Een unieke communicatiestructuur met een online platform
26 november 2020 

Een unieke communicatiestructuur met een online platform

Domera is gespecialiseerd in drijvende woningen. Maarten Vroegindeweij (bouwkundig ingenieur en ondernemer) weet hier, als winnaar van de woonbootverkiezing van het jaar 2018, alles van. Samen met zijn broer is hij mede-eigenaar van Domera. Domera werkt op een unieke manier samen met zowel particuliere als zakelijke eindgebruikers. Maarten vertelde hierover tijdens de #CU2020.

Toekomstgerichte bouwers

Bij Domera noemen ze zichzelf toekomstgerichte bouwers. Vanaf het moment dat het bedrijf is gestart heeft het bedrijf de focus gelegd op twee onderdelen:

  • Hoe kunnen we het 3D-model zo tastbaar mogelijk maken voor de klant?
  • Hoe kunnen we zelf besparen op timmersmans uren?

Vanaf het allereerste moment werken zij in BIM op een heel gedetailleerd niveau. Elk onderdeel in het gebouw modelleren ze exact uit zoals hij hoort, letterlijk alles wat ook daadwerkelijk in de woning komt. De opdrachtgever weet hierdoor exact hoe het gaat worden al voordat de bouw van start gaat. Hierdoor komt het verwachtingspatroon van de opdrachtgever goed overeen met wat er gebouwd wordt. Dit scheelt aanpassingen tijdens de bouw zelf, wat geld bespaart en fouten voorkomt. Een ander voordeel hier is dat op deze manier het materiaal op maat ingekocht kan worden.

Domera heeft allemaal manieren gevonden om efficienter te werken, door steeds te kijken naar welke technologieën er ingezet kunnen worden of welke werkwijzes beschikbaar zijn. Zo werken zij met houtskeletbbouw of met CLT (Cross Laminated Timber).

CLT is een modern computergestuurd houtbewerkingsproces en wordt de laatste tijd steeds populairder. Het wordt ook wel CLT-hout of kruislaaghout genoemd, dat wordt gemaakt door het kruislings verlijmen van massief houten planken. Als Domera met houtskeletbouw werkt kopen zij het hout op maat in. Ze zagen het dus niet zelf op maat, wat veel arbeid bespaard.

Scheepswerf aan de IJssel

Toen Maarten en zijn broer besloten een bedrijf te starten in drijvende woningen moesten ze op zoek naar een locatie langs het water waar je kunt bouwen. Uiteindelijk hebben ze een oude scheepswerf gekocht in Gouda. Hierover vertelt Maarten het volgende:

“De oude eigenaar zei: Je moet het gewoon op een helling gaan bouwen dat is veel beter. Daar hebben we een tijdje over nagedacht en vonden we een heel goed plan. We hebben een tweedehands helling gekocht van 50 ton staal bij elkaar. Deze helling hebben we met een schip van Zwolle naar Gouda gevaren. Tijdens de sanering hebben we een hele grote dijk in de IJssel gelegd, waardoor de plek waar de helling kwam droog lag. Daar hebben we een nieuwe fundering gemaakt. We kunnen daar 750 ton zware drijvende woningen of kantoren op maken van maximaal 30 bij 14 meter. Dat is wel vrij groot.”

Doordat Domera is gelegen aan de IJssel zijn er geen bouwbeperkingen qua ruimte. Ze hoeven niet door een sluis om op groot water te komen. Daardoor zijn ze vanuit hun kant heel flexibel.

Waarom 3D?

Domera werkt met 3D-tekeningen voor het ontwerpen en bouwen van de drijvende woningen. Zij hebben specifiek gekozen voor 3D-tekenen omdat dit veel voordelen heeft. Het eerste voordeel is dat de tekeningen altijd met elkaar kloppen. Ook hoeft het maar één keer getekend te worden en als er iets verandert kan dat makkelijk worden gewijzigd. Domera gebruikt hiervoor Revit. Per drijvende woning worden er wel 100 tot 200 tekeningen gemaakt, afhankelijk van hoe complex de woning is.

In 2016 zijn Maarten en zijn broer begonnen met bouwen van woonboten met als eerste project zijn eigen huis. Van tevoren teken je alles uit in Revit waardoor je precies weet hoe je hem gaat maken. Een stukje dak bestond uiteindelijk uit 135 houtskeletelementen. Elk element had een eigen tekening. Op het element zat een sticker met een QR-code. Als je de sticker scant dan ga je naar een website met het 3D-model waar je dan precies kunt zien waar dat element in het gebouw zit.

“Dat klinkt heel logisch maar ik had dat nog nooit ergens gezien. Het kost moeite om het eerst uit te vinden en te programmeren maar daarna vindt iedereen het fantastisch en wilt iedereen het hebben. Dat is ook wel onze visie voor de toekomst: dat je gewoon al het bouwmateriaal op maat besteld en dat overal dat soort codes opzitten. Nu is het nog zo dat die manier van uittekenen in Revit veel tijd kost maar je krijgt steeds meer tools waardoor dat allemaal veel sneller gaat.”  Aldus Maarten.

Communicatie met klanten via een online platform

Domera heeft ervoor gekozen om de communicatie met klanten helemaal transparant te houden. Zij zetten het Revit-model op Pillr. Hier wordt niet alleen de klant maar ook de externe architect voor uitgenodigd, zodat alle tekeningen voor iedereen zichtbaar zijn. Sinds kort is het ook zo dat externe documenten zoals overeenkomsten en vergaderingsverslagen geüpload kunnen worden. De opdrachtgever kan dan alle bestanden bij elkaar vinden en heeft altijd beschikking tot de laatste versie.

De voordelen van deze communicatiestructuur

Iedereen die is uitgenodigd via Pillt kan opmerkingen maken op het model, bijvoorbeeld als er iets gewijzigd moet worden. Wanneer er een opmerking is gemaakt is dit direct zichtbaar voor de andere partijen. Dit scheelt veel communicatie en tijd, soms wel honderden e-mails per project. Ook zijn de opmerkingen hierdoor een stuk duidelijker en kan de opmerking afgehandeld worden wanneer hij is opgepakt.

Een ander voordeel van Pillr is dat alles visueel wordt gemaakt, naast dat het erg leuk is om dit te zien is het ook erg handig. Dit is vooral een voordeel voor particuliere opdrachtgevers. Zij vinden het vaak lastig om een 2D tekening te vertalen naar hoe iets eruit ziet als het gebouwd is. Als ze de drijvende woning in 3D zien hebben ze daar veel meer gevoel bij. Daarnaast kunnen ze in het model zelf maten opmeten, wat handig is voor de inrichting van de woonboot.

Domera merkt dat als je alle informatie deelt er veel vertrouwen wordt gewonnen bij de klanten. Zij stellen het enorm op prijs als je transparant bent. Ook scheelt het veel miscommunicatie. Door Pillr klopt het verwachtingspatroon van de opdrachtgever met wat er gebouwd wordt.

Hoe blijf je een toekomstgerichte bouwer?

Domera probeert te blijven innoveren. Zij geloven heel erg in prefabriceren en dat je steeds meer op maat in kan kopen. “In de bouw zijn er denk ik nog veel meer dingen die op maat gemaakt kunnen worden zoals bijvoorbeeld elektra en riolering. Daarmee moet uiteindelijk ook de kostprijs van het bouwen omlaag kunnen. Of in ieder geval het aandeel arbeid moet omlaag, want dan kunnen we meer bouwen met de beperkte vakmensen die er beschikbaar zijn. Als je aan de voorkant dat proces goed onder controle hebt kun je ook heel vaak kosten besparen.” Aldus Maarten Vroegindeweij.

Conclusie

Ben jij door het verhaal van Maarten benieuwd geworden naar Pillr of wil je hier ook gebruik van maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je er graag meer over!

Reactie plaatsen

Cookiestatement
arrow_drop_up arrow_drop_down