

Het tabblad Other Drawings in het blocks-palette heeft een nieuwe naam gekregen: Libraries. In dit tabblad kun je een drawing of map specificeren. Het uitklapmenu geeft de vijf meest recente locaties weer. Deze vijf kun je gebruiken in de mobiele en de web-app.

Blocks palette: Libraries

Drawing history (alleen voor sign-in licenties)

BAK-files kenden we al, de vorige versie van je file maar dan met de extensie *.bak. Pas je deze aan naar *.dwg dan kun je verder in de vorige versie van je bestand. Met AutoCAD 2021 blijven van bestanden die opgeslagen zijn op OneDrive, Box en Dropbox meerdere oude versies bestaan. De provider van de cloud-storage bepaalt hoeveel versies er beschikbaar blijven.

Sla je de eerste keer een bestand in de cloud op, dan ontvang je de volgende notificatie.

DWG History: Notificatie

Log je in bij je provider, dan komt het Drawing History paneel tevoorschijn. Vanuit dit paneel kun je met de versiegeschiedenis van het bestand aan de slag. Hier kun je filteren op datum en persoon.

DWG History: Filters

Daarnaast kun je vanuit dit paneel de compare-tool voor oudere versies van het bestand starten. Hiermee wordt een vergelijking gestart van het bestand wat op dit moment open staat tegen een van de oudere versies.

DWG History: Compare

XREF Compare

Is er een XREF in je tekening aangepast, dan ontvang je hier een notificatie van met een nieuw toegevoegde checkbox.

XREF Compare: Notificatie

Vink je deze aan dan komt het Xref Compare paneel tevoorschijn. Hier kun je de instellingen van de vergelijkingen uitlezen en instellen. Zoals bijvoorbeeld de gebruikte kleuren om de verschillen te laten zien, Filters voor Hatches en Text en instellingen voor Revision Clouds.

XREF Compare: Panel

Revision Clouds

Voor revisionclouds is een in AutoCAD 2021 een aparte object-eigenschap toegevoegd. Hierdoor hoeven de revclouds niet meer als polyline weergeven te worden. Het gevolg hiervan is dat je altijd optimale controle hebt over de grootte en weergave van revisiewolken. De cord length in revisiewolken zullen altijd automatisch in een optimale lengte starten. Een welkome aanpassing voor menig mechanisch, bouwkundig en civiel tekenaar zou ik zeggen.

Trim/Extend

Veel gebruikers gebruikten het trim commando als ‘tr -> enter -> enter’ waarmee je in een soort ‘power’ variant van de tool terecht kwam. Alle lijnen worden hierdoor op de eerstvolgende kruising geknipt. Gebruik je dit in combinatie met de ‘shift’ toets werkt de functie als extend. Alle lijnen die je dan aanklikt worden tot de eerstvolgende kruising verlengd. Omdat dit zoveel werd gebruikt heeft Autodesk deze werking standaard gemaakt, deze mode heet de ‘quick’ mode. Start je het commando, dan kun je meteen beginnen met klikken. Als er geen volgende kruising meer beschikbaar is wordt het lijnstuk verwijderd.

Quick Trim

Break

Met het (ver)nieuw(d)e BREAKATPOINT commando kun je een lijn doormidden breken of een polyline splitsen op een specifiek punt. Dit punt kan bijvoorbeeld een intersectie met een tracking-lijn zijn of een bepaalde afstand vanaf een opgegeven handle.

Break at single point

Quick Measure Verbeteringen

En dan als laatste de toevoeging van measure area in de Quick-Measure tool:

Quick Measure: Area 51

Tot slot

AutoCAD 2021 heeft dit jaar een aantal significante verbeteringen. De grootste verbeteringen gaan daarbij over het werken in de cloud. Vragen? Reageer gerust onder dit bericht of neem contact met ons op.