Style Conflict, templates en Design Data in Inventor
23 mei 2019 
5 min. leestijd

Style Conflict, templates en Design Data in Inventor

Gebeurt het jou wel eens dat je tijdens het maken van een nieuw document in Inventor een Style Conflict foutmelding krijgt? Je bent niet de enige. Veel van mijn klanten hebben hetzelfde probleem. In dit blog lees je hoe de melding ontstaat, hoe je het oplost en uiteraard ook hoe je het voorkomt.

De Style Conflict melding

Melding Style Conflict

Melding Style Conflict

Ik wil beginnen met het bekijken van de Style Conflict melding. Wat staat er nou precies? De melding geeft aan dat de definitie in de template anders is dan de definitie met dezelfde naam in de Design Data. In de melding lees je om welke definitie het gaat. Dit is in mijn voorbeeld: Standard Default Standard (ISO). De melding geeft ook aan dat de definitie in de Design Data gebruikt gaat worden. Onderaan de foutmelding staat een eventuele oplossing. Is de definitie in de Style Library de juiste? Dan kun je de template updaten. Maar wil je juist de instellingen van de template gebruiken? Dan kun je de stijl uit de Style Library weghalen met behulp van de Style Library Manager. De laatste oplossing zou kunnen, maar als je weet hoe templates en Design Data met elkaar samenwerken zijn er betere oplossingen.

Templates

Een template is een Inventor bestand. Bij het aanmaken van een nieuw bestand wordt het template als uitgangspunt genomen. Er zijn templates voor Parts, Assemblies, Drawings en Presentations. De templates staan op een bepaalde locatie. Op het File tabblad van de applicatie-opties vind je de standaardlocatie. Hier vind je ook de standaardlocatie van de Design Data.

Tabblad Application Options

File Tabblad van de Application Options

De standaardlocatie van de Templates en Design Data kan per project overruled worden. Dit zie je bij de projectgegevens onder het mapje Folder Options.

Project Options

Project Folder Options

Je kunt een template op twee manieren wijzigen:

 1. Zoek het bestand van het template op, wijzig deze en sla het template opnieuw op;
 2. Begin een nieuw Inventor bestand met als basis het te wijzigen template. De wijzigingen doe je in dit bestand. Bij het opslaan kies je voor: save copy as template. Op deze manier overschrijf je het originele bestand van het template. (Deze methode gebruik ik zelf altijd).

Design Data

Jaren geleden maakte Inventor alleen gebruik van templates. Een nadeel hiervan was dat gewijzigde instellingen alleen werden overgenomen in nieuwe bestanden. Het was dan ook lastig om de nieuwe instellingen in oude bestanden over te nemen. Design Data is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat je de nieuwe instellingen ook in oude bestanden kunt oproepen. De map Design Data bevat diverse submappen, maar het belangrijkste is dat er een groot aantal .XML bestanden in staan. Je wijzigt deze XML bestanden met de Styles Editor in Inventor onder het tabblad manage.

Styles Editor

Styles Editor

Met de Styles Editor kun je jouw lokale bestand altijd wijzigen. Naast de Styles Editor zitten nog drie knoppen.

 1. Save: Hiermee sla je jouw stylewijzigingen op in de Design Data map. Dit is eigenlijk een upload van jouw lokale bestand naar de XML bestanden in de Design Data map. Het kan zijn dat deze knop niet beschikbaar (grijs) is. Je kunt de knop beschikbaar maken in het projectbestand onder het kopje: Use Style Library. Ik wil je adviseren om de instelling op read only te zetten. Ben je van plan om wijzigingen door te voeren? Dan kies je voor de instelling read-write. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk wijzigingen doet in de Design Data.
 2. Update: Met deze knop haal je de laatste instellingen van de Design Data op naar het lokale document.
 3. Purge: Hiermee verwijder je niet-gebruikte stijlen uit jouw lokale document.

Hoe voorkom je een Style Confict?

Een Style Conflict wordt veroorzaakt doordat de instellingen in het template (lokaal document) anders zijn dan de instellingen in de Design Data. Je kunt een Style Conflict dus eenvoudig voorkomen door te zorgen dat de instellingen in jouw template altijd hetzelfde zijn als in de Design Data. In de volgende stappen leg ik je uit hoe je wijzigingen in de Design Data doet.

 1. Zorg dat je kunt schrijven naar de Design Data. Zet hiervoor in het projectbestand de Use Style Library op Read-Write;
 2. Begin een nieuw document met als basis de te wijzigen template;
 3. Open de Styles Editor en voer de wijzigingen door. Ik adviseer je om nieuwe stijlen aan te maken (en dus niet de bestaande instellingen te wijzigen). In het voorbeeld hieronder zie je een aantal nieuw aangemaakte stijlen;

  Nieuwe stijlen in de Styles editor
 4. Sla de wijzigingen op en sluit de Styles Editor;
 5. Druk op de save knop (Styles & Standard Panel op het Manage tabblad). Je krijgt nu een overzicht van de wijzigingen. Controleer of alles op yes staat. Bij het opslaan krijg je ook nog een waarschuwing of je het wel echt wilt opslaan;
 6. Kies voor save copy as template en overschrijf de bestaande template met de nieuwe template;
 7. Test tot slot het nieuwe template. Als het goed is krijg je nu geen Style Conflict.

Hoe los ik een Style Conflict op?

Je weet nu waardoor het conflict veroorzaakt wordt en je dit kunt voorkomen. Maar hoe los je nou een bestaand conflict op? Aan de melding zie je dat de instellingen in de Style Library (Design Data) gebruikt worden. Je kunt het conflict eenvoudig oplossen door een nieuw bestand te beginnen met als basis de template. De conflictmelding verschijnt en deze accepteer je. Dit bestand gebruikt de Design Data instellingen. Je hoeft nu alleen nog maar te kiezen voor: Save copy as template en je overschrijft het huidige template. En voilà, het conflict is verdwenen. Wil je de instellingen in de template toch anders hebben? Volg dan de stappen in het vorige kopje: Hoe voorkom ik het Style Conflict.

De melding geeft ook nog een andere manier om het Style Conflict op te lossen. Dit doe je door de conflictstandaard weg te gooien met behulp van de Style Library Manager. Ik raad deze optie niet aan, maar dit werkt natuurlijk wel. De Style Library Manager is een apart programma dat bij Inventor geïnstalleerd wordt. Ik gebruik deze Manager bijvoorbeeld bij migratie naar een nieuwe versie. Daarnaast kun je de Manager dus ook gebruiken om stijlen weg te gooien uit de Design Data. Doe dit echt alleen als je per ongeluk een stijl hebt aangemaakt en opgeslagen in de Design Data.

Style Library Wizard

Style Library Wizard

Tot slot

Ik hoop dat dit blog je goede oplossingen geeft om de foutmelding op te lossen en te voorkomen. Heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter onder dit blog of neem contact met ons op.

Reactie plaatsen