Autodesk software installeren, activeren en up-to-date houden
12 juli 2022 
12 min. leestijd

Autodesk software installeren, activeren en up-to-date houden

Autodesk software installeren en activeren is een simpel proces. In no-time kun jij aan de slag met jouw model. Om te zorgen dat je software ook goed blijft werken, is het belangrijk om deze up-to-date te houden. In dit blog lees je hoe je Autodesk software downloadt, installeert, activeert en up-to-date houdt.

Single-user of multi-user

Als je Autodesk software wilt downloaden moet je eerst weten of je een single-user of multi-user licentie hebt. Je Contract Manager kan je hier meer over vertellen. Om software voor een single-user licentie te kunnen downloaden als gebruiker, moet de licentie aan je toegekend zijn. Hieronder lees je in het stappenplan hoe je dit kunt controleren. Betreft het een multi-user licentie? Dan kan alleen de Contract Manager de software downloaden. Bij het downloaden en installeren voor software met een multi-user licentie kun je het onderstaande stappenplan volgen zonder de controle of de software is toegekend.

Stap 1: Inloggen op je Autodesk account

Je wilt controleren of de single-user licentie aan jou is toegekend. Ga hiervoor naar manage.autodesk.com en log in met je emailadres en wachtwoord.

Inloggen in het Autodesk account.


Het Autodesk Account is ook in het Nederlands beschikbaar. In dit stappenplan wordt Engelstalige versie gebruikt. Je kunt de taal van jouw account via deze link aanpassen.


Stap 2: Open de lijst met software

Klik links op ‘All Products & Services’. Je ziet nu een overzicht met alle software die aan jou is toegekend. Staat de door jou gewenste software hier niet bij? Dan is de software waarschijnlijk niet aan je toegekend. Meer informatie hierover vind je in het blog ‘Single-user licenties toekennen‘.

Bekijk ‘All Products & Services’Bekijk ‘All Products & Services’

Stap 3: De juiste download selecteren

Ga naar de tegel van de software die je wilt installeren. Kies hier de versie die je wilt downloaden, het platform en de taal. Nederlands is (nog) niet beschikbaar. Kies vervolgens de downloadmethode. Je hebt drie opties:

  1.  Install. Met deze methode download en installeer je de software tegelijkertijd. Met deze methode worden er soms onderdelen van de installatie tegengehouden door je firewall. Daarom adviseren wij klanten optie twee te gebruiken:
  2.  Download. Je selecteert deze methode door op het pijltje naast Install te klikken en vervolgens Download te selecteren. Met deze methode worden er eerst één of meerdere bestanden gedownload. Daarna start je handmatig de installatie. Deze methode wordt hieronder verder besproken.
  3.  Custom install. Met deze optie creeër je je eigen installatiepakket. Wil je bijvoorbeeld meerdere programma's tegelijkertijd installeren of het programma op meerdere werkstations (voor meerdere gebruikers) installeren door middel van een deployment? Dan kun je hier gebruik van maken. Zodra je de optie selecteert opent er een nieuw scherm. Hier selecteer je welke software je wilt installeren, welke versie en welke taal. Daarna geef je het pakket een naam en geef je aan of het om een installatie of een deployment gaat. Je geeft aan waar het pakket moet komen te staan en je kan het pakket downloaden.

Downloadmethode selecteren.Downloadmethode selecteren.

Stap 4: De download starten

Klik in het drop-down menu op Download. Je krijgt nu mogelijk een melding om je pop-up blocker uit te zetten voordat je gaat beginnen. Dit is aan te raden, omdat de download anders wordt tegengehouden. Afhankelijk van de software worden er nu één of meerdere bestanden gedownload.

Bestanden worden gedownload.Bestanden worden gedownload.

Stap 5: De software downloaden

De download van je software is gestart. Je kan de voortgang volgen in het downloadscherm van je browser. Afhankelijk van de software bestaat de download uit één of meerdere delen. Wacht tot alle delen klaar zijn.

Stap 6: Bestanden uitpakken

Je start de installatie door de download te openen. Bestaat je download uit meerdere delen? Open dan één van deze bestanden. De rest wordt tijdens de installatie automatisch meegenomen. Als je het bestand opent kun je kiezen waar het downloadpakket wordt uitgepakt. Dit gebeurd standaard op de C-schijf. Klik op ‘OK’. Het bestand wordt nu uitgepakt.

Kies de uitpaklocatie en klik op OK.

Uitpaklocatie van het bestand.

Stap 7: De licentieovereenkomst

Mogelijk vraagt de software nu om een herstart van je systeem. Zodra je dit gedaan hebt, gaat het programma meteen verder met installeren. Je krijgt nu een scherm met daarin de licentieovereenkomst van Autodesk. Hierin staan alle belangrijke regels van Autodesk. Houd deze in acht, want een overtreding kan een investeringsverplichting opleveren. Je kunt rechtsboven voor 'Nederlands' kiezen, maar bij een eventuele vertaalfout is de engelse versie altijd leidend. Lees de Licentie- en serviceovereenkomst en selecteer ‘I agree to the Terms of Use’. Klik vervolgens op ‘Next’.

Licentie- en serviceovereenkomstLicentie- en serviceovereenkomst

Stap 9: Installatie starten

In dit scherm kun je kiezen waar je de software wilt installeren. Ook hier pakt Autodesk standaard de C-schijf. Door te klikken op de drie puntjes kun je de locatie aanpassen. Klik op ‘Install’ als alles goed is ingesteld. De software wordt nu geïnstalleerd. Afhankelijk van de grootte van het programma, kan dit even duren.

Locatie kiezen en installatie starten.Locatie kiezen en installatie starten.

Stap 10: Installatie afronden

Aan het einde van de installatie geeft de software aan dat je deze kan starten terwijl de afronding nog bezig is. Je kunt natuurlijk ook wachten tot de installatie volledig is afgerond. In beide gevallen klik je op 'Start'. De software start nu op.

Software opstarten tijdens de afronding van de installatie.Software opstarten tijdens de afronding van de installatie.

Stap 11: De software activeren

Als de software is opgestart moet je deze activeren. Dit doe je in het Let's Get Started-scherm. Het uiterlijk en de opties in dit scherm zijn afhankelijk van je softwareversie. Voor 2023 ziet deze er als volgt uit:

Let's Get Started schermLet's Get Started scherm

  • Sign in with your Autodesk ID: Heb je een single-user licentie? Klik op de knop ‘Sign in with your Autodesk ID’. Autodesk vraagt je om in te loggen in je Autodesk-account. Gebruik hiervoor je emailadres en wachtwoord. Als je dit hebt gedaan kun je de software gebruiken. Heb je tweestapsverificatie aan staan? Dan vraagt de software hier ook nog om.
  • Enter a serial number: om de software met een serienummer te activeren, klik je op 'Enter a serial number'. Dit is echter een heel oude methode van activeren en werkt bij 99% van de licenties niet meer.
  • Use a network license: Voor een multi-user licentie klik je op ‘Use a network license’. Vervolgens kies je het licentieserver model en de servernaam. Klik op ‘Done’ en je kunt de software gebruiken. Meer informatie over de multi-user licenties vind je in dit blog.

Software up-to-date houden

Alle software krijgt regelmatig updates om veranderingen en verbeteringen door te voeren. Dit geldt ook voor Autodesk-software. Ik raad je aan om deze updates zo snel mogelijk uit te voeren. Updates kun je installeren via de Autodesk Desktop App. Deze wordt automatisch geïnstalleerd bij de Autodesk-software. Meestal vind je deze app rechtsonder in je taakbalk. En anders via de zoekbalk in het startmenu. Heb jij de Autodesk Desktop App nog niet? Via de website van Autodesk kun je de App downloaden en installeren.

Stap 1: Open de Autodesk Desktop App

Klik op de blauw-groene ‘A’ om de Autodesk Desktop App te openen. Het oranje sterretje betekent dat er updates beschikbaar zijn.

Autodesk Desktop AppAutodesk Desktop App

Stap 2: Open en start de updates

Klik links op de pijl naar beneden. Je krijgt nu een overzicht van alle beschikbare updates. Klik rechts op ‘Update’ als je de update wilt uitvoeren. Je kunt meerdere updates tegelijkertijd starten.

Overzicht van alle updates.Overzicht van alle updates.

Tot slot

Je weet nu hoe je Autodesk-software moet downloaden, installeren, activeren en updaten. Heb je hier toch nog vragen over? Neem dan contact op met onze Support. Wil je meer over het gebruik van jouw licenties? Bekijk dan onze andere blogs over licentiebeheer.

Evert Ariëns
Door

Evert Ariëns

op 12 Oct 2019

alles gelezen, wat is de volgende stap om te downloaden / instaleren? waar moet ik op klikken?

Ivo de Zorzi
Peter
Door

Peter

op 08 Dec 2020

Hartelijk bedankt, gelukt!

Johan de Jong
Door

Johan de Jong

op 07 Jul 2022

Als je diversen updates later toch de updates wil doen is dan de laatste voldoende of moet je ze allemaal installeren?

Reactie plaatsen