Inventor Professional 2024: 'What's new?' en waarom zou jij moeten upgraden?
04 april 2023 
4 min. leestijd

Inventor Professional 2024: 'What's new?' en waarom zou jij moeten upgraden?

De nieuwste Autodesk Inventor Professional 2024: wat is er nieuw en waarom zou jij moeten upgraden?

Ha! Daar ben ik weer, Tjebbe van Leeuwen. Ik als specialist industrie word altijd blij van een nieuwe versie van Inventor Professional! Ben jij er ook klaar voor? De 2024 versie zit boordevol nieuwe en verbeterde functies die je workflow zullen optimaliseren en je productiviteit naar een nieuw level zullen tillen. Ik vertel je in dit blog wat deze nieuwe functionaliteiten zijn!

Verbeteringen in de modellering van onderdelen

Een hele nieuwe feature, verbeteringen in huidige commando’s en het exporteren van alle parameters. Ik heb de verbeteringen in de 'Parts and Assembly' omgeving voor je op een rij gezet.

Nieuwe feature: Finish!

Met het nieuwe Finish commando kun je niet alleen de kleur van je onderdelen aangeven, maar ook het productieproces zoals materiaalcoating, warmtebehandeling of oppervlaktebehandeling. De informatie die je in jouw model stopt, wordt weggeschreven in de Parameter lijst en kun je dus gemakkelijk gebruiken als iProperty!


Oriented minimum bounding box

Er is een nieuwe mogelijkheid bij het aanmaken van bounding boxen. Deze optie kijkt meer naar de oriëntatie van het model. Zo kun je een compactere bounding box creëren tijdens het simplificeren van jouw modellen. Ook is deze optie toegevoegd tijdens het importeren van een ‘Derived Component’.


Parameter export

Het exporteren van parameters is uitgebreid. Je hebt nu de mogelijkheid om al jouw User parameters te exporteren. Text en Boolean parameters exporteer je nu ook eenvoudig. Hierdoor heb je toegang tot deze parameters op andere plaatsen, zoals in de iProperties waar we deze kunnen toevoegen aan bijvoorbeeld de ‘Description’ of om ze te tonen in de Custom iProperties.

Mark feature

Vorig jaar lanceerde Autodesk een nieuwe feature genaamd: Mark. Hiermee heb je de mogelijkheid om schetsen of tekst te gebruiken om markeringen toe te voegen. In de nieuwste versie van Inventor is deze feature uitgebreid. Er zijn nu twee verschillende markeermethoden:

Project: projecteert de Mark op alle vlakken die hij tegenkomt. Ook op vlakken die niet coplanar liggen.

Wrap: hiermee kan de markering om een hoek of op gebogen geometrie zoals een as of cilinder worden aangebracht.

autodesk-inventor-mark

Section views

Een gemaakte Section View als View Representation kun je nu gemakkelijk wijzigen onder de rechtermuisknop. Zo kun je de gemaakte doorsnedes altijd nog aanpassen. Dit kan zowel in de Part als de Assembly omgeving.

Circular Pattern

In de Assembly omgeving is er een nieuwe optie in de Circular Pattern Feature. Je kunt nu kiezen voor ‘Incremental’ of ‘Fitted’. Deze mogelijkheden lijken een beetje op de knoppen die we terugvinden in het Rectangular Pattern commando. Hier heb je de mogelijkheid om ‘Spacing’ of ‘Distance’ in te vullen. ‘Incremental’ kun je gebruiken voor het aantal graden tussen twee componenten. ‘Fitted’ gebruik je voor je totale aantal graden.


Nieuwe sneltoets

De ‘J’ toets is nu toegewezen als sneltoets om het commando ‘Joint’ te starten in samenstellingen.

Verbeteringen in de tekenomgeving

Het is belangrijk dat jouw documentatie in orde is, om jouw ontwerpen effectief te communiceren naar de productie. Hier vind je de verbeteringen in de tekenomgeving.

Revision Clouds

Revisiewolken toevoegen aan jouw 2D-tekeningen is nu mogelijk. Handig om duidelijk aan te geven waar jouw revisie heeft plaatsgevonden op het model. Het uiterlijk van de Revisie wolk kun je wijzigen in de Styles Editor. Ook kun je er een Tag aan hangen en een Revisie tabel.


Nieuw Symbool: Edge

Je kunt nu een Edge Symbol plaatsen op basis van de ISO 13715:2019 standaard. Het nieuwe symbool is toegevoegd aan het Symbols paneel van het tabblad Annotate. Hiermee kun je randen van jouw ontwerp verder specificeren op tekening.

Algemene verbeteringen

Als laatste zijn er nog wat algemene verbeteringen. Zo zijn er nieuwe snippets voor iLogic en zijn er nieuwe ontwikkelingen voor het renderen van jouw 3D-modellen!

iLogic Vault verbeteringen

Nieuwe snippets in de iLogic module zorgen ervoor dat je heel eenvoudig codes kunt aanmaken die samenwerken met jouw Vault Professional. Zo kun je bijvoorbeeld een code aanmaken om jouw ontwerp in- of uit te checken, files uit de Vault te halen en nog veel meer om jouw ontwerpproces te automatiseren.


Ray Tracing

Het renderen van onze 3D-modellen is ons erg makkelijk gemaakt met Ray Tracing. Deze functionaliteit is nu uitgebreid door bijvoorbeeld ook schroefdraad te renderen. Ook kun je nu gebruik maken van IBL-achtergronden (Image Based Lighting).

Toevoegen eigen Environment

Je kunt nu eigen Environment afbeeldingen toevoegen. Dit kun je doen in de formaten: HDR of EXR. Zo kun je nog realistischere afbeeldingen maken!

OPEN AIR

Ik ben weer enthousiast! Dit waren slechts enkele van de vele nieuwe en verbeterde functies die de nieuwste versie van Inventor Professional te bieden heeft. Of je nu een engineer, een werkvoorbereider of een student bent, deze update zal je helpen om je werk te verbeteren en je productiviteit te verhogen.

En er is goed nieuws: we hebben nog meer leuke updates in petto. Mis ons aankomende OPEN AIR evenement niet, waar we deze nieuwe functies zullen presenteren en je handige tips en trucs zullen geven. Wij hopen je daar te zien en je te helpen om het meeste uit jouw favoriete Autodesk software te halen. Tot dan!

Reactie plaatsen