Ontdek wat er nieuw is in Inventor 2024.1
14 juli 2023 
8 min. leestijd

Ontdek wat er nieuw is in Inventor 2024.1

We zijn bij CAD & Company blij met de release van Autodesk Inventor 2024.1! Deze puntrelease zit boordevol met handige nieuwe functies en verbeteringen om het werken in Inventor en de samenwerking binnen je organisatie nog verder te verbeteren. In deze blogpost gaan we dieper in op de belangrijkste verbeteringen en mogelijkheden die in deze release zijn geïntroduceerd.

Laten we erin duiken!

Verbeteringen in de assembly-omgeving

Assembly Features

De mogelijkheid om een deelnemer toe te voegen aan een assembly feature of lasvoorbereiding is uitgebreid met ondersteuning multiple selection van deelnemers. En het ondersteunt daarnaast window select. Klik met de rechtermuisknop op de functie, selecteer 'Add Participants' en selecteer de componenten die onderdeel zijn van de functie.

Assembly Feature

Origin Work Features

Custom namen die zijn toegewezen aan Origin work features worden nu herkend en verschijnen in de verschillende dialoogvensters die worden gebruikt voor opdrachten zoals Mirror Components, Pattern Component, en Derived Assembly.

2

Constraints

Toegang tot het constraint dialoogvenster is nu nog beter. Je kunt nu een constraint op de volgende manier bewerken: Dubbelklik op een constraint pictogram om het edit dialog weer te geven.

3

Tube & Pipe verbeteringen

In het dialoogvenster voor Tube & Pipe styles is het bewerkingsveld Default Radius nu beschikbaar voor alle styles. De standaard bochtradius is gelijk aan 2* de waarde van de nominale diameter. De gewijzigde waarde wordt gebruikt voor nieuwe aangepaste bochten. Bestaande routes met aangepaste bochten worden bijgewerkt met de nieuwe waarde voor de buigradius.

4

Verbeteringen in de Part-omgeving

Origin Work Features

Custom namen die zijn toegewezen aan Origin work features worden nu herkend en vullen de verschillende dialoogvensters, zoals Mirror, Make Components, Make Part, Rectangular and Circular Pattern en Derived Part.

5

3D Annotations, of Model Based Dimensioning

Tijdens het aanmaken van 3D annotaties (3DA) is de menuoptie met de rechtermuisknop om het annotatievlak te wijzigen hernoemd van Select Next Candidate Plane naar Change to Next Candidate Plane.

6

Context Menu items zijn verplaatst

Wanneer je een 3DA annotatie bewerkt die een leader heeft, kun je met de rechtermuisknop klikken en Add Vertex of Delete Vertex kiezen om het uiterlijk van de leader aan te passen. Met deze release is de positie van deze twee commando's verplaatst binnen het contextmenu.

7

Delete Face

De laatst gebruikte status van de Heal Remaining Faces optie wordt nu onthouden, zelfs als het dialoogvenster wordt geannuleerd. Selecteer het eenmaal en vanaf dat moment wordt het onthouden. De standaardinstelling is gedeselecteerd.

8

Sweep verbeteringen

Wanneer je een Sweep aanmaakt, heb je de optie om de path sketch zichtbaar te houden wanneer je Apply gebruikt om een sweep segment te maken. Selecteer in het property panel Sweep in het menu Advanced Settings de optie Keep sketch visible on ( + ).

9

Verbeteringen in de Drawing-omgeving

Origin-indicator

Origin indicators kunnen nu worden verwijderd. Als dimensies de origin gebruiken, worden die dimensies ook verwijderd. Een prompt waarschuwt je voor het verwijderen van de dimensie voordat de actie daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

10

Export Only Inside Sheet Borders

In Inventor tekeningen is het heel gebruikelijk om views en stuklijsten buiten de sheet borders te maken. Bij het opslaan als AutoCAD DWG wordt alles binnen de sheet geëxporteerd, terwijl bij het exporteren naar PDF alle annotaties buiten de sheet borders worden weggesneden en niet worden opgenomen in de PDF. In deze release is er een nieuwe optie "Sheet Content Only" toegevoegd aan het Export Destination dialoogvenster om je in staat te stellen alleen inhoud binnen de sheet borders op te nemen bij het exporteren naar DWG.

Verbeteringen in de Sketch-omgeving

Paste met formules

Bij het plakken van een gekopieerde schets heeft het rechtsklikmenu nu de optie 'Paste with formulas'. Door de gebruiker gedefinieerde parameters worden opgenomen in de paste-actie. Parameters die zijn gekoppeld aan de bron sketch worden gekopieerd en geplakt zonder te worden gedupliceerd. Paste with formulas wordt alleen ondersteund binnen hetzelfde document, niet tussen documenten.

11

Cancel Sketch

Deze verbetering is van invloed op alle 2D- en 3D-schetsworkflows, ongeacht het documenttype. Voor tekeningen omvat dit title blocks, view sketches, sheet sketches, symbol sketches, en borders. Voor parts zijn title blocks inbegrepen.

Bij het starten of bewerken van een sketch, vult de opdracht Cancel Sketch de ribbon met de opdracht Finish Sketch.

12

Cancel Sketch is het zelfde als alle acties ongedaan maken tot aan de aanmaak of huidige bewerking van de sketch. De lijsten Undo/Redo worden gevuld met deze acties.

Als je de schets bewerkt via de feature breadcrumb, wordt de functiebewerking beëindigd door de sketch te annuleren.

Algemene verbeteringen

Origin Work Feature namen

Origin work features kunnen al heel lang hernoemd worden, maar de aangepaste namen werden verder niet overgenomen in de dialoogvensters die de origin work features gebruiken, om bijvoorbeeld andere functies te maken. In deze release worden aangepaste namen overgenomen in de dialoogvensters van functies, zoals:

  • Mirror, in de Part en Assembly omgevingen
  • Derive Part en Derive Assembly - work planes voor mirror
  • Make Part and Make Component - work planes voor mirror
  • Rectangular Pattern - work axes

Canvas Navigation

Er is een nieuwe toepassingsoptie toegevoegd om te bepalen of het pivotpunt wel of niet wordt gebruikt bij het draaien van het model in het canvas. Als deze optie niet is geselecteerd, wordt het oude orbit-gedrag gebruikt.

Als je inzoomt op een ontwerp en de optie is geselecteerd, gebruikt de orbit-functie het dichtstbijzijnde modelpunt. Plaats de cursor in de buurt van het modelpunt dat je als orbit-punt wilt gebruiken, houd de shift-toets ingedrukt en gebruik de middelste muisknop om rond het model te draaien. Als de optie niet is geselecteerd, komt het draaipunt van de orbit overeen met het middelpunt van de minimale 3D bounding box.

13

GPU Thread Rendering mte AMD GPU’s

AMD heeft haar stuurprogramma's bijgewerkt. Decal en thread rendering worden nu ondersteund op machines die deze bijgewerkte stuurprogramma's gebruiken.

14

Custom iProperties

Kopieer en plak een of meer aangepaste iProperties tussen documenten.

Wanneer je eigenschappen in een ander document plakt, wordt je, als er duplicaten bestaan, gevraagd welke actie je wilt ondernemen:

15

GPU Rendering

GPU rendering ondersteunt nu het gebruik van Standard Lights binnen de IBL belichting.

16

Mark Feature Export

Wanneer je de opdracht Export Face As gebruikt om faces met mark features te exporteren naar DXF, blijven de instellingen van de Mark Style-layer bewaard in het DXF-bestand.

Finish Feature verbeteringen

Property Eye Dropper

Met de nieuw toegevoegde Property Eye Dropper kun je instellingen van bestaande finishes hergebruiken door ze te selecteren in de scène of in de browser. Merk op dat alleen finishes van dezelfde component kunnen worden geselecteerd. Zorg ervoor dat je Presets hebt ingeschakeld om de opdracht te zien.

17

Export All Parameters

Het is nu eenvoudiger om alle finishparameters in één keer te selecteren voor export. Het selectievakje Export all Finish Parameters is toegevoegd aan de sectie Advanced Properties van het property panel. Bij selectie worden automatisch alle finish parameters geselecteerd voor export naar Custom iProperties.

18

Fusion 360 Interoperability verbeteringen

Fusion Exports - Folder Level Permissions

Machtigingen op mapniveau verbeteren de samenwerking tussen Inventor en Fusion. Hierdoor kunnen projecteigenaren anderen die aan een project werken de mogelijkheid geven om submappen toe te voegen en bestanden te uploaden voor gebruik met Fusion 360 tools zoals Generative Design, Simulation en Manufacturing.

Om van deze functie gebruik te maken, moet de projecteigenaar medewerkers uitnodigen voor het project en viewer- of editorrechten toewijzen op elk mapniveau waartoe ze toegang moeten hebben.

19

Tot slot

Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben of juist hulp nodig hebben met het maken van de stap naar Inventor 2024.1, neem dan gerust contact op met mij of één van mijn collega’s!

Reactie plaatsen