arrow_drop_up arrow_drop_down
24 oktober 2018 

BLDNG360 in beweging

Afgelopen week is er weer een nieuwe update geweest op BLDNG360, het Building Asset Management Platform. Op dit platform staan Digital Twins van gebouwen die je eenvoudig deelt met alle betrokken partijen. BLDNG360 groeit hard, biedt heel veel mogelijkheden voor gebruikers en is continu in beweging. In dit blog lees je een aantal van de belangrijkste functies en de (nieuwe) functionaliteiten.

Visie en doelen BLDNG360

Onze visie bij het ontwikkelen van BLDNG360 is: Digital Twins for everybody. Vanuit hier hebben wij twee belangrijke doelen voor ogen: de toegankelijkheid van BIM-modellen en het beschikbaar stellen van de data uit deze modellen.

De toegankelijkheid van BIM-modellen

Iedereen die met gebouwen werkt moet Bouw Informatie Modellen kunnen gebruiken. Dus niet alleen de gebruikers die beschikken over de benodigde software zoals modelleurs, ontwerpers, tekenaars en werkvoorbereiders. Ook andere betrokkenen zoals opdrachtgevers en de gebruikers van de gebouwen moeten het model van het gebouw kunnen bekijken. Bijvoorbeeld voor de verhuur of verkoop hiervan.

Het beschikbaar stellen van data uit het BIM-model

Naast de beschikbaarheid van het model is ons tweede doel om ook de data die verzameld wordt met BIMmen beschikbaar te maken voor alle personen die dit nodig hebben. Dit betekent bijvoorbeeld dat niet alleen alle onderdelen zichtbaar zijn maar ook de data van deze onderdelen. Hoeveel zijn er geplaatst, welk materiaal is er gebruikt, welke kleur en wie is de leverancier? Deze en andere data is vaak nodig en moet snel beschikbaar zijn.

Toepassingen BLDNG360

Met BLDNG360 hebben wij al heel veel functionaliteit bereikt op basis van bovenstaande doelen. Onderstaand vind je een overzicht van de diverse functionaliteiten en hun toepassingen.

Projectportfolio

Veel bedrijven hebben inmiddels een bedrijfspagina aangemaakt op BLDNG360 om hun BIM-modellen te tonen aan de buitenwereld. Daarmee laten zij aan bestaande klanten zien wat er ontworpen of gebouwd is. Nieuwe klanten maken juist kennis met de expertise van deze bedrijven. Deze modellen integreer je ook nog eens eenvoudig in een eigen website, bijvoorbeeld in een portfolio pagina.

Issue Management

Communicatie is essentieel tijdens het ontwerpen, bouwen en gebruiken van gebouwen. Vaak gaat deze communicatie over elementen van het gebouw. De trap is niet veilig, het raam is stuk, de deur sluit niet etc. Op BLDNG360 hebben wij deze toepassing digitaal beschikbaar gemaakt. Geen sticky notes op tekeningen, geen telefoontjes of losse e-mails maar alle op- en aanmerkingen netjes geordend en overzichtelijk beschikbaar op één locatie. Dat maakt het een stuk makkelijker en sneller om problemen (issues) op te lossen.

Data-coördinatie

Een BIM-model bevat heel veel essentiële data. Op BLDNG360 is deze data voor iedereen snel en makkelijk inzichtelijk. Hoeveel deuren bevat dit gebouw, hoeveel ramen en hoeveel balken? Van welke maat of welke materialen? Al deze informatie is beschikbaar op BLDNG360 en kan dus ingezien en ingezet worden zonder additionele software.

Collaborea, rule based checking

Tijdens het ontwerpproces van een gebouw moet er gecontroleerd en gecoördineerd worden. Hieruit kunnen issues naar voren komen zoals fysieke zaken die met elkaar botsen of een tekort aan ruimte. Deze issues deel en communiceer je via BLDNG360 met Collaborea eenvoudig met alle belanghebbenden in het proces. Hierdoor los je problemen sneller op!

BIM Basis ILS Check

In de bouw is een praktische standaard ontwikkeld door een aantal grote aannemers. Deze standaard is de BIM Basis ILS (Informatie Leverings Standaard). Dit beschrijft hoe een BIM-model en de data opgezet moet worden zodat andere partijen in de bouwketen hier verder mee kunnen werken.

Maar hoe weet je nu of jouw BIM-model voldoet aan de BIM Basis ILS? Hoe fijn zou het zijn als je dit kunt controleren, voordat jij het model oplevert aan de aannemer of opdrachtgever? Daarom hebben wij voor BLDNG360 een gratis 3D Basis ILS checker ontwikkeld waarmee jij je BIM-model in 3D kunt controleren.

Heb jij jouw model al gecontroleerd op ILS? Probeer de 3D Basis ILS checker zelf uit en ontdek hoe snel en makkelijk dit gaat.

Big data in de bouw

Een BIM-model bevat heel veel data. Als het model goed is opgezet zijn letterlijk alle gebouwonderdelen mét hun data beschikbaar. Dus van een muur is bekend hoe lang en hoe hoog deze is en op welke etage deze staat. Maar ook de materiaaleigenschappen zijn beschikbaar. Van een deur zijn dus de hoogte en breedte beschikbaar net als de materialen, het type en de leverancier van deze deur.

Veel van deze data is verderop in het bouwproces en binnen de gehele bouwketen nodig. Wil je een begroting maken, een planning of een meerjaren-onderhoudsplan (MJOP)? Voor al deze processen zijn gegevens nodig. Veel bedrijven besteden nu tijd en energie om uit te zoeken hoe je deze data het beste kunt integreren met een CRM-pakket zoals AFAS, MS Project of O-Prognose. Met BLDNG360 staat deze data standaard klaar en kan dit direct ingezet worden.

Ontwikkeling BLDNG360

Alle bovengenoemde functionaliteiten zijn beschikbaar op www.BLDNG360.nl. Wij ontwikkelen dit platform continu en voegen steeds weer nieuwe functionaliteiten toe. In de update van afgelopen week zijn de exportmogelijkheden verbeterd én het is nu mogelijk is om een persoonlijk account aan te maken zonder directe bedrijfskoppeling. Wil jij meer weten over BLDNG360 en de nieuwe ontwikkelingen? Houd dan de website in de gaten of reageer onder dit bericht. Vragen? Neem contact met ons op!

Reactie plaatsen

Meer kennis, tips en artikelen ontvangen? 

Cookiestatement