Tekenen conform NLCS met GWW-CAD
05 september 2019 
9 min. leestijd

Tekenen conform NLCS met GWW-CAD

Dankzij GWW-CAD is het vanaf nu heel gemakkelijk om te tekenen conform de NLCS. Met de tool wordt namelijk de gehele NLCS-bibliotheek meegeleverd. In dit blog laat ik je stap voor stap zien hoe je door middel van GWW-CAD gemakkelijk kunt tekenen in AutoCAD conform de NLCS.


Inhoudsopgave

Layers aanmaken en gebruiken

Om een layer aan te maken open je de NLCS-bibliotheek onder Geometrie.

NLCS Bibliotheek openen in GWW-CAD

In het volgende venster begin je eerst met het instellen van Discipline, Status en/of Element.

Het instellen van de tekenlaag in GWW-CAD

Er zijn verschillende Disciplines om in te stellen.

Verschillende diciplines in GWW-CAD

En ook de Status kun je zelf instellen.

Verschillende instellingen Status

Als laatste stel je bij Element het aanzicht in.

Aanzicht instellen bij GWW-CAD

Daarna kun je een layer handmatig opzoeken in de boomstructuur of ervoor kiezen om de handige zoekfunctie te gebruiken.

De zoekfunctie gebruiken bij het selecteren van een tekenlaag in GWW-CAD

De benaming van de layer wordt automatisch opgebouwd volgens de NLCS. Daarna kies je voor ‘Ok’ en keer je terug naar het eerste venster.

Maak de aangemaakte layer actief door op ‘Instellen’ te klikken. Nu kun je ontwerpen in de actieve layer.

Layer actief maken

Ook kun je overwegen om de Commando interactie in het GWW-CAD paneel aan te zetten. Dit betekent dat de gekozen NLCS layer automatisch actief wordt, afhankelijk van het type object dat je gaat tekenen (lijn, polylijn, symbool, arcering, tekst en/of maatlijn).

Commando interactie

Een groot voordeel in GWW-CAD is dat je per onderdeel de laatste vijf opgezochte layers snel kunt terugvinden en toepassen.

Vijf laatst opgezochte layers terugvinden en toepassen

Symbolen zoeken en gebruiken

Om een symbool te zoeken open je de NLCS bibliotheek onder Symbolen.

Symbool zoeken in GWW-CAD

Net zoals bij Geometrie kun je ook hier beginnen met het instellen van Discipline, Status en Element. Daarna kun je een symbool handmatig via de boomstructuur of nog sneller via de zoekfunctie instellen:

Een symbool selecteren in GWW-CAD

De benaming van de layer wordt automatisch opgebouwd volgens de NLCS. Daarna kies je voor ‘Ok’ en keer je terug naar het eerste venster. Hier kies je voor ‘Plaatsen symbool’.

Symbool plaatsen knop

Het gekozen block kan geplaatst worden en indien nodig kun je nog een rotatie instellen:

Een rotatie instellen

Arceringen plaatsen

Kies de Arcering knop om je eigen NLCS patroon samen te stellen of kies een van de vijf laatst gekozen arceringen uit de lijst.

Arcering knop

Een arcering kiezen

Daarna klik je op de knop ‘Arceren’ en kun je deze meteen plaatsen in de tekening.

Arcering plaatsen

Arcering plaatsen in een gedraaid vak

Tip: als je een arcering wil plaatsen in een gedraaid vlak, draai dan eerst je UCS in AutoCAD zodat ook je arcering gedraaid wordt geplaatst.

Tijdens het plaatsen van de arcering heb je controle over de contextuele Arcering Ribbon van AutoCAD en kun je daar zelf nog meer opties instellen of gebruiken:

Arcering opties instellen

Teksten toevoegen

Kies eerst Tekst om de te maken tekst goed in te kunnen stellen.

Tekst invoeren

In het venster daarna stel je eerst de Teksthoogte in (1.8 t/m 7.0 mm) en daarna de gewenste schaal (1:1 t/m 1:10000). Vervolgens kun je op dezelfde wijze als hiervoor handmatig de juiste NLCS typering in de boomstructuur zoeken of geautomatiseerd zoeken.

Selecteer annotatie en laag

De benaming van de laag wordt automatisch opgebouwd volgens de NLCS-structuur. Na het instellen kies je ‘Ok’.

Dan kun je nu je tekst plaatsen door te kiezen voor Tekst.

Tekst plaatsen

De tekst plaatsen doe je op de normale manier in AutoCAD door het beginpunt te kiezen in de tekening en daarna de richting/rotatie op te geven. Hierna kun je de vrije tekst invoeren en met dubbel ENTER afsluiten.

Vrij teksten invoeren

Maatvoering toevoegen

Om de maatvoering te plaatsen kies je eerst Maatvoering.

Functie maatvoering kiezen

Hierna kom je in het venster om de maatvoering in te kunnen stellen. Je kunt de teksthoogte instellen, de vormgeving van de snijpunten kiezen en het aantal decimalen invoeren. Ook stel je een schaal in.

Vervolgens kun je op dezelfde wijze als hiervoor handmatig de juiste NLCS typering in de boomstructuur zoeken of geautomatiseerd zoeken.

Selecteer de bemating en laag

De benaming van de laag wordt automatisch opgebouwd volgens de NLCS-structuur. Na het instellen kies je ‘Ok’. Nu kies je Maatvoering om de maatlijn te plaatsen.

Maatlijn plaatsen

In AutoCAD wordt de maatvoering nu actief en je kunt deze op de gebruikelijke manier plaatsen. Standaard staat de intelligente maatvoering aan waarbij je alleen over een object hoeft te bewegen en AutoCAD toont de bijbehorende maatlijn als preview. Als je deze wilt tekenen dan hoef je alleen maar te klikken met de linker muisknop.

Maatvoering plaatsen

Legenda plaatsen

De Legenda functie is handig om snel een overzicht te genereren van alle NLCS objecten in de tekening. Je kunt er ook voor kiezen om dit voor een gedeelte te doen in de tekening.

Om een Legenda te plaatsen kies je eerst de ‘Legenda’ tab in GWW-CAD.  In de Legenda tab maak je de keuze voor Gehele tekening of Selecteer elementen.

Legenda tabblad

Na het indrukken van de knop ‘Selecteer’ wordt de lijst gevuld met gevonden NLCS objecten in de tekening.

NLCS objecten

Je kunt nu nog kiezen om ook de aantallen te genereren. Let op, in de eerste release betreft dit alleen de optelling van het aantal NLCS objecten/symbolen. Ook moet je de schaal kiezen voor de tabel.

De schaal kiezen

Daarna kies je voor plaatsen en kun je de positie bepalen in de tekening waar de Legenda moet worden gegenereerd. De tabel bestaat uit de verschillende onderdelen zoals Lijnen, Symbolen en Arceringen.

Tabel over lijnen Tabel over symbolen Tabel over arceringen

Deze tabel is een volwaardige AutoCAD tabel en kun je eventueel ook nog verder aanpassen en uitbreiden met stylen en/of informatie.

Tot slot

Dankzij GWW-CAD is het vanaf nu heel eenvoudig om (onder andere) te tekenen in AutoCAD volgens de NLCS. Benieuwd naar GWW-CAD? Probeer het dan 30 dagen gratis. Na 30 dagen verloopt de trial automatisch. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op of laat een reactie achter.

Benieuwd naar de laatste verbeteringen en nieuwste functionaliteiten in GWW-CAD? Het overzicht kun je hier bekijken. 

Reactie plaatsen