arrow_drop_up arrow_drop_down
5 januari 2017 

5 nieuwe toepassingen van Virtual Reality

Virtual Reality wordt steeds toegankelijker. Dat blijkt onder andere uit de ‘dino actie’ van Albert Heijn. Onze kinderen leren en vermaken zich nu al met virtuele dinosaurussen op een gave en interactieve manier. Voor ons als ouders is dat helemaal nieuw. Voor onze kinderen, die zijn opgegroeid met mobiele apparaten, is dat eigenlijk heel normaal. Binnen CAD & Company ontwikkelen wij de beste Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) oplossingen met de nieuwste technologieën. Dat doen we natuurlijk niet omdat we dat ‘gewoon leuk’ vinden. Dat doen we omdat onze klanten daarnaar vragen. We willen laten zien wat er allemaal aan de horizon gloort. In dit blog lees je 5 virtual reality diensten/ producten die nu al toepasbaar zijn.

Wij hebben de nieuwste VR- en AR-apparatuur in huis. Hiermee maken we toepasbare oplossingen voor de Oculus RiftSamsung Gear VRHTC Vive en Microsoft Hololens. Ook hebben we een state- of-the-art 3DR drone voor het maken van opnames uit de lucht. Hieronder lees je 5 toepassingen waarmee onze opdrachtgevers hun producten of gebouwen, nog voor productie of bouw, verkopen en laten ervaren.

Toepassing 1: Virtuele gebouw toer

Vanuit een Autodesk Revit model of een IFC bestand realiseren wij een virtuele tour door een nog te bouwen huis, kantoor of ziekenhuis. Gebruikers kunnen meteen door de ruimtes te lopen, alles bekijken en zelfs van het uitzicht genieten. Voor het vastleggen van het uitzicht gebruiken we opnames van onze drone. Met deze toepassing is het mogelijk om jouw project te bezichtigen. Dit maakt het verkopen makkelijker. Dit kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. De toekomstige bewoner ervaart het nieuwe gebouw en krijgt een zeer realistische indruk. Uit ervaring weten wij dat hiermee bezwaren worden weggenomen, bewonerscommunicatie een stuk gemakkelijker is en verkoop plaatsvindt. Je hoeft geen modelwoningen meer te bouwen, maar doet virtuele bezichtigingen op het kantoor van de aannemer of de makelaar.

Toepassing 2: Virtuele machinetoer

Bij grote en complexe machines kan je natuurlijk een prototype bouwen. Dat is echter een enorm kostbare en tijdrovende opgave. Ook voor prototyping is het makkelijker om, op basis van bestaande modellen, een virtuele toer te maken. Bij deze virtuele toer staat de machine centraal en kan je daar omheen lopen. Zeker bij complexe machines waarbij veelvuldig onderhoud nodig is, is het goed om zowel opdrachtgever als service engineers deze toer te laten ervaren. Het voorkomt problemen in de praktijk.

Toepassing 3: Interactieve ervaring

Naast bovenstaande statische VR presentaties, is het mogelijk om interactiviteit toe te voegen aan de Virtual Reality beleving. Denk aan deuren die open gaan, machines die draaien, meubels die verschuiven of een uitbouw en een dakkapel plaatsen. Met interactieve presentaties is het mogelijk om bezoekers een eigen ervaring mee te geven en ze opties van het model, huis of machine te laten ervaren. Een voorbeeld in onderstaande video.

Toepassing 4: Virtuele showroom

De volgende stap is de virtuele showroom. Jouw klant bekijkt in een virtuele showroom jouw product, gebouw of machine. De klant heeft een VR-bril op. Bij het bekijken van het product zorgen wij ervoor dat jouw klant opties kan selecteren en direct kan ervaren. Zodra het gebouw of de machine is samengesteld volgens specificaties van jouw klant is de configuratie klaar. De wensen zijn doorgesproken, bekeken en geaccepteerd. De samenstelling wordt uitgedraaid en ondertekend.

De Ikea Virtual Reality Experience is een voorbeeld van deze mogelijkheid. Dit kan voor nog veel meer toepassingen bedacht en ontwikkeld worden. Met deze techniek heb je aan één installatie genoeg, om tientallen, honderden of zelfs duizenden showroommodellen te laten zien.

Toepassing 5: Serious game

De laatste en meest uitgebreide vorm van VR zijn zogenaamde ‘Serious Games’. Bij deze vorm van Virtual Reality worden scenario’s in het model geprogrammeerd. Dit maakt virtuele trainingen mogelijk. Wat moet je doen als er brand uitbreekt? Hoe komen mensen binnen? Wat als er paniek uitbreekt? Ook een training voor het onderhoud van een machine kan goed in een serious game. Kortom, de interactiviteit van het model is dusdanig dat er complete scenario’s gedraaid worden.

VR & AR bij CAD & Company

De komst van VR is voor ons geen verrassing. Bij CAD & Company zijn wij daar al geruime tijd mee bezig. Wij beseften meteen dat goede content de belangrijkste voorwaarde is voor het succes van alle Virtual Reality en Augmented Reality hardware. De Oculus RiftSamsung Gear VRHTC Vive en Microsoft Hololens zijn natuurlijk prachtig, maar zonder goede content is zo’n apparaat helemaal niets waard. Het gaat om de beleving die hardware, software en content als geheel bieden. Het geheel zorgt voor de ‘wauw-ervaring’ waarmee we een blijvende herinnering maken.

Gebruikerservaring staat centraal

Fraaie content maken is vanuit onze expertise gemakkelijk. Met goede 3D-modellen maken we snel en eenvoudig content. Een goede gebruikerservaring meegeven is echter niet gemakkelijk. Alleen goede mensen kunnen de vertaalslag maken. Binnen CAD & Company zijn er bijzonder goede mensen, die exceptioneel goede ervaringen weten neer te zetten. Daar ben ik echt trots op.

Wij realiseren de innovatieve ambities van onze opdrachtgevers.  Hiermee ondersteunen wij onze klanten in de bouw, civiele techniek en industrie die een uitstekende Virtual of Augmented Reality ervaring willen creëren voor hun klanten. Onze specialisten transformeren een bestaand model snel in een bijzonder goede gebruikerservaring.

Uiteraard maken wij ook stills, renders en animaties. Dat doen we al jaren. We willen samen met jou geweldige Virtual Reality en Augmented Reality ervaringen ontwikkelen. Zo kan jij jouw klanten een geweldige ervaring bieden. Een ervaring die ervoor zorgt dat jij met jouw organisatie meer verkoopt tegen minder kosten. Goed voor jullie en goed voor ons.

Tot slot

Ben je nieuwsgierig geworden? Ik nodig je uit om bij ons langs te komen en onze evenementen in de gaten te houden. Wij organiseren regelmatig webinars en evenementen rondom Virtual en Augmented Reality. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Reactie plaatsen

Ben jij er dit jaar bij tijdens de (virtuele)

CAD & Company Universiteit?

Laat je op 8 oktober 2020 inspireren door verschillende interessante en opvallende cases uit jouw branche! Gewoon vanaf je bureau en helemaal gratis. Meld je nu aan!
Cookiestatement