Download eerdere versies van Autodesk producten
04 november 2022 
7 min. leestijd

Download eerdere versies van Autodesk producten

Soms is het nodig om te werken in een vorige versie van een Autodesk product. Tot voor kort kon je tot drie versies downloaden. Autodesk kreeg de feedback dat mensen graag gebruik willen maken van nog eerdere versies. Wanneer je actieve licenties hebt van Autodesk producten kan je sinds 2 november 2020 tot vijf versies terug downloaden.

In dit blog lees je hoe je dit kunt doen.

Wil je een versie downloaden die niet verder terug gaat dan drie versies van de huidige release? Dan kan je het beste de stappen volgen beschreven in het volgende blog: Autodesk software installeren, activeren en up-to-date houden

Autodesk heeft het downloaden beschikbaar gesteld via een virtueel assistent genaamd AVA. Hier kun je gemakkelijk aangeven welke software je wilt downloaden. Je krijgt vervolgens direct een downloadlink te zien.

Om oudere versies te downloaden volg dan de volgende stappen:

Stap 1: Maak contact met AVA.

Bezoek de pagina https://ava.autodesk.com op de PC waar de software op geïnstalleerd moet worden. Indien gevraagd, log dan in op je Autodesk account.

Let op: Je moet inloggen met het account waar ook daadwerkelijk de licenties op actief zijn. De assistent geeft namelijk alleen een downloadlink als je ook recht hebt op de software.

Stap 2: Wanneer je bent ingelogd wordt je begroet door de assistent.

Afhankelijk hoe jouw profiel is ingesteld kan je de volgende schermen krijgen:

  • Jouw account staat ingesteld op de Engelse taal:

  • Jouw account staat ingesteld op Nederlands of een andere niet-Engelse taal:

Stap 3: Geef aan dat je software wilt downloaden.

Heb je het scherm van een Engelstalig account? Typ dan in het chat venster onder in je scherm "Download software" en druk op Enter.

Druk daarna op de knop "Start" die in het chat overzicht zichtbaar wordt.

Heb jij het scherm van een Nederlands ingestelde account? Kies dan voor "Download Autodesk Products" die direct zichtbaar is in Stap 2.

Stap 4: Geef je huidige situatie aan

Je kan hier kiezen wat voor type licentie je gebruikt. Als je daadwerkelijk al een licentie hebt voor de software kies dan voor “I have an existing license”.

Ben je een student of opleider of wil je de software uit proberen? Kies dan voor één van de andere 2 opties.


Stap 5: Geef aan wat voor installatie je wilt uitvoeren

In de meeste gevallen zal het om een enkele installatie gaan. Kies in dit geval voor “This computer”. In dit stappenplan gaan wij ervan uit dat deze optie wordt gekozen.

Wil je meerdere systemen tegelijk installeren? Kies dan voor “Multiple computers”.


Stap 6: Autodesk zal eerst nog proberen te verwijzen naar het manage portaal

Zoals eerder besproken is het manage portaal voor maximaal drie oudere versies beschikbaar. Als je een oudere versie wilt downloaden kies dan voor “Continue within Autodesk Assistant”.

Stap 7: Voer de naam van jaartal van het gewenste product in

Je krijgt nu een klein invoer venster te zien. Hier kan je in typen welk product je wilt downloaden. Ik gebruik nu Revit 2018 als voorbeeld.

Zodra je begint te typen komen er al suggesties.

Komt er bij jou geen resultaat of de melding dat de download niet beschikbaar is? Dan heb je mogelijk niet het recht om de software te downloaden of je probeert een te oud product te downloaden. Je kan in dat geval nog proberen om zelf contact op te nemen met Autodesk via deze pagina: Autodesk Support. Wij kunnen hier geen ondersteuning op bieden.

Product gevonden? Klik op het gewenste jaartal en ga naar Stap 8.

Stap 8: Je download is klaargezet

Vervolgens komt het laatste scherm in beeld met de download opties. Wij adviseren om op de knoppen Part 1 en verder te klikken wanneer deze beschikbaar zijn.

Wanneer de download in één geheel beschikbaar is dan zijn de woorden "Try browser download" klikbaar. Onze ervaring is dat het voor een stabielere installatie zorgt.

Ook beschik je meteen over de volledige installatie bestanden. Bewaar deze goed voor als je later de installatie weer nodig hebt. Wanneer de software te oud wordt dan zal deze manier van downloaden namelijk niet meer mogelijk zijn.


Software ouder dan vijf versies terug die al geïnstalleerd zijn blijven werken

Er komt een moment dat een bepaalde versies te oud worden. Bijvoorbeeld wanneer AutoCAD 2024 beschikbaar is. Hierdoor zal AutoCAD 2018 niet meer verkrijgbaar zijn en kan deze ook niet meer geactiveerd door nieuwe gebruikers ookal installeer je de software op het systeem.

Als je al gebruikt maakt van AutoCAD 2018 voordat AutoCAD 2024 is gelanceerd, dan zal de software wel blijven werken voor de gebruikers die de software al eerder actief hadden. Je moet wel daadwerkelijk de software eerder geactiveerd hebben.

Als je nog nooit eerder van AutoCAD 2018 gebruik hebt gemaakt ook al heb je toen wel een actieve licentie gehad, dan zal de software niet geactiveerd kunnen worden wanneer deze te oud is geworden.

Technische ondersteuning vanuit Autodesk blijft tot drie versies terug

Autodesk zal software tot drie versies terug blijven ondersteunen via software update en hotfixes. Houd er dus rekening mee dat oudere software uiteindelijk minder stabiel kan zijn door toekomstige updates van je besturingssysteem.

Je weet nu hoe je oudere versies van Autodesk-software moet downloaden. Heb je hier toch nog vragen over? Neem dan contact op met onze Support. Wil je meer weten over het gebruik van jouw licenties? Bekijk dan onze andere blogs over licentiebeheer.

Reactie plaatsen