Blog 5: Controle over je productie met de Autodesk CAM-oplossingen!
31 oktober 2023 
3 min. leestijd

Blog 5: Controle over je productie met de Autodesk CAM-oplossingen!

Hoe kunnen Autodesk Computer-Aided Manufacturing (CAM) oplossingen helpen om meer controle te krijgen over je productie? In dit blog bespreken we de kenmerken en voordelen van Autodesk CAM-oplossingen. Daarnaast ontdekken we dat hierdoor de productiviteit en efficiency verbetert.

Blogreeks digitalisering van de maakindustrie

Welkom terug bij onze blogreeks over digitale transformatie in de maakindustrie! In onze vorige blog behandelden we de zes voordelen van het hosten van Vault Professional op het Microsoft Azure cloudplatform en hoe dit kan leiden tot verbeteringen in het gegevensbeheer en workflow efficiëntie.  Leuk dat je ons blijft volgen met dit nieuwe blog. Laten we erin duiken.

Het belang van Autodesk CAM-oplossingen in de productie

Computerondersteunde productie speelt een belangrijke rol in de moderne productieomgeving door productieprocessen te automatiseren en te optimaliseren. CAM-software stuurt computergestuurde machines aan om zo nauwkeurig mogelijke gereedschapspaden te genereren, bewerkingen te simuleren en machinecodes te genereren. Deze technologie stelt fabrikanten in staat om digitale ontwerpen efficiënt en met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid te vertalen naar fysieke producten..

Autodesk CAM-oplossingen afgestemd op behoeften van organisaties

Autodesk biedt een uitgebreide reeks CAM-oplossingen die zijn afgestemd op de uiteenlopende behoeften van organisaties. Of je nu werkt met 2,5-assige freesmachines, of complexe meerassige bewerkingen wilt uitvoeren. Autodesk CAM-oplossingen bieden je de tools en mogelijkheden om je productieprocessen te optimaliseren en innovatie te stimuleren. Deze tools zijn standaard aanwezig binnen de PD&M Collection, en is binnen Fusion 360 aanwezig met de extra extension 'Machining Extension'.

Efficiënt genereren van toolpaths

Een van de sterkste punten van de Autodesk CAM-oplossingen is de mogelijkheid om efficiënte toolpaths te simuleren en genereren. Door de ontwerpgeometrie, materiaaleigenschappen en bewerkingsparameters in te geven, kan de CAM-software freesbanen genereren. Hierdoor minimaliseert de bewerkingstijd, vermindert de gereedschap slijtage en maximaliseert de productie-efficiëntie. Met geavanceerde algoritmes en optimalisatietechnieken helpen de Autodesk CAM-oplossingen je om een hogere productiviteit en betere productkwaliteit te bereiken. Benieuwd wat de software specifiek voor jou kan betekenen? Schrijf je dan in voor onze 1-daagse cursus en leer hoe je verspaningsmachines kunt aansturen met de Autodesk software!

Simulatie en verificatie

Voordat de bewerkingen daadwerkelijk op de machines kunnen worden uitgevoerd, is het natuurlijk van belang de gereedschapspaden te simuleren en te verifiëren. Dit is om er zeker van te zijn dat ze foutloos en botsingsvrij zijn. Autodesk CAM-oplossingen bieden robuuste simulatie- en verificatiefuncties waarmee je het hele bewerkingsproces kunt visualiseren. Door potentiële botsingen en fouten te detecteren, kun je kostbare fouten elimineren en bewerkingsstrategieën optimaliseren. Dit leidt weer tot een hogere procesbetrouwbaarheid en lagere uitvalpercentages.

Meerassige bewerkingsmogelijkheden

Voor fabrikanten die te maken hebben met complexere onderdelen en ingewikkelde geometrieën biedt Autodesk gelukkig ook meerassige bewerkingsmogelijkheden aan. Of het nu gaat om 3-assig, 4-assig of volledig 5-assige simultane bewerkingen. Je kunt altijd gebruik maken van de geavanceerde algoritmes voor het genereren van toolpaths en botsingdetectie. Met de meerassige bewerkingen kunnen fabrikanten complexe onderdelen produceren met minder instelwerkzaamheden. Hierdoor worden de cyclustijden korter en neemt de productiviteit toe.

Inventor CAM

Integratie met CAD en PLM

Integratie tussen je engineeringsdata (CAD), Product Lifecycle Management (PLM) en CAM is essentieel voor efficiënte productieprocessen. Dit gebeurt naadloos met het CAD- en PLM-aanbod van Autodesk en resulteert in een compleet digitaal ecosysteem. Ontwerpgegevens, associativiteit en revisies tussen CAD en CAM kunnen worden gedeeld. Hiermee beperken fabrikanten handmatige gegevensoverdracht, verminderen ze fouten en verbeteren ze de samenwerking tussen ontwerp- en productieteams.

Conclusie Autodesk CAM-oplossingen

De Autodesk CAM-oplossingen helpen je om productieprocessen te optimaliseren. Het genereert efficiënte toolpaths, simulatie en verificatie, meerassige bewerkingsmogelijkheden en de integratie met CAD en PLM.  Hierdoor ben je in staat om de productiviteit, kwaliteit en algehele proces te verbeteren.

Blogserie digitalisering maakindustrie

In onze volgende en laatste blog in deze blogserie over de digitalisering van de maakindustrie, richten we ons op Fusion 360 Manage, de Autodesk Product Lifecycle Management (PLM) oplossing. We bespreken hoe Fusion 360 Manage ‘end-to-end product lifecycle management’ mogelijk maakt, van idee tot uitfasering. Deze software biedt tools aan voor projectbeheer, wijzigingsbeheer, documentbeheer en samenwerking. Dit resulteert in gestroomlijnde processen en verbeterde zichtbaarheid van je organisatie.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit blog in de blogserie over de digitalisering in de maakindustrie. Maak je nog geen gebruik van de mogelijkheden die de de CAM-pakketten van Autodesk je bieden, maar wil je hier wel mee beginnen? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s! We helpen je graag verder om het maximale uit de Autodesk software te halen.

Reactie plaatsen