Samen investeren?
21 mei 2021 
5 min. leestijd

Samen investeren?

Het geld klotst in Nederland tegen de plinten, lees ik in de krant. Beurzen wereldwijd ontploffen. Vastgoed zit op het hoogste punt en is niet te verkrijgen. Crypto’s, als het te goed klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Waar kan ik nu als ondernemer het beste in investeren?

De beste investering die ik de afgelopen jaren heb gedaan is mijn eigen bedrijf. Die rendementen haal ik niet op de beurs of in het vastgoed. Investeren in jouw bedrijf levert uitstekende resultaten op waar je ook nog eens zelf controle over hebt. Maar hoe doe je dat en (belangrijker) waar begin je?

Ambitieuze veranderplannen

Veel ondernemers herkennen en erkennen deze investering. Zij weten dat het investeren in het eigen bedrijf prima rendementen geeft. Ze gaan dan ook vol enthousiasme aan de slag en starten veel ambitieuze projecten. Verbeter- en veranderprojecten.

Het resultaat? Vaak niet wat ze voor ogen hadden en minder dan ze hadden verwacht. Hoe komt dat nu?

Waarom vallen verbeter- en veranderprojecten tegen?

Negen van de tien keer zit het niet-slagen van de projecten in één van de volgende ‘fouten’:

  • Te veel projecten;
  • Verkeerd uitgangspunt;
  • Werkgroep met deskundige medewerkers.

Ik werk deze stellingen even kort uit:

Te veel projecten tegelijk oppakken is geen succesvolle manier van werken. Volgens Sean Covey in “The 4 Disciplines of Execution” is het beste recept om succesvol te zijn om 1 of 2 projecten of doelen op te pakken. Niet meer dan dat.

Waarom is veranderen of verbeteren een verkeerd uitgangspunt? Jouw bedrijf heeft een plek in de markt, jouw klanten zijn blij met jullie en dat is niet zomaar. Je doet het dus goed. Zodra je dan een verbeter- of veranderproject start, zeg je eigenlijk dat het niet goed is en dat levert onmiddellijk weerstand op. Dat is jammer want je hebt die energie nodig om beter te worden.

En als laatste zet je een groep deskundige medewerkers bij elkaar om het beter te doen. Er is een meme op Internet met de volgende strekking “Het probleem oplossen met dezelfde mensen die het veroorzaakt hebben, levert hetzelfde resultaat op”. Kortom, die deskundige medewerkers, weten alle uitzonderingen op het proces en daardoor kom je helaas niet tot een oplossing.

De vraag is: hoe zorg je er dan wel voor dat jouw verbeter- en veranderprojecten slagen? En hoe kunnen wij dan samen hierin investeren?

Eén procent verbeteren per dag

Veranderen en verbeteren zijn geen grote ambitieuze plannen maar kleine consistente stappen. Dus geen grote ‘digitale transformaties’ en andere buzzwoorden. Maar kleine stapjes in jouw proces met daarin een aantal vaste elementen:

  • Chefsache;
  • Bottleneck;
  • Proces review.

Om jouw organisatie te verbeteren is het belangrijk om een cultuur te bouwen, iedere dag kunnen wij (samen) 1 procent verbeteren. Dat is een zeer behapbaar doel. Geen hemelbestormende onhaalbare ambities maar een realistisch en haalbaar doel. Belangrijk: het is een doel waar niemand tegen kan zijn.

Deze doelstelling is ‘Chefsage’ en is dus niet te delegeren. Het gaat over jouw bedrijf en jij moet dus instappen. Jij moet duidelijk maken dat jij betrokken bent bij deze projecten. Jouw betrokkenheid is een werkgroep formeren, het proces bewaken en vooral luisteren en vragen stellen.

Daarna is het zaak om een start te maken met het project. Maar waar begin je?

Bottleneck

Eliyahu Goldratt beschrijft in “Theory of Constraints” precies waar je moet beginnen. Daar waar het werk zich ophoopt in het primaire proces van jouw bedrijf. Dat is de zogenaamde ‘bottleneck’ die opgelost moet worden. Zodra je die wegneemt ontstaat er ergens anders een nieuwe, waar je dan aan gaat beginnen. Door de bottleneck op te lossen, gaan de processen beter lopen en gaat het rendement van jouw bedrijf dus omhoog.

Proces review

Daarna begint het belangrijkste gedeelte van het werk. Zoals gezegd, je doet het goed met jouw bedrijf, en jij denkt (of zoals een echte ondernemer dat zeker weet) dat het beter kan. Het belangrijkste is dus om het huidige proces in kaart te brengen. Laat jouw medewerkers eerst uitleggen hoe ze nu werken. Waar begint het proces, waarmee beginnen ze, wat doen ze ermee en waar leidt het toe? Allemaal stappen die eerst helder moeten zijn. Géén verbeteringen nog in dit gedeelte van het proces. Eerst duidelijkheid. Niet alleen uitleg, maar ook laten zien. De vraag die beantwoord moet worden: “waarom hebben die mensen het zo druk?”

Chefsache

Om bovenstaande reden is het ook ‘Chefsache’. Alleen jij kunt structurele wijzigingen aanbrengen in de organisatie, als dat nodig is. Alleen jij kan zeggen dat werk wat op die ene afdeling gedaan wordt op een andere afdeling thuishoort. Dat kunnen de medewerkers niet en de manager van de afdeling zeker niet.

Proces verbeteren

Door het proces zoals het nu is op te schrijven of uit te werken krijg je inzicht. Bij CAD & Company gebruiken we daarvoor de zogenaamde ‘whiteboard’ of ‘brown paper’ sessies. Zodra het huidige proces helemaal helder is kan er gesproken gaan worden over aanpassingen of verbeteringen. Sommige aanpassingen zijn structureel van niveau, dus Chefsache, andere vallen binnen het huidige proces. Laat medewerkers ook aangeven waar zij verbeteringen zien en beoordeel deze ook.

Digitale vaardigheden

Uiteindelijk kunnen veel processen vereenvoudigd, versneld en verbeterd worden door de inzet van technologie. Ik durf zelfs de stelling aan dat technologie niet langer de beperkende factor is. De beperkende factor zit aan tafel, namelijk de kennis en kunde van de medewerkers. Hoe goed zijn zij in hun vak? Ik denk heel goed, anders hadden jullie niet gestaan waar jullie nu staan. Ze zijn professioneel en communicatief vaardig. Maar hoe goed zijn hun digitale vaardigheden? Wanneer hebben zij zich voor het laatst laten bijscholen in hun software en hun gereedschap? Dit is essentiële kennis die noodzakelijk is om die 1 procent verbetering per dag te behalen.

Samen investeren

Ik vind het belangrijk dat jullie groeien, dat is namelijk ook goed voor ons. Daarom investeert CAD & Company graag in jullie mensen, zodat zij de vaardigheden hebben die jullie bedrijf verder helpen.

Wij investeren daarom in gratis trainingen voor jullie mensen. Trainingen zoals de OPEN AIR (donderdag 27 mei aanstaande!) waarin wij jullie medewerkers weer allemaal meenemen in de nieuwe mogelijkheden en werkstromen van de software. Een investering die wij samen moeten doen: wij zorgen voor goede content en jullie maken jullie mensen hiervoor vrij.

Maar wij gaan verder, wij zorgen ook voor business consultants die samen met jullie de processen in jullie bedrijf in kaart kunnen brengen. Mensen die daarna met jullie samen gaan kijken welke verbeteringen er mogelijk zijn en wat die opleveren. Zodat jij doordacht een goede investering kunt doen en daarmee jouw rendement verbetert. Wil jij weten hoe wij dit samen voor jou kunnen doen? Neem dan gerust contact met ons op.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down