arrow_drop_up arrow_drop_down
24 juni 2019 

NL-SfB als standaard voor BIM

In Nederland zijn er meerdere BIM-standaarden in gebruik. De ene standaard sluit de andere gelukkig niet uit en dus kunnen wij concluderen dat er één gemene deler is in de standaarden, namelijk de aanwezigheid en het correcte gebruik van de NL-SfB. Deze codering wordt voor vele gebruikers nu de basis. Bovendien kun je dit ook gebruiken als basis classificatie in andere programma’s. Denk hierbij aan het calculeren op basis van NL-SfB, maar ook het koppelen met MeerJarenOnderhoudsPlan of andere facility management systemen. In dit blog lees je over de NL-SfB classificatie en hoe je hierop kunt controleren. 

NL-SfB Classificatie

Naast het koppelen of gebruiken is de NL-SfB ook een makkelijke kwaliteitsstempel. Door een eenvoudige check, in Revit met Navisworks of of BLDNG360, controleer je of het model goed is opgebouwd en voorzien is van de correcte codering. Ga je nog een laag dieper in de structuur? Dan kun je deze codering gebruiken als ‘grove’ of specialistische manier om jouw elementen te groeperen. Even een concreet voorbeeld: Ramen en deuren staan in de categorieën 31.xx en 32.xx. Het verschil tussen deze categorieën is de positie van de elementen. Bevindt het element zich in de buitengevel? Dan valt het onder categorie 31.xx, genaamd Wandopeningen buiten. Bevindt het element zich binnen in de constructie? Dan begint de codering met 32.xx. De cijfers hierachter(xx) geven inzicht in het soort element. Codering 31.30 geeft aan dat dit een Wandopening buiten is met een deur. Codering 31.31 is nog specifieker en geeft aan dat dit een Wandopening buiten is met een draaideur. Omdat de NL-SfB gestandaardiseerd is, zijn deze eerste 4 cijfers vastgesteld in een NEN-norm, de NEN2699. Op dit moment worden er niet meer dan 4 cijfers gebruikt in de BIM-standaarden. Heel af en toe zie ik toch projecten met 6 of zelfs 8 cijfers. Dit is dan bedoeld om het materiaal aan te geven als eigenschap. Maar deze eigenschap is al aanwezig in het BIM-object en met een goede standaardisatie kun je ook filteren op deze eigenschap.

Controleren op de NL-SfB

Het gebruik van NL-SfB codering is veelzijdig en zorgt ervoor dat je makkelijk meer kunt doen met je BIM data. Controle op de NL-SfB classificatie is hierbij essentieel, zodat jouw data-inzichten ook daadwerkelijk kloppen. Je kunt met programma’s zoals Autodesk Navisworks de NL-SfB bekijken, maar op het platform BLDNG360 kun je ook eenvoudig filteren op de NL-SfB codering. Zonder uitgebreide BIM-kennis kun je jouw model uploaden, de inhoud controleren en zelfs de ILS checker gebruiken om te controleren of de NL-SfB wel juist is gebruikt en toegepast.

Tot slot

Wil je meer weten over hoe je kunt omgaan met BIM-standaarden? Kijk het webinar terug. Heb je nog vragen? Reageer onder dit bericht of neem contact met ons op. Wij beantwoorden jouw vragen graag.

Reactie plaatsen

Cookiestatement