Inventor 2021: What's new
14 april 2020 

Inventor 2021: What's new

Inventor 2021 is uit! Ook dit jaar heeft Autodesk weer hard gewerkt om Inventor nog beter te maken. In dit blog lees je wat je allemaal kunt verwachten. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

User Interface

Welcome to the dark side

Vorig jaar introduceerde Autodesk het Light Theme voor Inventor. Uiteraard kreeg ik meteen de vraag of er dan ook een Dark Theme was. Voor alle mensen die liever met een donker scherm werken kan ik nu zeggen dat hij er is!

Zelf vind ik het een erg fijne nieuwe omgeving om in te werken. Wel moet gezegd worden dat het nog een pre-release is. Dat wil zeggen dat het Dark Theme nog niet helemaal 100% is doorgevoerd. Zo hebben bepaalde commando’s nog een licht scherm en is ook de homescreen nog licht van kleur. Bij de komende updates van Inventor kunnen we verwachten dat dit ook aangepakt gaat worden.

Het instellen van het Dark Theme gaat via het tabblad Colors van de Application Options:

Nieuwe commando’s in de property schermen

Naast het nieuwe donkere thema hebben ook een aantal commando’s nieuwe property schermen gekregen. Het gaat hier om:

 • Bend;
 • Coil;
 • Combine;
 • Split;
 • Decal;
 • Delete Face;
 • Thicken/Offset;
 • Copy Object;
 • Route (Tube & Pipe);
 • Derived Route (Tube & Pipe).

Schets omgeving

Er is nu een snelkoppeling voor het snel aanmaken van het horizontaal constraint, namelijk het ‘‘ teken.

Part omgeving

Je kunt nu een multiselect window gebruiken om in één keer meerdere solid bodies te selecteren. Hiervoor dien je wel de selectiemethode (shift + rechter muisknop) op body priority te zetten.

Niet al mijn klanten gebruiken de Extended Name functionaliteit. Dit komt omdat het vrij lastig te vinden is. Persoonlijk vind ik deze extra informatie die achter elke feature verschijnt wel makkelijk. In Inventor 2021 hebben ze de optie nu ook in de Application Options meegenomen.

Uiteraard kun je deze functie ook nog op de “oude” plaats terugvinden. Druk hiervoor bovenin de browser op de drie streepjes:

In Inventor 2021 hebben de volgende functies ook Extended Names gekregen:

 • Mirror;
 • All workplanes;
 • All workpoints;
 • All work axis.

Verbeterde unwrap functie

De unwrap functie is geïntroduceerd in Inventor 2020 en is in 2021 verder uitgebreid. Zo is het mogelijk om nu meerdere gaten aan te geven die onvervormd moeten blijven. Je kunt de unwrap nu een eigen naam geven in de browser en direct uitlijnen met de hoofdvlakken.

 

Het maken van 3D-bematingen wordt steeds belangrijker (Model Based Definition). In Inventor 2021 kun je hiervoor nu ook aangepaste parameters als Note Tekst gebruiken.

Sheet Metal

In de Sheet Metal omgeving zit maar één wijziging, maar wel een belangrijke. Je kunt nu namelijk voor de hoek van een flens ook kiezen voor een referentie. Op deze manier weet je zeker dat de hoek van jouw zetwerk overeenkomt met bestaande geometrie.

Frame Generator

Samenstellingen

De afgelopen versies is er flink geïnvesteerd in verbeteringen in de Frame Generator omgeving. Inventor 2021 is hier geen uitzondering op.

Er is een nieuwe User Interface voor:

 • Insert Frame;
 • Change;
 • Corner Joint;
 • Trim/Extend to Face;
 • Reuse en Change Reuse;
 • Frame Member info.

Door eerst een categorie te kiezen vind je het gewenste profiel veel eenvoudiger terug. Naast het materiaal kun je nu ook de appearance wijzigen vanuit het menu. Bovendien zijn er drie zoom knoppen in het menu gekomen om:

 • Loodrecht op de manipulators te kijken.
 • In te zoomen op de manipulators.
 • Terug te keren naar de oorspronkelijke view.

Reuse commando

Bij het Reuse-commando hoef je niet meer verplicht het originele profiel aan te wijzen. Dit mag nu ook een Reused member zijn.

Het notch-commando kent nu ook speciale in te vullen notches voor C-profielen en T-profielen.

Nog voordat je een profiel gaat plaatsen zie je de oriëntatie al. Door een ander deel van de lijn te pakken kun je deze oriëntatie wijzigen.

Verbeteringen aan de Default Naming

Ook zijn er weer verbeteringen toegevoegd aan de Default Naming. De instellingen hiervoor vind je in de Application Options, onderaan het File-tabblad (File Naming Defaults).

Over file naming gesproken: Bij de Bolted Connection is het nu ook mogelijk om geen aparte samenstelling te maken, maar om direct parts te genereren.

Naast de Frame Generator, is nu ook de Naming Scheme voor het spiegelen en de Tube and Piping volledig instelbaar. Om snel te werken met de Tube and Pipe module zijn er nu ook enkele menu’s volgens de nieuwe User Interface.

Bij positional representations kun je nu met behulp van een multi-select in de browser meerdere overrides in één keer ongedaan maken.

Als laatste: voor de samenstelling omgeving is het nu mogelijk om iAssemblies te wijzigen, terwijl er in de Express mode gewerkt wordt.

De tekenomgeving

Weinig mensen die ik ken maken gebruik van Sheet Formats. Ook dit is een beetje een vergeten functie. Met Sheet Formats kun je jouw papier inclusief de views die erop moeten komen van tevoren al vastleggen. Nieuw in Inventor 2021 is dat je nu vanuit de template keuze direct kunt kiezen voor de aanwezige Sheet Formats.

Maak je gebruik van een Sheet Format waarop aanzichten staan, dan kun je nu kiezen voor de nieuwe optie “Fit views to sheet”. Vink je deze optie aan, dan wordt de schaal van de views aangepast, zodat ze op het papier passen.

Met de rechter muisknop kun je bij het plaatsen van een maat nu kiezen om deze maat uit te lijnen langs een bestaande rand. Kies hiervoor de rotated optie.

Voor het weergeven van referentie objecten (reference) zijn nu twee nieuwe weergave methoden:

 • Edges as Reference, Shaded;
 • Edges as Part, Shaded.

Dit wil dus zeggen dat referentie-objecten nu ook ingekleurd kunnen zijn.

De automated centerline opties stonden altijd erg verborgen, waardoor niet iedereen ze kon vinden. Het was namelijk een Document Setting. Vanaf nu is de optie ook gewoon op de Annotate ribbon te vinden.

Als laatste is het measure commando weer terug in de tekenomgeving van Inventor. Dit is met name belangrijk voor de mensen die de Inventor Read Only mode gebruiken (Inventor gebruiken zonder licentie). Voor hen is het nu ook mogelijk om te meten in de tekening.

Samenwerken met Revit

Revit wordt met name in de bouw gebruikt. De bouw toeleveranciers worden steeds vaker gevraagd om samen te werken via BIM. Het vervelende is dat Inventor een compleet ander programma is dan Revit. Gelukkig hadden wij al gereedschappen om ons Inventor-model te vereenvoudigen (Shrinkwrap) en op te slaan in een formaat waar de bouw iets mee kan. Bovendien was het al mogelijk om Revit-bestanden in te lezen. In Inventor is echter een grote volgende stap gezet. Vanaf nu kunnen we namelijk Revit-bestanden interactief inlezen via de AnyCAD methode. Het grote voordeel hiervan is dat het Revit-model associatief aanwezig is. Als dit model wijzigt, dan is een update in Inventor voldoende om weer de laatste stand van zaken te hebben.

iLogic

Er zijn weer flink wat wijzigingen doorgevoerd in iLogic. De concentratie hierbij ligt op de tekenomgeving. Door de nieuwe snippits is het nu mogelijk om automatisch tekeningen te genereren van configureerbare modellen. Denk hierbij aan het automatisch plaatsen van views via de Sheet Formats. Ook is het automatisch plaatsen van maatvoeringen nu mogelijk.

Overige wijzigingen

Het Save-tabblad in de Application Options is aangepast. Je hebt nu veel meer controle over de save meldingen.

Inventor 2021 heeft ook import en export mogelijkheden voor verschillende nieuwe versies van niet-native bestanden zoals JT, Unigraphics, Parasolid, SolidWorks en Solid Edge.

Performance

Uiteraard blijft voor Autodesk ook de performance zeer belangrijk. Inventor 2021 is hier geen uitzondering op. Er is gewerkt aan een groot aantal performance verbeteringen. Met name het selecteren van patterns (patronen) valt hierbij op. Maar ook het werken met tabellen (gebruikt in iParts en iAssemblies) is veel sneller.

Ten slotte

Zoals je hebt gelezen zijn er weer een groot aantal verbeteringen in Inventor 2021. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Ik nodig jullie graag uit voor ons OPEN AIR 2020 evenement waar je nog meer te weten kunt komen over alle nieuwe functies binnen Inventor 2021. Dit jaar is OPEN AIR online en gratis voor klanten.

Reactie plaatsen

Cookiestatement
arrow_drop_up arrow_drop_down