Cloud functionaliteiten voor AutoCAD
12 januari 2022 
4 min. leestijd

Cloud functionaliteiten voor AutoCAD

Steeds meer bedrijven in de bouwkolom werken samen aan één project. Veel bedrijven werken het project uit in 2D, met AutoCAD. Hoe sluit je als klein bedrijf of ZZP’er aan bij partners die al volledig in de cloud werken? Om effectief, met verschillende partners, samen te werken aan één project moet de data van goede kwaliteit zijn. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over de manier van opbouwen, het uitwerken en het delen van het model.

Om de nodige kwaliteit binnen de beschikbare tijd te leveren zien wij bij organisaties de volgende uitdagingen:

 • Hoe zorg je dat je altijd de laatste versie van de 2D onderlegger gebruikt?
 • Hoe controleer je gemaakte wijzigingen bij een nieuwe versie?
 • Hoe waarborg en communiceer ik wijzigingen in het project?
 • Hoe faciliteer ik het hybride werken, eenvoudig bereiken van mijn bestanden vanaf ieder locatie, desktop, laptop of mobiel?
 • Hoe zorg ik ervoor dat de bouwplaats altijd de laatste 2D tekeningen heeft?

Autodesk Construction Cloud

De Autodesk Construction Cloud is een uitgebreid document management systeem, in vaktermen een Common Data Environment. De Common Data Environment is de centrale plek voor al je documenten en verbindt, door middel van intelligente workflows, teams en gegevens in elke bouwfase. Zo worden risico's verminderd en wordt de efficiëntie gemaximaliseerd om de winst te verhogen.

Wij krijgen regelmatig de vraag waarom AutoCAD (LT) gebruikers geen gebruik kunnen maken van de Autodesk Construction Cloud, want de cloud is toch alleen voor BIM-modellen? Het Autodesk Construction Cloud is bedoeld voor iedere discipline in de bouwbranche ongeacht het gebruikte formaat. 2D-tekeningen als DWG of PDF kunnen net zo goed profiteren van de functionaliteiten. Ook voor AutoCAD (LT) gebruikers is dit hét platform voor gestroomlijnde samenwerkingen en is het project benaderbaar vanuit verschillende locaties.

Waarom? Wij hebben alle voordelen voor je op een rij gezet:

 • Benaderbaar: Het AutoCAD model is overal benaderbaar met onbeperkte opslag (veilig opgeslagen).
 • Versiebeheer: Werken met versiebeheer en versievergelijken vanuit de Cloud.
 • Samenwerken: Zowel intern als extern samenwerken gaat eenvoudig. Je managet de mogelijkheden van iedere gebruiker om inzicht te geven in de AutoCAD modellen en overige projectdata.
 • Viewer: In de cloud bekijk je eenvoudig het AutoCAD model zonder AutoCAD applicatie of AutoCAD licentie.
 • Communicatie: Op- en aanmerkingen maken en toewijzen zonder AutoCAD desktop applicatie of AutoCAD licentie.
 • Webversie: Vanuit de Cloud open jij je model in de AutoCAD webapplicatie en voer je wijzigingen eenvoudig door.
 • Publiceren: Publiceer eenvoudig je PDF-sheets rechtstreeks naar de Cloud (eventueel met naamgeving standaard).
 • Onderleggers: Beheer en gebruik eenvoudig alle onderleggers (Xrefs) vanuit de Cloud.

Benaderbaar

Vanuit Autodesk Docs is je AutoCAD model overal benaderbaar: Vanuit kantoor, thuis of gelijk vanuit de bouwkeet. Met de onbeperkte opslagmogelijkheid in Autodesk Docs is het opslaglimiet op je server verleden tijd.


Versiebeheer

Maak gebruik van de krachtige versiebeheer en versie vergelijk tools in Autodesk Docs. Je ziet meteen wanneer er een nieuwe versie is gepubliceerd. Daardoor heb je altijd inzicht in de laatste wijzigingen.


Samenwerken

Leveranciers, klanten, onderaannemers en andere relaties kunnen toegang krijgen tot het platform. Hierdoor werkt iedereen met dezelfde data. Ook kun je mappen afschermpen bij de mapmachtigingen.


Viewer

Gebruik de Autodesk Docs viewer om gelijk inzicht te krijgen in je model zonder dat daar een AutoCAD licentie voor nodig is. Hierdoor bespaar je geld op licenties en kunnen de modellen overal benaderd worden. Gebruik het uitgebreide tools pallet en maak metingen, zet lagen uit en hou het overzicht.


Communicatie

Projectmedewerkers kunnen op- en aanmerkingen geven op het model vanuit Autodesk Docs. Ook kunnen de opmerkingen worden toegewezen met een vervaldatum. Zo houd je het overzicht van alle opstaande opmerkingen.


Webversie

In Autodesk Docs heb je gelijk de mogelijkheid om je model te openen en te bewerken in de AutoCAD Webapplicatie. Dit is ontzettend interessant voor het doorvoeren van kleine aanpassingen.


Publiceren

De PDF-sheets worden rechtstreeks vanuit AutoCAD met naamgevingsstandaard gepubliceerd in Autodesk Docs. Ook kunnen de gepubliceerde files gelijk beoordeeld worden in Autodesk Docs.


Onderleggers

Onderleggers zoals Xref modellen worden automatisch opgeslagen in Autodesk Docs. Hou het overzicht door nieuwe Xrefs in Autodesk Docs te uploaden en vergelijk de versie met de versiebeheer workflows.


Wij helpen je graag

Wij helpen jouw organisatie volledig digitaal de stap te maken naar de cloud. Van engineer tot projectleiding, kantoor tot bouwplaats. Wil je meer weten over werken in de cloud met AutoCAD en 2D? Neem dan contact met ons op.

Reactie plaatsen