De wondere wereld van iLogic

Het valt mij op, dat wij veel cursisten krijgen die de basistraining van Inventor volgen. Uiteraard is dat een goed begin, maar zoals de naam al aangeeft is deze cursus pas het begin van jouw kennis over Inventor. CAD & Company heeft een groot aantal specialisatiecursussen voor jou. In dit blog ga ik wat uitgebreider kijken naar onze Inventor iLogic cursus. Wat is iLogic en wat kan je ermee? Welkom in de wondere wereld van iLogic.

iLogic Formulier

Wat is iLogic?

iLogic is een standaard module in Autodesk Inventor. Het geeft de Inventor-gebruiker de mogelijkheid om te programmeren in Inventor. Het is bedoeld voor de Engineer. Je hoeft dus geen programmeur te zijn om met iLogic te werken. Door gebruik te maken van iLogic kun je jouw model aan gaan sturen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan (onder bepaalde voorwaarden) het aanpassen van de hoofdafmetingen van een samenstelling. Welke onderdelen zitten wel of juist niet in een bepaalde configuratie? Het wijzigen van iProperties en kleuren aan de hand van logische regels in Inventor gaat ook eenvoudig. De iLogic module kent een formulieren generator. Hiermee wordt het configureren van jouw model nog eenvoudiger.

iLogic user interface

Waarom iLogic?

Uiteraard is dan de volgende vraag: “Waarom zou ik iLogic willen gebruiken?” Ik heb het voorrecht om bij veel verschillende bedrijven over de vloer te komen. Wat mij opvalt is dat de engineering afdelingen vaak onder druk staan. Goed personeel is moeilijk te vinden en projecten moesten eigenlijk gisteren al af zijn. Door de hoge werkdruk worden fouten gemaakt met alle gevolgen van dien. Als ik dan verder onderzoek ga doen, dan blijkt dat elk project uniek is. Hierdoor wordt vaak voor ieder project opnieuw begonnen. Hergebruik van “oude” projecten is gevaarlijk, omdat je ook de fouten uit dat project weer meeneemt. Daarbij is het nieuwe project natuurlijk niet exact hetzelfde als de oude. Als men al een project kan vinden die op het nieuwe project lijkt, geven ze aan dat het sneller is om opnieuw te beginnen dan om te gaan hergebruiken. Door het zoeken en aanpassen gaat veel tijd verloren.

Wanneer ik echter verder onderzoek doe, blijkt vaak dat elk project wel uniek is, maar dat binnen het project gewerkt kan worden met configureerbare modules. Zo’n module kun je met iLogic eenvoudig maken. Over het opzetten van de module moet je goed over nadenken en dat kost uiteraard tijd. Heb je echter de module gereed, dan kun je hem in elk project gebruiken en is het aanpassen een fluitje van een cent. De tijd die je gestopt heb in het maken van de module win je snel weer terug. Daarbij ontstaat een éénduidige manier van werken, waardoor het maken van dure fouten voorkomen wordt.

Configureerbare modellen

Met configureerbare modellen voorkom je niet alleen fouten en versnel je jouw engineeringsproces. Het wordt ook steeds vaker een must. De tijd dat we elke klant konden bedienen met onze standaard oplossing is voorbij. Denk maar eens aan jezelf als consument. Bij steeds meer producten kun je jouw wensen configureren.

Ik denk dat het duidelijkste voorbeeld wel het kopen van een nieuwe auto is. Je stelt jouw auto samen uit een groot aantal opties. Hier gelden vooraf bepaalde regels voor. Maar door het grote aantal opties is elke auto uniek. Kies je bijvoorbeeld voor een kleine motor, dan kun je niet meer kiezen voor een automaat. Dit noemen we een logische regel. Als consument heb ik het gevoel dat ik een unieke auto bestel, maar mijn keuzemogelijkheden worden beperkt door de vooraf opgestelde logische regels. Ook binnen de machinebouw zien we dat de klant steeds vaker unieke producten kiest. Om echter een “special” te gaan maken voor deze klant vergt teveel tijd. Het product wordt te duur en de levertijd te lang. De oplossing zijn configureerbare modellen. Door jouw verkoper of de klant zelf te laten kiezen uit diverse configureerbare modellen ontstaat een uniek product.

Configureerbaar model

Conclusie

Autodesk Inventor is een volledig parametrisch systeem en leent zich daarom uitstekend voor het maken van configureerbare modellen. Zonder gebruik te maken van iLogic kom je al een heel eind. Denk daarbij bijvoorbeeld aan skeleton modelling en derived component techniek. Ook kun je denken aan het gebruik maken van iParts en iAssemblies. Dit zijn technieken die je in onze specialisatiecursus parametrische modellen krijgt. Hier zal ik later een blog over schrijven. Met iLogic zorg je ervoor dat, aan de hand van een aantal keuzes, jouw model automatisch de juiste vorm krijgt. Zoals eerder gezegd kun je een formulier gebruiken om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Probeer jouw iLogic regels altijd zo simpel mogelijk te houden. Hiervoor leer je tijdens onze cursus de juiste technieken. Ik kom te vaak bij klanten die zelf helemaal los gegaan zijn met iLogic. Hierdoor zijn modellen ontstaan die traag en log zijn. Niemand weet meer hoe ze het model aan moeten passen. Door het volgen van onze specialisatiecursus iLogic weet je zeker dat je een goede start maakt.

Tot slot

Schrijf je snel in en dan zie ik jullie binnenkort tijdens de specialisatiecursus iLogic. De cursus duurt een dag en wist je dat je vaak ook nog subsidie kan krijgen voor het volgen van de cursus? Op onze cursuspagina vind je hierover meer informatie. Wil je meer weten over configureerbare modellen en of jouw product hier geschikt voor is? Neem even contact met ons op en wij komen graag op bezoek om de mogelijkheden te bespreken.