Revit 2022: What's new
16 april 2021 
in Revit
3 min. leestijd

Revit 2022: What's new

Psst… heb jij Revit 2022 al geïnstalleerd?

Hij is eerder uitgekomen dan voorgaande jaren! En ook razendsnel stond hij op mijn laptop. Wil jij weten waarvan ik denk dat het jou gaat helpen in jouw projecten? Ik heb alvast een sneak-peak van de nieuwe functies voor je op een rijtje gezet.

De nieuwe functies en verbeteringen zijn voor een breed publiek ontwikkeld. Het Revit development team is ook gegroeid, waardoor ze meer hebben kunnen ontwikkelen dan voorgaande jaren. Er zijn niet alleen voor de BIM-modelleur verbeteringen gekomen, maar ook voor de BIM-manager binnen alle disciplines van de bouw, civiele en installatietechniek. Ook de uitwisseling met andere pakketten zoals FormIt, Inventor en Autodesk Construction Cloud zijn sterk doorontwikkeld.

Installeren

Ik benoemde het al: Revit installeert sneller doordat het één en ander in het installatie-proces is veranderd. Je kunt op het manage portaal de installatie samenstellen, voordat je het gaat downloaden en installeren.

Na de installatie heb ik de verbeteringen voor je ontdekt.

Interface

Toen ik een project was gestart leek er op het eerste gezicht niets veranderd. Dat is ook niet zo vreemd. De Project Browser en Properties venster stonden namelijk direct zo ingesteld zoals ik altijd de User Interface had staan in voorgaande Revit-versies.

3D grids

De geruchten gingen al een tijdje rond over dat 3D-gridlijnen een optie zou zijn in Revit 2022. En het klopt! Je moet wel even weten waar het zit.

Binnen Visibility en Graphics Overrides kun je ze namelijk alleen aan- of uitzetten. In de Properties van de 3D-view heb je ook de controle op welke verdieping ze aan moeten staan.

Tags tot de max!

De mogelijkheid om meerdere objecten te voorzien van één tag. Revit rekent het aantal voor jou uit. Hiervoor kun je de tag aanpassen in de Revit Family-omgeving.

Dit is niet alleen handig voor het bouwkundige werk. Constructeurs opgelet: denk even aan de balklaag die je anders met een losse tekst aanvulde ten behoeve van annotatie. Het kunnen voorzien van een Tag werkt nu ook voor Curtain Wall Mullions, hiervoor zie ik meer mogelijkheden voor de modulaire afbouw. Kijk ook even goed naar de Properties van de tag. Je kunt ze uitlijnen op schuin georiënteerde plattegronden.

Phase Parameters in View Filters

Het instellen van fasering gebeurt nog op dezelfde locaties. Echter is het nu mogelijk om View Filters toe te passen met de parameter Phase Created of Phase Demolished. Dit kan helpen wanneer je gebouwen uitwerkt waar in verschillende jaartallen verbouwingen hebben plaatsgevonden. Je kunt dit inzichtelijk krijgen door middel van kleuren gekoppeld aan een jaartal.


System families in Multi-category Schedules

Eén van de lang verwachte mogelijkheden binnen de Multi-category Schedules is het kunnen toepassen van System Families. Combineer nu de Schedule met wanden en wandsparingen. Andere beschikbare categorieën uit de System Families zijn:

 • Wall;
 • Roof;
 • Floor;
 • Railings;
 • Ramps;
 • Stairs;
 • Ceilings;
 • Curtain Wall Mullions;
 • Building Pads.

Schedules gesplit

Over schedules gesproken: Als ervaren Revit-gebruiker of oud-cursist in onze Revit-training ben je er waarschijnlijk al achter gekomen dat je je schedule, wanneer deze te lang werd, kon opsplitten. Nu kun je er ook voor kiezen om het 2e, 3e etc. deel op een nieuwe sheet te plaatsen.

PDF export-functie ingebouwd

Wanneer jouw tekeningen klaar zijn om te exporteren naar pdf ga je het vanaf nu redden zonder extra add-ins voor een wenselijke pdf export. De pdf-export knop zit op de plek waar je hem verwacht, namelijk onder: File; Export.

Daarnaast kun je bundels afdrukken in verschillende formaten, waarbij je de pdf-creator laat kijken naar de verschillende afmetingen. Vergeet niet 100% aan te klikken bij Zoom en sla vervolgens de gewenste instellingen op.

Wat Autodesk goed heeft gezien bij de verschillende add-ins is het toepassen van de parameters in de naamgeving van het bestand dat je wegschrijft. De export is vlot en het resultaat scherper dan de meeste add-ins die ik heb getest.

Tot slot

Naast bovenstaande verbeteringen zul jij als samenwerkende partij ook verbeteringen gaan ondervinden voor jouw BIM-projecten. Autodesk heeft het volgende toegevoegd:

 • Generative Design uitwisselingsverbeteringen.
 • IFC4 certificaat voor de disciplines Architectuur en Constructie.
 • IFC prestatie en kwaliteitsverbeteringen.
 • Het kunnen linken van Inventor Assembly (samenstelling) als een Revit model.
 • Incl het kunnen taggen van de losse onderdelen uit de Inventor Assembly.
 • Cloud Model verbeteringen.
Reactie plaatsen