Nieuwste release InfraWorks 2019.3
21 maart 2019 
5 min. leestijd

Nieuwste release InfraWorks 2019.3

In februari van dit jaar is er een derde belangrijke release geweest van InfraWorks 2019, de 2019.3. In dit blog lees je over de nieuwe mogelijkheden! De grootste verbeteringen zijn op het gebied van:

  • Terrein modellering en grondlagen;
  • Lengteprofiel verbeteringen;
  • Country Kits;
  • Samenwerking met BIM360;
  • ArcGIS Connector;
  • Model Schema editing.

Verbetering 1: Terrein modellering en grondlagen

Voor het eerst kun je nu meerdere terrein modellen samenbrengen en combineren binnen één InfraWorks model. Dit was lang een van de meest gewilde mogelijkheden omdat deze functionaliteit al standaard is binnen Civil 3D. In InfraWorks kan je DTM-modellen combineren zoals je ‘Paste Surface’ gebruikt in Civil 3D. Het resultaat is een gecombineerd (dynamisch) terrein model. Hierdoor kun je nu snel een bestaand terrein en het ontwerpterrein vanuit Civil 3D overzetten en daarna combineren in het Geografische Informatie Model in InfraWorks. Let hierbij wel op dat je beide DTM’s bij elkaar brengt binnen een nieuw onderdeel in de Surface Layers, de ‘Ground Surface’. Alleen de surfaces opgenomen in de ‘Ground Surface’ worden gecombineerd.

Ook het samenbrengen van verschillende DTM’s is vanaf nu mogelijk en per groep kan er een materiaal of kleur worden ingesteld. Hiermee kunnen we nu dus ook grondlagen of specifieke NAP hoogtes als fysiek object weergeven in het InfraWorks model. Helaas kunnen we nog geen section box gebruiken om een volume doorsnede te kunnen maken. Vind jij dit ook een mooie feature? Help mij dit idee onder de aandacht van Autodesk te brengen door te stemmen op het ontwikkelforum van Autodesk.

NAP hoogtes om grond- of oppervlaktewater in beeld te krijgen.

Verbetering 2: Lengteprofiel verbeteringen

Sterke verbeteringen aan het Lengteprofiel maken het algehele alignment ontwerp in InfraWorks nu zeer krachtig. Ook worden wijzigingen aan de baseline nu pas doorgevoerd in het model na een commit (Ctrl+Enter). Dit leverde in vorige versies nog wel eens eens frustratie op vanwege de regeneratietijd van het 3D model. Let op, als je van de vertraagde Road Regeneration gebruik wil maken, zet dan een vink te zetten in de applicatie instellingen onder de kop Model Generation.

Profile view: de blauw-rode lijn geeft het hoogteverloop weer van het alignment ontwerp.

In de Profile View hebben we nu de volgende mogelijkheden:

  1. Stel de verticale overdrijving in.
  2. Selecteer welke elementen je wil weergeven in het Lengteprofiel:
    • Bestaand terrein (groene lijn)
    • Duikers (Culverts)
    • Kruisingen (Junctions)
    • Bruggen (Bridges)
    • Tunnels
    • Surface Layers
  3. Gebruik de Recreate of Drape Profile mogelijkheid. Met Recreate wordt het lengteprofiel terug gebracht naar de meest simpele layout met alleen tangenten. Met Drape Profile wordt het lengteprofiel opnieuw gecreëerd en probeert om het bestaande terrein model te volgen.
  4. Bekijk een Zoom Extents van het gehele lengteprofiel.

In deze korte video zie je een aantal nieuwe mogelijkheden:

Verbetering 3: Country Kits

Met deze versie zijn er zes Country Kits beschikbaar om apart te installeren als add-ins via de Autodesk Desktop App of via de Product Updates in je Autodesk Account:

Deze nieuwe Country Kits bevatten lokale 3D-modellen, Road Styles (Planning en Component Roads) en extra materialen. Helaas is er nog geen Nederlandse Country Kit beschikbaar.  De Country Kits zijn automatisch beschikbaar in nieuwe Model Builder modellen. In bestaande modellen kun je ze zelf activeren, als je het model hebt geüpgraded via de nieuwe Content instelling in de Model Properties:

Content instelling

Een voorbeeld van nieuwe 3D-Abri-modellen beschikbaar in de Franse Country Kit (FRA).

Verbetering 4: Samenwerking met BIM360

Ook de samenwerking met BIM360 is verbeterd. Zo kun je nu een Proposal dat al is gesynchroniseerd naar BIM360 verwijderen vanaf de proposal manager. Het online (cloud) proposal wordt dan verwijderd en het lokale bestand blijft op de computer staan die het heeft geüpload.

Het InfraWorks model in BIM360 kan bekeken worden via een browser in de Autodesk LMV (Large Model Viewer). Deze LMV biedt nu Tile Based Generation waardoor grotere modellen sneller worden getoond. Ook ondersteunt de BIM360 viewer meer features vanuit het InfraWorks model.

InfraWorks ondersteunt nu ook de Autodesk Desktop Connector voor het importeren, configureren en refreshen van BIM360 databronnen. Hierdoor komt alle projectdata vanaf BIM360. Dit draagt bij aan het Common Data Environment (CDE) in projecten.

Verbetering 5: ArcGIS Connector

Vanaf nu ondersteunt de Autodesk Connector voor ArcGIS ook ESRI ArcGIS Online en Enterprise Portalen. Hiermee kun je jouw eigen assets meteen opnemen in een InfraWorks model als je beschikt over de benodigde login.

Vanaf nu worden ook ArcGIS Raster Data sources ondersteund maar alleen via een ImageServer formaat. Helaas worden de Nederlandse Open Data Luchtfoto’s (2018, 2017, 2016 en nog verder terug) alleen via een MapServer aangeboden en dat werkt helaas (nog) niet.

Verbetering 6: Model Schema editing

Een van de interessantste nieuwe mogelijkheden is de uitbreiding van het standaard InfraWorks schema. Alle feature categorieën waren altijd vast. Dus een gebouw in InfraWorks valt onder de Building categorie en een weg hoort bij de categorie Roads. Deze categorieën kon je niet eerder wijzigen naar eigen varianten zoals bijvoorbeeld Hoogbouw en Laagbouw. Dat kan nu dus wel met de ingebouwde ‘Extend Schema Tool‘. Aansluitend kun je ook eigen attributen gaan maken als uitbreiding op de bestaande attributen. Zo kun je dus in het complete InfraWorks Gebieds Model veel meer informatie opnemen van allerlei objecten of assets.

Kies via de rechtermuisknop op een bestaande Feature categorie in de Model Explorer voor Add Extend Schema.

Maak via de nieuwe tool nieuwe categorieën en attributen aan.

De nieuwe categorie is nu ook zichtbaar in de Model Explorer.Je hebt nu een nieuwe categorie in de Model Explorer. Je kunt nu nieuwe databronnen importeren in deze categorie. Ook deze categorieën kun je eenvoudig aan- en uitzetten door op het lampje te klikken.

Conclusie

Deze nieuwe release voegt opnieuw krachtige mogelijkheden toe om meer en betere informatie te kunnen verwerken in een Gebied Informatie Model (GIM). Wil jij meer weten? Schrijf je in voor de OPEN AIR 2019 en leer in één dag alles over de nieuwste ontwikkelingen binnen InfraWorks én Civil 3D! Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op of laat een reactie achter onder dit bericht.

Reactie plaatsen