Hoe wij door middel van IoT gebouwen intelligent maken
14 november 2019 

Hoe wij door middel van IoT gebouwen intelligent maken

Sinds drie maanden ben ik werkzaam bij CAD & Company. Tijdens deze korte periode heb ik het bedrijf leren kennen als een super innovatief IT-bedrijf. Zeker ook voor de vastgoed en bouw. Anderen bekijken IoT en SMART-buildings vanuit een product-gerelateerd of installatietechnisch perspectief. Wij doen dat bij CAD & Company heel anders. Wij kijken, naast de genoemde aspecten, ook specifiek naar de klant, zijn wensen en zijn bedrijf. Vervolgens gieten we daar onze grote IT-knowhow overheen.

Ik ben erachter gekomen dat CAD & Company een echte pionier is op het gebied van SMART-buildings. Waar anderen nog zoekende zijn, hebben wij al meerdere proofs of concept! In dit blog wil ik graag mijn eerste bevindingen met jullie delen.

Vijf jaar SMART-buildings

Inmiddels is het vijf jaar geleden dat CAD & Company de eerste stappen zette in de wereld van SMART-buildings. Toen zag BLDNG360 namelijk het levenslicht. Dit revolutionaire platform dient tegenwoordig tevens als basis voor de visualisatie voor IoT in panden en daarmee voor de Digital Twin. In BLDNG360 staan op dit moment meer dan 1.760 virtuele gebouwen en het platform heeft ruim 2.260 gebruikers.

Wat is BLDNG360?

BLDNG360 is een online app in je browser waarin iedereen, overal en altijd een 3D-ontwerp van een gebouw of bouwwerk kan uploaden en virtueel kan delen met de wereld. Vervolgens kan iedereen dit ontwerp online bekijken en beoordelen. Er bestaat tevens de mogelijkheid om te checken of jouw BIM-model voldoet aan de Basis ILS. Zo ontstaat er een volledig waarheidsgetrouw 3D-model van een pand dat overal ter wereld bekeken kan worden.

Ook kun je super eenvoudig alle elementen en onderdelen van het bouwwerk afzonderlijk bekijken, benoemen, meten en analyseren:

  • Van welk materiaaltype is een bepaalde wand gemaakt?
  • Hoe loopt het leidingwerk in de wanden?
  • Wat is het merk van de tegels?
  • Hoeveel vierkante meters glasoppervlak heeft het gebouw?
  • Wie is de fabrikant van de liften?
  • Welk merk airco-units wordt toegepast in het gebouw?

Op al deze en nog véél meer vragen biedt BLDNG360 een antwoord.

BLDNG360 is dus een krachtige visualisatie-, analyse-, database en sharetool. Alle rekenkracht die nodig is om een BIM-model te bekijken en te beoordelen komt bovendien uit de cloud en belast daardoor de pc, smartphone of tablet van de gebruiker niet.

SMART-link met IoT: BLDNG360 + IoT = Digital Twin

Omdat BLDNG360 gebouwen perfect in beeld brengt kan het gebruikt worden als basis om (door IoT-sensoren gegenereerde) data op weer te geven. Dit wordt gedaan door direct in het 3D-model de informatie van sensoren weer te geven. Zo wordt het model levend gemaakt met real-time data en ontstaat er een echte Digital Twin van het gebouw. De Digital Twin is voor vastgoed the next step na BIM. Het BIM-model komt namelijk tot leven en toont virtueel het gebouw zoals dat op dat moment in de echte wereld ook is.

Kijk ook eens naar deze video:

Unieke benadering SMART-buildings en IoT

CAD & Company is een IT-bedrijf en redeneert daarom vanuit een IT -mindset en -perspectief. Dit is nu juist vaak de ontbrekende schakel bij andere IoT-aanbieders en SMART-building oplossingen. Concreet houdt dit in dat wij (in samenwerking met Ampersand Software) zelf apps en tools kunnen ontwikkelen die in staat zijn conclusies te trekken uit door IoT-sensoren gegenereerde data (AI, Artificial Intelligence). BLDNG360 is volledig binnenshuis ontwikkeld en wordt voortdurend ontwikkeld. Zo kan er voor iedere gebruiker of opdrachtgever altijd de passende vertaalslag worden gemaakt.

Vastgoedbeleggers zijn geïnteresseerd in de opbrengsten van de panden binnen hun vastgoedportefeuille. Maar een gebouwbeheerder wil gedetailleerd weten hoe het gebouw gebruikt wordt omdat er op die manier beter gestuurd kan worden op de OPEX (operationele kosten). Veel informatie wordt eenvoudig gedestilleerd uit de sensordata en wordt gevisualiseerd in de BLDNG360-omgeving.

Kort gezegd verzorgt CAD & Company dus niet alleen de sensoren, maar worden deze ook gekoppeld aan een operationeel platform. Dat platform kan compleet naar de wensen en eisen van de opdrachtgever worden ingericht.

Yanzi & CAD & Company

Yanzi Comfort+ IoT sensor

Wij werken samen met het Zweedse bedrijf Yanzi. Yanzi ontwikkelt diverse soorten (zeer eenvoudig te plaatsen) sensoren die real-time data en informatie genereren. In BLDNG360 kun je in één oogopslag zien welke werkplekken in een kantoorruimte bezet zijn. Ook zijn er bijvoorbeeld sensoren die het aantal geurdeeltjes of de CO2-waardes, temperatuur en lichtwaarden in een ruimte kunnen meten. Voor de facilitaire dienst biedt Yanzi zelfs sensoren die de hoeveelheden zeep en tissues in de dispensers bijhouden. Daarnaast heeft Yanzi ook sensoren in het assortiment die bij kunnen houden hoeveel mensen het pand in en uit komen. Dit is goed voor de veiligheid, maar kan er ook voor zorgen dat er in de kantine voldoende broodjes klaarliggen tijdens de pauze.

Lees ook: Waardevolle data dankzij IoT-sensoren

Geslaagde proof of concept: IoT met onze partner Yanzi

CAD & Company is de eerste en enige partij in Nederland die Yanzi-sensoren in verschillende gebouwen van diverse opdrachtgevers heeft geplaatst. Hieruit wordt data gegenereerd en gevisualiseerd op het BLDNG360-platform. Op deze data kan vervolgens daadwerkelijk gestuurd worden door het toepassen van vervolgacties.

Eigen omgeving in BLDNG360 met overzicht van vastgoedportefeuille

Onze opdrachtgevers zijn gemeentes en de grotere vastgoedpartijen. Natuurlijk is het niet wenselijk dat iedereen toegang heeft tot modellen van hun panden en daar de real-time data van kan zien. Om deze reden krijgen onze opdrachtgevers de mogelijkheid een eigen besloten gedeelte op het BLDNG360-platform in te richten. Hier kan op worden ingelogd en heb je direct een volledig dashboard en overzicht van de eigen panden. Op dit dashboard zijn niet alleen alle (3D-) modellen en tekeningen van de panden te raadplegen, maar kan ook de IoT-sensordata worden gemonitord en gestuurd.

#CU2019

Tijdens de CAD & Company Universiteit 2019 (#CU2019) hebben wij een uitgebreide presentatie van het BLDNG360-platform en onze visie op de Digital Twin gegeven. Tevens waren er kennissessies die onder andere door onze bestaande BLDNG360-klanten gegeven werden. Zo konden zij hun ervaringen en kennis delen met onze toekomstige BLDNG360- en IoT-klanten. Uit Zweden was onze partner Yanzi aanwezig om te vertellen over sensoren en om demonstraties te geven van de nieuwste IoT-technieken.

Tot slot

Mocht jij de #CU2019 gemist hebben en wil je toch meer weten over SMART-buildings, IoT en BLDNG360, dan kom ik graag bij je langs! Je kunt mij altijd bellen of mailen via artur.slabicki@cadcompany.nl / 088-4946674. Of laat een reactie achter onder dit blog.

Reactie plaatsen

Cookiestatement
arrow_drop_up arrow_drop_down