De mogelijkheden van Inventor Nastran en HSM
04 juli 2019 
3 min. leestijd

De mogelijkheden van Inventor Nastran en HSM

Om toekomstbestendig te blijven is het van belang te blijven innoveren. De wereld verandert snel en de veranderingen in de maakindustrie en machinebouw volgen elkaar in rap tempo op. De time-to-market wordt steeds korter en nieuwe producten moeten sneller worden geleverd. Heb jij alles in huis om voorop te lopen? De Autodesk Product, Design & Manufacturing Collection (PD&M) biedt jou de juiste gereedschappen. In dit blog lees je over de mogelijkheden van Inventor Nastran en Inventor HSM en de voordelen van de integratie met Inventor.

Waar vind ik Inventor Nastran en Inventor HSM?

Iedereen die in het bezit is van de Product Design en Manufacturing Collection beschikt standaard over Inventor Nastran  en Inventor HSM. Je vindt ze in jouw Autodesk account en in de Autodesk Desktop App. Zie je de software niet staan, vraag dan je contract manager om jou toegang te geven.

Inventor Nastran

Om snel innovatieve oplossingen in jouw markt te introduceren, is het belangrijk om nieuwe ideeën snel te evalueren en te testen. Simulatie levert hier een belangrijke bijdrage aan. Deze simulaties maak je direct in Inventor met Inventor Nastran. Er wordt gebruik gemaakt van de Eindige Elementen Methode (Finite Element Analysis, FEA).

Wil je weten wat er mogelijk is met Inventor Nastran? Ontdek het zelf met de simulatieoefeningen in Inventor. Klik op het Tutorials commando vanuit het Inventor Nastran tabblad. Hieronder vind je een compleet overzicht van alle oefeningen:

Basic Analysis

 • Linear Static Analysis of a
  • Fitting;
  • Trailer Frame Using Bar and Beam Elements;
  • Channel Using Shell Elements;
 • Normal Modes Analysis of a Propeller.
 • Linear Buckling Analysis of a Dome Lid;
 • Heat Transfer and Thermal Stress Analysis of an Exhaust Manifold;
 • iLogic: Linear Static Analysis
 • iLogic: Gravity Load on an Aluminium Frame

Advanced Analysis

 • Metal Forming Simulation Using Nonlinear Material and Contact;
 • Direct Transient Response of a Wing;
 • Modal Frequency Response of a Bracket;
 • Using Composite Materials in a Bike Frame Section;
 • Shock/Response Spectrum Analysis of a Bracket;
 • Advanced Material Exchange;

Door deze oefeningen te maken krijg je een goede indruk van de mogelijkheden in Inventor Nastran. De User Interface is duidelijk opgezet, gebruiksvriendelijk en in lijn met de huidige Stress Analysis omgeving van Inventor.

Berekeningen in Inventor

Op het gebied van sterkteberekeningen is er al heel veel mogelijk in Inventor Professional. Zo kun je:

 • Belastingsanalyses maken met mechanica formules;
 • Dynamische simulaties maken;
 • Vormen optimaliseren met Shape Generator;
 • Frame-analyses maken met Frame Analysis;
 • Eenvoudige FEM analyses uitvoeren.

De Finite Element Analysis (FEA) module van Inventor zelf is echter niet zo uitgebreid als andere pakketten zoals Ansys, Abaqus, en Cosmos. Maar met de toevoeging van Nastran aan de PD&M Collection beschik je nu ook over een “Eindig Elementen Rekenpakket”. Na installatie is Inventor Nastran direct geïntegreerd met Inventor Professional en werken beide programma’s naadloos samen. Je roept Nastran op vanuit het Environments tabblad op de Ribbon van Inventor.

Inventor Ribbon: Environments tabblad

Extra rekenpakket overbodig

Door de integratie van Inventor met Inventor Nastran is het niet meer nodig om het model te converteren naar een ander formaat en in te lezen in een ander rekenpakket. Door deze samenwerking analyseer je jouw ontwerp direct en heel nauwkeurig. Ook kunnen alle aanpassingen in het model direct weer doorgerekend worden, zonder het opnieuw instellen van alle randvoorwaarden. Deze worden automatisch aangepast op het moment dat er wijzigingen worden doorgevoerd in het ontwerp in Inventor. Dit bespaart jou veel tijd en het vermindert de kans op fouten bij het herdefiniëren van randvoorwaarden. De workflow van ontwerpen en optimaliseren is sneller en eenvoudiger dan ooit!

Materiaalmogelijkheden

Naast materialen van staal kunnen ook kunststof, composiet en andere complexe materialen gebruikt worden. Staat het materiaal niet in de standaardbibliotheek? Uiteraard kun je ook zelf een materiaal definiëren. Ken zelf alle mogelijke eigenschappen aan het materiaal toe. Zo wordt het werkelijke gedrag zo nauwkeurig mogelijk benaderd.

Zelf aan de slag?

Ben je benieuwd naar meer mogelijkheden van Finite Element Analysis of Method (FEA of FEM) in Inventor met Inventor Nastran? Of wil je hier zelf mee aan de slag? Wij bieden diverse trainingen aan zodat jij dit zelf kunt toepassen.

Inventor HSM

Als jouw innovatieve oplossingen voldoen aan alle eisen, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk in de markt zetten. Daarbij speelt het naadloos aansturen van je productie een zeer belangrijke rol. Met Inventor HSM kun je rechtstreeks vanuit Inventor jouw freesbank of draaibank simuleren en aansturen. Bekijk de video en ontdek de opties van HSM.

Meer weten?

Na het lezen van dit blog weet jij wat de mogelijkheden zijn van Inventor Nastran en Inventor HSM. Wil je meer weten? Stel je vraag gerust hieronder of neem contact met ons op.

Reactie plaatsen