arrow_drop_up arrow_drop_down
3 maart 2017 

5 tips om jouw BIM-proces te versnellen

Je bent gewend aan een bepaalde workflow met programma’s waar je de knoppen van beheerst. Dit lijkt binnen jouw bedrijf prettig en snel te werken. Veel van de handelingen kunnen sneller door ze te automatiseren. Vraag jij je wel eens af hoe het werken in het BIM-proces sneller kan? Je leest het in dit blog.

Samenwerken steeds belangrijker

Dieter Vermeulen van Autodesk was begin dit jaar bij ons op bezoek. We spraken onder andere over wat er nodig is voor The future of making things. De producten uit het Autodesk-portfolio gaan steeds nauwer op elkaar aansluiten. Uit de sessie met het bouwteam van CAD & Company en Dieter blijkt dat klanten vaak binnen de vertrouwde silo blijven werken en niet de snelste workflow hebben. Er zijn allerlei mogelijkheden om sneller te werken met Revit. Sommige functies binnen Revit vragen om veel handmatige acties. Hiervoor zijn slimme tools beschikbaar, zoals de plotmanager en Dynamo. Hieronder deel ik 5 tips om jouw BIM-proces te versnellen. Wil je trouwens meer weten over de wat er voor Revit verandert? Bekijk dan de Revit Road map.

1. De plotmanager voor Revit

Stel: je hebt boekjes in verschillende formaten en wilt hier uiteindelijk een A3-boekje van maken. Dit kun je doen door de papierformaten van de verschillende boekjes achteraf met een PDF-samenvoegprogramma aan te passen naar een A3-formaat. Hier zijn veel handmatige acties voor nodig. Een deel hiervan vindt zelfs buiten Revit plaats. Wil je tijd winnen? Vereenvoudig dan de handmatige acties met de Plot Manager.

2. Revit-acties automatiseren met Dynamo

Naast handige tools, kun je de verschillende handmatige acties in Revit zelf automatiseren met Dynamo. Download bijvoorbeeld een Dynamo-package om de handeling in Revit uit te voeren. Een groot voordeel van Dynamo is dat je automatische handelingen zelf kunt aanvullen en combineren. Wil je hier niet zelf aan beginnen? Onze Dynamo-specialisten helpen jou graag met Dynamo-oplossingen voor het versnellen van jouw BIM-proces. De afbeelding hieronder is een voorbeeld van hoe je met Dynamo in Revit de positie van de hijskraan analyseert.

 Dee efrerea Daarnaast zie ik Dynamo als een spin in het web. Dynamo verbindt meerdere softwarepakketten met elkaar. Wil je beginnen met Dynamo? Bekijk het Dynamo webinar en maak kennis met de mogelijkheden van Autodesk Dynamo.

3. Maak goede afspraken en leg deze vast in een BIM-protocol

Revit helpt je interne werkproces te optimaliseren. Maar je wilt ook graag naar buiten treden met een goed BIM (Bouw Informatie Model). Bij een samenwerking met externe partijen is het belangrijk om de behoeften op elkaar af te stemmen. Bespreek in welk bestandsformaat je gegevens uitwisselt. Leg in een BIM-protocol vast wat je verwacht van de inhoud van de documenten. Zodat je de inhoud van de BIM-modellen kan controleren en incidenten kan communiceren.

4. Controle en communicatie via Collaborea

Collaborea hielp mij enorm met de controle bij het afmaken van het CAD & Company demomodel. Bekijk het model van ons kantoor hier zelf!

5. Revit-template optimaliseren

Het juist instellen van het Revit-template ondersteunt het werkproces in Revit. Hier is veel winst te behalen. In mijn volgende blog leg ik uit hoe je jouw Revit-template goed instelt.

Is jouw BIM-proces al optimaal?

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met de mogelijkheden om jouw BIM-proces te versnellen. Ik geef je graag een uitdaging mee: stel jezelf eens de volgende vragen: waarom gebruik ik deze software binnen mijn bedrijf? Wie binnen het bedrijf werkt met welke software? Werkt de software ook zoals ik wil dat het werkt? Is deze software up-to-date? Kan ik goed samenwerken met mijn collega’s? Vermoed jij dat de workflow beter kan en wil je overleggen hoe? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten gaan graag met jou in gesprek over hoe de workflow in jouw bedrijf nog beter kan.

Reactie plaatsen

Ben jij er dit jaar bij tijdens de (virtuele)

CAD & Company Universiteit?

Laat je op 8 oktober 2020 inspireren door verschillende interessante en opvallende cases uit jouw branche! Gewoon vanaf je bureau en helemaal gratis. Meld je nu aan!
Cookiestatement