Goed gereedschap is het halve werk
12 maart 2020 

Goed gereedschap is het halve werk

Als bedrijfskundige heb ik mij de afgelopen weken enorm verbaasd over bedrijven en instellingen in Nederland en eerlijk gezegd ook daarbuiten. Rond de kerst werden wij in Nederland op de hoogte gebracht van het debacle rondom de Universiteit van Maastricht en na de kerst kwam Citrix uitgebreid in het nieuws.

De Universiteit van Maastricht betaalt het losgeld en Citrix komt met een patch. Dus het leven gaat weer verder, toch? Als ik om mij heen kijk, is dat inderdaad wat er gebeurt. Het leven gaat weer verder en het goede oude Nederlandse spreekwoord: “een gewaarschuwd mens telt voor twee” gaat niet langer op. De softwareboeven krijgen de schuld en iedereen gaat weer door met zijn of haar werk.

Software is een bedrijfsmiddel

Software is een bedrijfsmiddel en dient als zodanig behandeld te worden. Wie van jullie rijdt er zakelijk in een tien jaar oude auto? Wie van jullie gebruikt kranen, shovels en machines langer dan tien jaar? Of misschien moet ik de vraag omdraaien: waarom rijden we niet tien jaar in een auto, als die auto het wel aan kan? Waarom produceren wij niet tien jaar met dezelfde machines? Waarom werk je niet meer met een tien jaar oude computer of laptop?

De reden is heel simpel. In tien jaar tijd verandert de wereld. De mogelijkheden nemen toe, de snelheid neemt toe en het verbruik neemt af. De ontwikkelingen gaan gewoon door en machines, apparaten etc. worden allemaal beter, makkelijker en schoner. Uiteindelijk is het economisch veel aantrekkelijker om een nieuwe machine in te zetten en daarmee de kosten omlaag te brengen of de extra mogelijkheden te benutten.

En software dan? Dat blijft gewoon werken en kost geld, toch? En vervangen is kostbaar en kost veel werk. Bovendien werkt de software nu eindelijk en kunnen wij het niet meer vervangen?

Software verandert razendsnel

Software verandert nog sneller dan fysieke spullen. Sterker nog, de snelheid van de verbeteringen in software neemt toe, door de mogelijkheid van stapelen van technologie. Software kent steeds meer standaard componenten die hergebruikt worden en daardoor kan software steeds sneller en beter ontwikkeld worden. En net als fysieke spullen bevat ook software fouten. Maar zodra de software “connected” is, is deze software via het internet te updaten en worden fouten sneller en makkelijker hersteld.

Neem Tesla: maakt die nu de beste auto’s? Maakt Tesla een betere auto dan bijvoorbeeld Audi? Op basis van historie denk ik dat Audi betere auto’s maakt, ze hebben simpelweg meer ervaring met het maken van auto’s. Maar wie maakt de beste software, Tesla of Audi? Ik denk Tesla, omdat ze meer ervaring hebben met het maken van software. Tesla heeft ook meer data om de software voor haar auto’s te verbeteren en daardoor is Tesla sneller en slimmer. Of Tesla dan de beste auto heeft? Wel op het gebied van gebruikerservaring vind ik. Dat heeft Tesla in mijn ogen goed begrepen.

Up-to-date

Software is een bedrijfsmiddel en dient als zodanig behandeld te worden. Dat houdt dus in dat je regelmatig software vervangt en de gebruikers hiervan traint. Zo leren zij de mogelijkheden kennen en toepassen, zodat jij jouw bedrijfsprocessen weer kan verbeteren. Met het regelmatig vervangen en “up-to-date” houden van de software krijg jij bovendien de laatste en daarmee beste beveiliging in huis. Er is tenslotte geen timmerman die nog een handzaag gebruikt.

Reactie plaatsen

Cookiestatement
arrow_drop_up arrow_drop_down