arrow_drop_up arrow_drop_down
25 maart 2019 

Cascaden van Autodesk producten en de Collections

Met de komst van de nieuwe Collections van Autodesk is ook het gedrag van het cascaden veranderd. Dit geldt alleen voor netwerklicenties. Cascading houdt in dat je de losse licentie van AutoCAD kunt gebruiken, maar ook AutoCAD uit een Suite of Collection als er geen losse AutoCAD-licentie meer vrij is. Cascaden werkt anders bij de Collections dan bij de vroegere Suites. In dit blog lees je wat er veranderd is voor losse licenties in combinatie met de AEC of PD&M Collection en One AutoCAD inclusief specialized toolsets

Cascading met Collections

Autodesk verkoopt geen Suites meer. Alle oude suites worden omgezet naar nieuwe Collections. Deze Collection licenties gedragen zich in combinatie met losse licentie anders. Dit geldt ook voor AutoCAD inclusief specialized toolsets. In het onderstaande voorbeeld lees je hoe de Collection omgaat met cascading.

Stel je hebt 1 losse AutoCAD licentie en 1 AEC Collection op de licentieserver. Start je AutoCAD? Dan wordt de AutoCAD licentie in gebruik genomen. Start je daarna Revit? Dan wordt ook de licentie voor de AEC Collection in gebruik genomen. Allebei de licenties zijn dan dus bezet. Dit komt doordat de Collection licentie niet op dezelfde manier  werkt als de vroegere Suite licentie. De Suites hadden een eigen feature code die onderscheid maakte tussen een losse AutoCAD of AutoCAD van een suite. Hieronder zie je de verschillen in feature code tussen een Collection en een Suite.

Feature codes van een AEC Collection en losse AutoCAD licentie

Feature codes van een Suite

De cascading functionaliteit kan niet onderscheiden of er een losse AutoCAD wordt gestart of AutoCAD van een Collection. Er bestaat geen oplossing voor, maar er zijn wel 2 workarounds die het gedrag kunnen beïnvloeden.

Workaround 1:

  • Het creëren van een option file om te controleren welke gebruiker welke licentie mag gebruiken. Dit vraagt wel om enige voorkennis van option files en iedere nieuwe gebruiker moet je handmatig toevoegen.

Workaround 2:

  • Het inrichten van een tweede licentieserver volgens een distributed model
  • Op server A zet je de AutoCAD licentie en op Server B de Collection licenties. Hierna voeg je een variabele aan Windows toe die de AutoCAD gebruikers eerst naar server A laat kijken en de Collection gebruikers naar B. Dit ziet er dan als volgt uit:

—————————————————-
AutoCAD preferred user: ServerA;ServerB
Revit preferred user:ServerB:ServerA
—————————————————-

  • Voeg de volgende variabele toe aan Windows “ADSKFLEX_LICENSE_FILE”. Gebruik hierbij de waarde “Server A;Server B” or “Server B;Server A”. De volgorde hangt af van de voorkeur voor AutoCAD of een Collection.

Tot slot

Met deze twee workarounds kun jij het licentiegedrag beïnvloeden. Let op, houd er rekening mee als jij de instellingen wijzigt dat deze workarounds ook meer kan beïnvloeden dan alleen het gewenste licentiegedrag. Vragen? Reageer gerust onder dit bericht of neem contact op met het Service Center. Meer weten over het gebruik van jouw licenties? Lees één van de andere blogs over licentiebeheer.

Reactie plaatsen

Ben jij er dit jaar bij tijdens de (virtuele)

CAD & Company Universiteit?

Laat je op 8 oktober 2020 inspireren door verschillende interessante en opvallende cases uit jouw branche! Gewoon vanaf je bureau en helemaal gratis. Meld je nu aan!
Cookiestatement