arrow_drop_up arrow_drop_down
Inventor 2020: What's new
18 april 2019 

Inventor 2020: What's new

Inventor 2020 is uit! Elk jaar brengt Autodesk een nieuwe grote release van Inventor uit. Natuurlijk ben jij ontzettend nieuwsgierig wat er allemaal nieuw is, zoals de nieuwe gebruiksinterface, de read-only modus en het ‘platslaan’ van onderdelen. In dit blog lees je meer over die nieuwe functionaliteiten en hoe deze werken!

Verbetering 1: De gebruikersinterface

Het eerste wat opvalt als je Inventor 2020 opstart is de veranderingen in de gebruikers interface. Inventor 2020 is gemoderniseerd en heeft nu een licht thema. Niet alleen de iconen zijn aangepakt, maar ook de lichtschema’s zijn vernieuwd. De interactie met verschillende commando’s is aangepast. In Inventor 2018 had Autodesk het Measure commando al een nieuwe look and feel gegeven. In Inventor 2019 kwam daar ook het Hole commando bij. Voor Inventor 2020 zijn nu ook de Extrude, Revolve, Sweep, Thread en Frame Generator commando’s aangepakt. Deze veranderingen wennen snel omdat het veel overzichtelijker en duidelijker is. Daarnaast is het werken met meerdere monitoren verder uitgebreid. Je kunt nu verschillende grafische schermen spreiden over je monitoren.

Nieuwe interface van Inventor 2020

Verbetering 2: Inventor 2020 beschikbaar zonder licentie

Inventor 2020 kan gestart worden in read-only mode. Je kan dan alle Inventor bestanden bekijken zonder dat je een licentie nodig hebt. Inventor View wordt daarom niet meer automatisch mee geïnstalleerd met de 2020 versie van de software. Inventor View zit nog wel in de installatie van Vault en is eventueel ook nog los te downloaden.

Verbetering 3: Performance

Uiteraard is er door Autodesk weer hard gewerkt om de performance te verbeteren. Het openen en sluiten van bestanden gaat nu sneller. Daarnaast is bijvoorbeeld het pannen, zoomen en roteren en de performance van doorsnedes verbeterd. Het binnenhalen van niet-native bestanden via de AnyCAD methode is ook verbeterd. En op het view tabblad kun je nu kiezen hoe jouw model grafisch getoond wordt: High Quality, Balanced of Performance.

Verbetering 4: Samenstellingen

In Inventor 2020 is hard gewerkt om de Frame Generator verder te verbeteren. De positie van profielen kan nu in het grafische scherm geregeld worden. Een nieuwe functie is het plaatsen van standaard eindplaten op de profielen. Ook het Notch commando is aangepakt, waardoor je meer interactie kan hebben met een Notch profiel uit de Content Center bibliotheek. Verder zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd zoals multi-selectie, zodat jij nog sneller een frame kan ontwerpen.

Het Notch commando

Naast de Frame Generator verbeteringen zijn er natuurlijk diverse andere verbeteringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Joint op het middelpunt van een sleuf en het doorgeven van de Sheet Metal Properties bij het spiegelen van een zetwerk. Ook is het nu mogelijk om schroefdraad te maken vanuit de samenstelling.

Verbetering 5: Nieuwe functies

In Inventor 2020 is het Sweep commando uitgebreid met de Solid Sweep. Je kunt nu een Solid Body gebruiken voor het genereren van een sweep. Het selecteren van oppervlakken uit je 2D-schets veel duidelijker en robuuster.

Ook is er een compleet nieuwe functie: Unwrap. Hiermee kun je complexe onderdelen, zoals dubbel gekromde onderdelen plat slaan. Dit is handig bijvoorbeeld voor stoffen patronen en complexe zetwerken. Bij Unwrap wordt geen rekening gehouden met correctie factoren. Wel kun je een heat map bekijken, zodat je ziet waar de spanning in het materiaal het hoogst zal zijn.

De Unwrap functie met heatmap

Verbetering 6: Tekeningen / voorkeuren

De nieuwe interface heeft er ook voor gezorgd dat we nu voorkeuren kunnen opslaan. Zo kun je nu bijvoorbeeld veel gebruikte vorm- en plaats toleranties opslaan, zodat je ze snel kunt hergebruiken.

Live webinar en OPEN AIR evenement

Op 30 april geef ik een webinar over Inventor 2020. Daarnaast wil ik jullie allemaal uitnodigen voor het OPEN AIR evenement op 28 mei. We hebben voor dit evenement een prachtige locatie: Fort Voordorp in Utrecht. Leer niet alleen Inventor 2020 kennen, maar ook de handige functies in Inventor 2019.1 en  2019.2. Daarnaast zijn er diverse break-out sessies met bijvoorbeeld Configuratie met iLogic of Vault, kun je mij en mijn collega’s vragen stellen en is er tijd om te netwerken. Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt. Tot 28 mei op Fort Voordorp!

Jos
Door

Jos

op 19 April 2019

Jammer dat er in Inventor geen dark scheme zit.

Arjen de Nobel
Door

Arjen de Nobel

op 26 April 2019

Dat klopt, er is duidelijk gekozen voor een licht thema. Dit betreft in elk geval de ribbon en menu's. De overige kleuren kun je tegenwoordig wel helemaal naar je hand zetten. Denk daarbij aan de achtergrond van het grafische venster, maar ook de kleuren van de schetslijnen, etc. Dit doe je via de Application Options op het Colors tabblad.

Joop
Door

Joop

op 20 September 2019

Waarom is de Notch (selecteren) trager dan deze in versie 2018?

Arjen de Nobel
Door

Arjen de Nobel

op 9 October 2019

Heel veel Frame Generator tools, waaronder de Notch tool zijn helemaal herschreven. Ook is de user interface aangepast. Dit kan tot gevolg hebben dat het iets trager werkt.

Reactie plaatsen

Cookiestatement