Coördinaten in Revit: 3 opties, 2 stelsels, 1 keuze.
08 februari 2016 
in Revit
4 min. leestijd

Coördinaten in Revit: 3 opties, 2 stelsels, 1 keuze.

Tot een tijdje geleden heb ik nog geen projecten gehad, waarbij ik de Survey Point en het Project Base Point volledig kon benutten. Door de samenwerking met het civiele team werd mij de volgende vraag voorgelegd:

Hoe wordt een civiel project gekoppeld aan een gebouw dat in Revit gemodelleerd staat?

Sinds ik met Revit bezig ben, bekijk ik het leven vaak ook door een Revit-bril en bedenk ik me hoe ik bepaalde elementen in Revit zou gaan uitwerken. Ondanks eerdere teksten, die door mijn collega-bloggers geschreven zijn, is het gebruik van coördinaten in Revit nog niet zo makkelijk als het invoeren van een navigatiesysteem. Na het lezen van die blogs was het wel gelukt om het gebouw aan het civiele project te koppelen en andersom. Tenslotte hadden beide projecten dezelfde “Shared Coordinates” op eenzelfde referentiepunt.

Shared Coordinates
Bouwkundig model ingeladen in met Point Cloud Scan in Civil 3D

Maar wat er precies gebeurde met het positioneren van Linked files, met de coördinaten in Revit, wilde ik graag onderzoeken.
Hierbij ben ik tot de volgende conclusie gekomen. Er zijn namelijk:

3 opties, 2 stelsels, 1 keuze

Optie 1

Je werkt in een eigen bestand. Waarbij het niet van belang is voor de overdracht naar andere partijen, op welke coördinaten het project gepositioneerd staat.
Bij het eventueel inladen van een aangeleverd CAD/Revit-link bedoeld als onderlegger, kun je het beste de functie Center to Center kiezen en daarna (waar nodig) de CAD/Revit-link handmatig verder roteren en verplaatsen.

Optie 2

Inladen/exporteren d.m.v. Project Origin. Via het laden met Origin to Origin zal Revit de Internal Origin-punten van de projecten over elkaar zetten. Het Project Origin is een intern onzichtbaar coördinatiepunt. Het onzichtbare coördinatiepunt bevindt zich in het interne coördinatenstelsel. Het Project Origin is niet te wijzigen.
Zolang er niet met specifieke wereldcoördinaten wordt gewerkt en er niet om Shared Coordinates wordt gevraagd, volstaat het om de standaard ingestelde Survey Point en Project Base Point te laten voor wat het is. Het Project Base Point kun je bij een goed ingestelde template vinden op de Situatietekening. En om het Project Origin kenbaar te maken moet de Project Base Point op Start Up Location staan.
De Start Up Location kun je vinden door het Project Base Point met de paperclip uit te klappen en met de rechtermuisknop op het ronde symbool te klikken.

unclipped pbp
Unclipped Project Base Point

Selecteer dan: Move To Start Up Location.
Spreek voor uitwisseling van te voren af waar  het stramienplan ten opzichte van het Project Base Point zich bevindt.

Optie 3

Inladen/exporteren d.m.v. Shared Coordinates. Bij het gebruik van Shared Coordinates, zal het Shared Coordinate Origin als afgesproken punt, tussen de verschillende projectpartners, gebruikt worden om de modellen op dat punt over elkaar te zetten. Het Shared Coordinate System wordt voornamelijk gebruikt voor grote projecten die op wereldcoördinaten gezet moeten worden.

2 stelsels

Als er wel met specifieke coördinaten gewerkt gaat worden, bepaal dan met welke manier van inladen van de Linked Files wordt toegepast. Er zijn dan ook 2 coördinatenstelsels in Revit:

Project Internal Coordinate System

Elk Revit project heeft een intern assenstelsel, teruggekoppeld naar verschillende plaatsen in het project. Je kunt deze referentiepunten vinden in de Type Properties van annotaties zoals Spot Elevation en Spot Coordinate en ook in de instellingen voor het exporteren CAD-bestanden. Het interne assenstelsel kan je niet veranderen en door Autodesk is geadviseerd om het Revit-model binnen een straal van 20 Mile (ongeveer 33 km) van dit Project Origin; het onzichtbare coördinatiepunt op te bouwen.

Shared Coordinate System

Shared Coordinates is simpel gezegd een manier voor het projectteam om dezelfde startcoördinaten te gebruiken uit het Shared Coordinate System. Met andere woorden: de Shared Coordinate System bestaat uit een enkele oorsprong (Shared Coordinate Origin) en True North oriëntatie die kan worden gesynchroniseerd tussen de verschillende aspectmodellen en zelfs AutoCAD-tekeningen.

In de afbeelding hieronder zie je een architectonisch model en constructief model met elkaar gelinkt. Elk model is gemaakt met een ander Project Base Point (PBP), maar de bestanden zijn ingeladen en gesynchroniseerd op Shared Coordinates.

Linked files via Shared Coordinate System

Linked files via Shared Coordinate System

Het Shared Coordinate System wordt beïnvloed door de verschillende coördinatiepunten: Het Project Base Point, dat is aangegeven met het ronde symbool en het Survey Point, dat gekenmerkt is met het driehoekige symbool.

PBP en SP

Project Base Point en Survey Point, Clipped en Unclipped

Wat er gebeurt met de Revit-gebouwelementen bij het invullen van de waarden van deze coördinatiepunten, kun je zelf het beste uittesten aan de hand van deze blog:

http://ikleerbim.blogspot.nl/2013/03/revt-coordinaten-stelsels.html

1 keuze

Bedenk goed voor welk doel je de coördinaten in Revit nodig hebt. En als de keuze is bepaald, pin dan de Project Base Point en Survey Point vast.
Wil je gaan samen werken met partijen die Autodesk programma’s gebruiken en gaat het puur om het positioneren van Linked files? Dan kun je het project voor import en export op het Project Internal  System laten staan.

Wil je echter op specifieke wereldcoördinaten gaan werken voor de koppeling naar een civiel project? Of bijvoorbeeld met IFC geëxporteerde gegevens voor tools zoals Solibri Model Checker, BIMserver of zelfs in samenwerking met andere ontwerpers die in ArchiCAD werken? Gebruik dan het Shared Coordinate System. Zorg dan dat het juiste coördinatenstelsel is ingesteld op de huidige projectlocatie, voordat je gaat exporteren.

Het ingestelde Shared Coordinate System

Het ingestelde Shared Coordinate System

Tot slot

Na het lezen van dit blog weet je wat er gebeurt met het positioneren van Linked Files met Revit Coördinaten. Vragen? Stel ze gerust onder dit blog of neem contact met ons op!

Reactie plaatsen