Hoe maak je perfecte renders van je 3D-modellen met Fusion 360?
16 april 2019 
in Overig
3 min. leestijd

Hoe maak je perfecte renders van je 3D-modellen met Fusion 360?

Wil jij jouw (potentiële) klanten op een eenvoudige manier een realistische impressie geven van jouw projectresultaten? Met rendering creëer je een perfecte productvisualisatie. Ook commerciële afdelingen gebruiken het vaak om een (potentiële) klant net over die streep te trekken. Renders komen ook zeer regelmatig voor in verschillende catalogussen (die van de IKEA bijvoorbeeld), showcases, portfolio’s, advertenties of digitale productbibliotheken. Wil jij ook je eigen render maken? In dit blog vind je een Fusion 360 Render Tutorial om jouw eigen model te renderen!

In deze Fusion 360 Render Tutorial laat ik je de stappen zien aan de hand van een generative design van een laptopstand. Dit is een ontwerp wat ik in Fusion heb gemaakt. Is het bestand wat jij wilt renderen in een andere CAD omgeving opgezet, dan kun je deze eenvoudig uploaden naar Fusion. Fusion kan met veel bestandsformaten overweg. De rendertool in Fusion 360 kun je vinden onder workspaces > render.

Fusion 360 Render Tutorial: Workspace

Stap 1: Appearances

Start met het toekennen van materialen aan je onderdelen (als je dit niet al hebt gedaan). Je doet dit met de ‘Appearances’ knop. Je kunt materialen toewijzen op Component en Body-niveau, maar ook aan losse faces. Als je dit wilt doen maak dan eerst een selectie, en sleep vervolgens het gewenste materiaal op de selectie.

Stap 2: Named views

Het is slim om de aanzichten die je wilt gebruiken op te slaan als ‘Named views’:

 1. Vind een aanzicht waar je tevreden mee bent.
 2. Klik rechts op de map ‘Named views’.
 3. Selecteer ‘New named View’.
 4. Geef de view een naam.

Op het moment dat je terug wilt naar een bepaald aanzicht, dubbelklik je op de view die je had aangemaakt. Als je een betere kijkhoek hebt gevonden kun je rechts klikken op een aangemaakte view en ‘Update named view’ selecteren.  Je kunt deze named views ook gebruiken voor het maken van een cloud render.

Stap 3: Scene settings

Voor het maken van een goede render zijn de ‘Scene settings’ van vitaal belang. Als deze niet goed staan ingesteld kan een render al snel onnatuurlijk overkomen. In deze stap leg ik je uit wat de verschillende instellingen doen.

Fusion 360 Render Tutorial: Scenesettings

 1. Het ‘Position’ icoon onder ‘Environment is een toggle button. Als deze aanstaat komt er een slider tevoorschijn.
  • i – In het bovenste hokje kun je de hoogte van het bodemvlak instellen. Hiervoor moet deze wel aan staan (zie 2).
  • ii – Met de ‘Rotation’ slider stel je de invalshoek van de omgeving in.
  • iii – Met de ‘Ground Scale’ slider beïnvloed je de grootte van het bodemvlak.Fusion 360 Render Tutorial: Ground
 2. Zorg dat je de ‘Ground Plane’ aan hebt staan. Hiermee voorkom je dat je ontwerp gaat zweven.
 3. Zorg dat ‘Flatten Ground’ aan staat. Hiermee kun je het bodemvlak vloeiend in de achtergrond laten overgaan.
 4. Met ‘Reflections’ wordt het grondvlak spiegelend. Zet de ‘Roughness’ op 0,1 om ervoor te zorgen dat de spiegeling subtiel is. Hoe verder je deze naar de 1 schuift, hoe intenser de spiegeling wordt.
 5. Onder de ‘Camera’ tab kun je de focuslengte en exposure instellen, alsook de scherptediepte. Gebruik deze instellingen om een natuurlijker beeld te maken.
  • De focuslengte van het menselijk oog is 43mm. (In de fotografie worden 35mm en 50mm lenzen het meest gebruikt om een natuurlijk perspectief te creëren.)
  • Onder ‘Depth of Field‘ moet je aangeven welk onderdeel van je model je in focus wilt hebben.
  • Met de ‘Blur’ slider kun je aangeven hoeveel je alles buiten focus wilt vervagen.
 6. Op het tabblad ‘Environment library’ kun je verschillende omgevingen selecteren., De informatie uit deze omgevingen wordt gebruikt voor lichtbronnen en spiegelingen. De environment ‘Photo booth is het meest neutraal. Wil je een effen achtergrond? Stel dan op het tabblad ‘Settings’ onder het kopje ‘Environment’ de Background op een ‘Solid Color’ in.

Stap 4: In Canvas Render

Gebruik de stop-play button in de categorie ‘In-Canvas Render’ om jouw eigen computer de afbeelding live te laten renderen. Met de slider rechtsonderin kun je aangeven tot welke render-iteratie je de processor maximaal wilt laten rekenen. Heb je een snelle pc? Dan kun je de afbeelding opslaan als je tevreden bent met de render. Heb je een minder krachtige pc? Dan kun je de weergave in je graphic area als indicatie van het eindresultaat gebruiken. Ben je tevreden? Gebruik dan de knop ‘render’ in de categorie render om het visualisatie in de cloud te laten berekenen.

Productvisualisatie generative design laptopstand

Productvisualisatie generative design laptopstand

Detailaanzicht van Render generative design

Detailaanzicht van Render generative design

Tot slot

Na het volgen van deze Fusion 360 Render Tutorial kun jij je eigen levensechte render maken! Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Reactie plaatsen