Autodesk software installeren, activeren en up-to-date houden
22 juli 2019 
11 min. leestijd

Autodesk software installeren, activeren en up-to-date houden

Autodesk software installeren en activeren is makkelijker dan veel mensen denken. Het is tegenwoordig mogelijk om jouw Autodesk software te activeren zonder een serienummer in te voeren. In de afgelopen jaren voerde Autodesk steeds kleine verbeteringen door in dit proces. De meeste gebruikers installeren software hooguit een paar keer per jaar. Het is dus begrijpelijk dat jij deze veranderingen misschien niet hebt meegekregen. In dit blog lees je hoe je Autodesk software tegenwoordig downloadt, installeert, activeert en up-to-date kunt houden.

Single-user of multi-user

Als je Autodesk software wilt downloaden moet je eerst weten of je een single-user of multi-user licentie hebt. Je Contract Manager kan je hier meer over vertellen. Om software voor een single-user licentie te kunnen downloaden als gebruiker, moet de licentie aan je toegekend zijn. Hieronder lees je in het stappenplan hoe je dit kunt controleren. Betreft het een multi-user licentie? Dan kan alleen de Contract Manager de software downloaden. Bij het downloaden en installeren voor software met een multi-user licentie kun je het onderstaande stappenplan volgen zonder de controle of de software is toegekend.

Stap 1: Inloggen op je Autodesk account

Je wilt controleren of de single-user licentie aan jou is toegekend. Ga hiervoor naar manage.autodesk.com en log in met je emailadres en wachtwoord.

Voer je emailadres en wachtwoord in om in te loggen in je Autodesk account.

Inloggen in het Autodesk account.


Het Autodesk Account is ook in het nederlands beschikbaar. In dit stappenplan wordt engelstalige versie gebruikt. Je kunt de taal van jouw account via deze link aanpassen.


Stap 2: Open de lijst met software

Klik links op ‘All Products & Services’. Je ziet nu een overzicht met alle software die aan jou is toegekend. Staat de door jou gewenste software hier niet bij? Dan is de software waarschijnlijk niet aan je toegekend. Meer informatie hierover vind je in het blog ‘Single-user licenties toekennen‘.

Klik links op All Products & Services.

Bekijk ‘All Products & Services’

Stap 3: Het downloadscherm openen

Als je de juiste software hebt gevonden, zie je rechts in de regel een knop met ‘View downloads’. Klik hierop om het selectiescherm te openen.

Klik rechts in de regel op de knop View downloads.

Rechts vind je ‘View downloads’.

Let op: Zit de door jouw gewenste software in een Collection (Product Design & Manufactoring Collection, Architecture, Engineering & Construction Collection of AutoCAD – including specialized toolsets)? Dan moet je eerst deze regel openklappen. Je ziet dan een knop ‘View all included items’. Klik hierop om alle inbegrepen software te zien. Hier zie je vervolgens rechts ook een knop met ‘View downloads’.

Klik op de uitgeklapte regel op View all included items.

View all included items

Stap 4: De juiste download selecteren

In het volgende scherm selecteer je de juiste download. Kies hier de versie die je wilt downloaden, het platform en de taal. Nederlands is (nog) niet beschikbaar. Kies vervolgens de downloadmethode. Via de knop ‘View all’ kun je de juiste selecteren. Wij raden klanten altijd aan om ‘Browser Download’ te gebruiken. Deze methode is niet de snelste, maar biedt wel de meeste zekerheid. Bij de andere methodes wil de virusscanner nog wel eens onderdelen van de download tegenhouden. Hier kom je vaak pas achter als de installatie (bijna) voltooid is en de software niet werkt.

Gebruik de knop View all om de downloadmethode te selecteren.

Selecteer de downloadmethode.

Stap 5: De download starten

Klik op de blauwe knop om de download te starten. Je krijgt nu mogelijk een melding om je pop-up blocker uit te zetten voordat je gaat beginnen. Dit is aan te raden, omdat de download anders wordt tegengehouden. Klik op ‘Start download’.

Klik op Start Download

Start download

Stap 6: De software downloaden

De download van je software is gestart. Je kan de voortgang volgen in het downloadscherm van je browser. Afhankelijk van de software bestaat de download uit één of meerdere delen. Wacht tot alle delen klaar zijn.

Stap 7: Bestanden uitpakken

Je start de installatie door de download te openen. Bestaat je download uit meerdere delen? De delen zijn in de bestandsnaam genummerd, bijvoorbeeld 001_003, 002_003 en 003_003. Om de installatie te starten open je alleen het eerste bestand. De rest wordt tijdens de installatie automatisch meegenomen. Als je het bestand opent kun je kiezen waar het downloadpakket wordt uitgepakt. Dit gebeurd standaard op de C-schijf. Klik op ‘OK’. Het bestand wordt nu uitgepakt.

Kies de uitpaklocatie en klik op OK.

Uitpaklocatie van het bestand.

Stap 8: Installatiemethode kiezen

Je kan nu kiezen op welke manier je de software wilt installeren. Het makkelijkst is om op ‘Install’ te klikken.

Klik op 'Install'.

Installatiemethode kiezen

Stap 9: De licentieovereenkomst

Je krijgt nu een scherm met daarin de licentieovereenkomst van Autodesk. Hierin staan alle belangrijke regels van Autodesk. Houd deze in acht, want een overtreding kan een investeringsverplichting opleveren. Lees de Licentie- en serviceovereenkomst en selecteer ‘I Accept’. Klik vervolgens op ‘Next’.

Klik na het lezen rechtsonderin op I accept en Next.

Licentie- en serviceovereenkomst

Stap 10: Installatie starten

In dit scherm kun je kiezen waar je de software wilt installeren. Ook hier pakt Autodesk standaard de C-schijf. Je ziet ook hoeveel schijfruimte er nodig is en hoeveel er beschikbaar is. Klik op ‘Install’ als alles goed is ingesteld. De software wordt nu geïnstalleerd. Afhankelijk van de grootte van het programma, kan dit even duren.

Kies het juiste installatiepad en start de installatie.

Locatie kiezen en installatie starten.

Stap 11: Installatie afronden

De installatie is klaar. Je ziet in het schermen welke onderdelen er geïnstalleerd zijn. Klik op ‘Launch Now’ om de software te starten

Klik rechtsonderin op Launch Now.

Installatie is afgerond

Stap 12: De software activeren

Als de software is opgestart moet je deze activeren. Je kunt hiervoor kiezen tussen single-user en multi-user.

Kies voor single-user of multi-user.

Single-user of Multi-user

  • Single-user: Heb je een single-user licentie? Klik op de knop ‘Single-user’. Autodesk vraagt je om in te loggen in je Autodesk-account. Gebruik hiervoor je emailadres en wachtwoord. Als je dit hebt gedaan kun je de software gebruiken.
  • Multi-user: Voor een multi-user licentie klik je op ‘Multi-user’. Vervolgens kies je het licentieserver model en de servernaam. Klik op ‘Done’ en je kunt de software gebruiken. Meer informatie over de multi-user licenties vind je in dit blog.

Software up-to-date houden

Alle softwareprogramma’s krijgen regelmatig updates om veranderingen en verbeteringen door te voeren. Dit geldt ook voor Autodesk-software. Ik raad je aan om deze updates zo snel mogelijk uit te voeren. Updates kun je installeren via de Autodesk Desktop App. Deze wordt automatisch ook geïnstalleerd bij de Autodesk-software. Meestal vind je deze app rechtsonder in je taakbalk. Heb jij de Autodesk Desktop App nog niet? Via de website van Autodesk kun je de App downloaden en installeren.

Stap 1: Open de Autodesk Desktop App

Klik op de blauw-groene ‘A’ om de Autodesk Desktop App te openen. Het oranje sterretje betekent dat er updates beschikbaar zijn.

Autodesk Desktop App

Autodesk Desktop App

Stap 2: Open en start de updates

Klik links op de pijl naar beneden. Je krijgt nu een overzicht van alle beschikbare updates. Klik rechts op ‘Update’ als je de update wilt uitvoeren. Je kunt meerdere updates tegelijkertijd starten.

Klik links op My updates en rechts op de update-knop van de juiste software.

Overzicht van alle updates

Tot slot

Je weet nu hoe je Autodesk-software moet downloaden, installeren, activeren en updaten. Heb je hier toch nog vragen over? Neem dan contact op met onze Support. Wil je meer over het gebruik van jouw licenties? Bekijk dan onze andere blogs over licentiebeheer.

Evert Ariëns
Door

Evert Ariëns

op 12 Oct 2019

alles gelezen, wat is de volgende stap om te downloaden / instaleren? waar moet ik op klikken?

Ivo de Zorzi
Peter
Door

Peter

op 08 Dec 2020

Hartelijk bedankt, gelukt!

Reactie plaatsen