arrow_drop_up arrow_drop_down
1 maart 2019 

Microsoft kondigt HoloLens 2 aan!

Begin van deze week, op 24 februari, heeft Microsoft tijdens de MWC de nieuwe HoloLens aangekondigd. Belangrijke vraag is dan natuurlijk; Wat biedt deze nieuwe HoloLens en welke vernieuwingen zijn er? Je leest het in dit blog. 

Microsoft presentatie tijdens de MWC

De MWC (Mobile World Congress) vindt jaarlijks plaats in Barcelona. Van oudsher was het de bijeenkomst waar de nieuwe mobiele technologie geïntroduceerd werd maar dit is de laatste jaren verschoven naar steeds meer zakelijke technologische innovaties. De Microsoft presentatie ging deze keer niet alleen over de HoloLens, hoewel die natuurlijk wel veel  aandacht kreeg. Er werden nog twee innovaties getoond, namelijk IoT chips gekoppeld aan Microsoft Azure en de Azure Kinect. Beide IoT apparaten zijn ontwerpen om vooral veilig te kunnen werken. Microsoft signaleert een toenemende behoefte aan privacy, security en data en wil daarbij de betrouwbare partner zijn voor het bedrijfsleven. 

HoloLens 2 

De HoloLens is een zogeheten Mixed Reality apparaat. Er bestaat Virtual Reality, waarbij de mens door een bril alleen de virtuele wereld ziet. We hebben Augmented Reality waarbij de mens via een camera van een telefoon of een tablet een virtuele laag over de werkelijkheid ziet. Maar Microsoft heeft zijn eigen Reality, namelijk Mixed Reality, waarbij de mens door een bril zowel de virtuele als de fysieke wereld ziet. Daarnaast is de bril voorzien van interactie mogelijkheden zodat de mens het systeem kan besturen.  Door de ervaringen met de eerste HoloLens, die al weer vier jaar geleden op de markt kwam, heeft Microsoft veel geleerd en aangepast. De nieuwe HoloLens is ontworpen en gebouwd om een drietal punten sterk te verbeteren: 
  • Zicht ofwel “emerging 
  • Comfort (en gebruik)
  • Toegevoegde waarde (business value) 

Verbetering 1: Zicht 

Een van de meest opvallende verbeteringen is natuurlijk het zicht. Microsoft heeft er voor gezorgd dat het zicht sterk verbeterd is waardoor de onderdompeling (emerging) voor de gebruiker nog realistischer wordt. Het verschil tussen virtueel en fysiek wordt zo klein mogelijk gemaakt. Bij de nieuwe HoloLens is het zicht verdubbeld waardoor de ervaring een stuk beter is geworden. Microsoft stelt dat je van een kleine 720p tv overstapt naar een grote 2K resolutie tv. Hiervoor is er natuurlijk op hardware gebied heel veel vernieuwd. 

Verbetering 2: Comfort 

De eerste HoloLens was al redelijk comfortabel, maar het ontwerp van de nieuwe HoloLens is drie keer zo prettig. Het zwaartepunt is verder naar achter geschoven, waardoor de bril minder zwaar aanvoelt. Daarnaast is de voorkant ook van lichter materiaal en is de bril nu omhoog te klikken, wat natuurlijk allemaal prettig is bij het dragen.  Om het comfort te verbeteren moest natuurlijk ook de werking van de HoloLens sterk verbeterd worden. Zo herkent de bril nu de gebruiker en logt deze automatisch in. Dat is een hele sterke verbetering. Je kunt nog steeds de bril met je stem besturen maar er is een belangrijke toevoeging bijgekomen. De HoloLens herkent nu je handen! Dat is een ongelofelijke sterke toevoeging en houdt in dat we nu de hologrammen, de virtuele beelden, kunnen manipuleren. We kunnen de beelden groter maken of door de beelden heen bladeren met onze handen. We kunnen nu knoppen bedienen in de virtuele wereld! Er werd zelfs een virtuele piano bespeeld. De virtuele knoppen zijn zo reëel en intuïtief dat je de kleine knoppen automatisch met één vinger indrukt, terwijl je grote knoppen met de complete hand indrukt. Ondanks dat je niet harder hoeft te duwen op een grote (virtuele) knop. 

Verbetering 3: Toegevoegde waarde (Business Value) 

Daarna was er veel ruimte om te laten zien wat voor waarde de nieuwe HoloLens toevoegt in het zakelijke verkeer. Microsoft gebruikt daarbij voorbeelden in de medische wereld, game-industrie maar natuurlijk ook de ontwerpers van deze wereld. Philips liet een prachtig voorbeeld zien van het gebruik van de HoloLens tijdens een operatie maar ik heb vooral gekeken naar de industriële toepassingen.  Spatial liet een tijd- en plaats-onafhankelijke ontwerpruimte zien samen met Mattel. Verschillende mensen konden tegelijkertijd samenwerken in een virtuele brainstorm ruimte of war room, waarbij de ideeën aan de virtuele muur hingen. Erg gaaf om te zien.  PTC liet een voorbeeld zien waarbij verschillende mensen met verschillende apparaten naar een virtueel CAD model van een pomp keken. De Azure IoT informatie van de betreffende pomp was over dit CAD model heen gelegd, zodat we konden zien hoe de machine in “real time”  werkte. Dit noemen wij een “Digital Twin”. Uiteraard gaf de pomp problemen en moest de service technicus het probleem verhelpen, geholpen door virtuele ondersteuning. Prachtig voorbeeld hoe je met de combinatie van fysieke en virtuele werkelijkheden, mensen sneller en beter kan ondersteunen bij hun werk.  Ook Trimble kwam aan beurt om duidelijk te maken wat de voordelen zijn van een HoloLens in de bouw. Met de bril kun je tijdens het bouwen de virtuele BIM modellen over de fysieke werkelijkheid leggen en eventuele verschillen of problemen zien. Trimble heeft aangekondigd een hardhat met ingebouwde HoloLens uitbrengen omdat Microsoft hiervoor een programma heeft ontwikkeld. 

Software ontwikkeling

Ik vind het buitengewoon sterk dat Microsoft het data platform van en voor de HoloLens volledig open stelt. Dus de data is van de gebruiker, er mogen apps ontwikkeld worden buiten de Microsoft Store om en Microsoft zorgt ook voor een Open API. Hier is heel duidelijk wat het “nieuwe”  Microsoft belangrijk vindt. Veiligheid, klanten en openheid!   Microsoft heeft de HoloLens ook geïntegreerd met haar businessline software Dynamics 365. Met dit product kunnen mensen in het veld vanaf kantoor een “remote assistent”  aanvragen. Qua software heeft Microsoft ook grote stappen gezet door de HoloLens te koppelen aan hun Azure Cloud omgeving. Daarbij ben ik persoonlijk heel benieuwd naar de nieuwe Azure Rendering mogelijkheden voor de HoloLens. Dit zal zeker onze aandacht krijgen omdat de vorige versie van de HoloLens duidelijk beperkt was voor onze CAD Modellen. De eerste versie had te weinig stream- of rendermogelijkheden voor de complexiteit van BIM-modellen, maar de nieuwe versie biedt kansen. We kunnen deze gedetailleerde modellen geschikt maken voor visualisatie en interactie met de HoloLens 2. Denk hierbij aan het zien waar de leidingen in de muur lopen of de materiaalgegevens van de constructie. 

Kostbaar? 

De HoloLens 2 gaat 3.500 dollar kosten in de Enterprise versie of 125 dollar per maand in combinatie met Dynamics365. Alle apparaten zijn al te bestellen (pre-order) maar er zijn nog geen uitspraken gedaan over de levertijd.

Conclusie 

De HoloLens 2 is een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerste versie. De punten waarop Microsoft heeft ingezet, zijn wat mij betreft de juiste. De openheid is hierbij de meest opvallende. Microsoft richt zich met de HoloLens duidelijk op de zakelijke markt en spreekt haar developernetwerk en -partners aan om met deze versie aan de slag te gaan. De partners en developers moeten zorgen voor de impact die dit apparaat absoluut kan maken! Ik ben erg enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling en ben zeer benieuwd naar de toekomstige mogelijkheden die de HoloLens 2 ongetwijfeld gaat bieden. 

Tot slot

Na het lezen van dit blog ben je helemaal op de hoogte van de nieuwste features van de Microsoft HoloLens 2. Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt! Laat een reactie achter onder mijn blog. Vragen? Neem gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen

Meer kennis, tips en artikelen ontvangen? 

Cookiestatement