arrow_drop_up arrow_drop_down
7 maart 2019 

Terugblik op de trends van 2018 in de bouw, civiele techniek, industrie en installatiebranche

Het is alweer even 2019 en het voorjaar komt al om de hoek kijken. Voordat ik verder kijk naar de trends van het komende jaar, kijk ik graag nog even terug op 2018. In het begin van 2018 heb ik een blog geschreven over de trends van 2018. In dit blog kijk ik terug op mijn verwachtingen en onze resultaten.

CAD & Company Group groeit met ruim 50%

Wij hebben afgelopen jaar een fantastisch jaar gehad. In 2018 hebben wij een uitstekende samenwerking opgezet met Stabiplan waarbij wij de Autodesk portefeuille hebben overgenomen en daarmee nu ook de installatiebranche bedienen. Daarnaast hebben wij een vestiging geopend in België. Wij hebben veel geïnvesteerd in onze mensen, ons team, de digitalisering van ons bedrijf en de ontwikkeling van eigen oplossingen. Alles om jou en jouw organisatie goed te kunnen bedienen met vakkundige en enthousiaste mensen.

Hierdoor hebben wij prachtige resultaten behaald met een groei van ons bedrijf van ruim 50%. Nu behoren wij niet alleen tot de 10 grootste Autodesk partners in Europa maar zijn wij sinds februari ook Autodesk Platinum partner, de hoogst haalbare status. Dat is een geweldige prestatie van het team. En natuurlijk wil ik jou bedanken voor jouw steun en het vertrouwen in onze organisatie.

Mijn voorspellingen voor 2018; zijn ze uitgekomen?

Aan het begin van een nieuw jaar kijkt iedereen graag vooruit. Maar ik kijk ook graag terug of mijn voorspellingen zijn uitgekomen. Vorig jaar heb ik mijn voorspellingen gepubliceerd. Nu is het tijd om te reflecteren.

Meta-trends

De drie meta-trends die ik had gedefinieerd zijn nog steeds relevant:

  1. Duurzaamheid en circulariteit worden steeds vaker niet alleen benoemd maar ook ingezet als onderscheidende factor;
  2. Datagedreven processen maken het verschil. Bedrijven die datagedreven werken, hebben daar echt een voordeel mee. Er zijn echter ook nog heel veel bedrijven die géén idee hebben hoe ze dit aan moeten pakken. Wij staan voor je klaar om jou te ondersteunen ook datagedreven te gaan werken.
  3. Oneindige computerkracht en centralisatie. Ook hier zie ik de tweedeling steeds duidelijker worden. Enerzijds de organisaties die de cloud omarmen, die vallen, weer opstaan, leren, verbeteren en winnen aan snelheid. Anderzijds bedrijven die dit niet doen en daar heel veel mogelijkheden laten liggen.

De meta-trend ‘security’ had ik terecht als noodzakelijk benoemd maar de trend rondom ‘privacy’ had ik gemist. Misschien omdat ik privacy normaal vind maar dit onderwerp staat bij veel bedrijven latent hoog op de agenda. Ik noem het latent omdat ik merk dat bedrijven het ontzettend belangrijk vinden maar er weinig invulling aan geven.

Meta-trend 1: Duurzaamheid en circulariteit

Afgelopen jaar hebben wij intensief samengewerkt met diverse partijen rondom dit thema. Wij hebben, samen met de Architekten Cie, een materialenpaspoort voor ABN Amro ontwikkeld en opgeleverd. Ook voor een grote gemeente gaan wij nu aan de slag om een materialenpaspoort te ontwikkelen en deze te koppelen aan Madaster. Dit onderwerp wordt door veel bedrijven net zo behandeld als privacy. Ontzettend belangrijk, maar er wordt weinig actie ondernomen. Toch moeten wij en ook jouw organisatie hier de komende jaren steeds meer mee aan de slag. Voor mij persoonlijk was de grootste eye-opener dat onze gipsplatenfabrikant heel graag zijn gipsplaten terug wil bij sloop of verbouwing van een pand. Ook gips is namelijk beperkt voorradig.

Meta-trend 2: Data

Het nieuwe goud is ontdekt en dat heet data. Deze trend is duidelijk bij iedereen binnengekomen en staat bij veel bedrijven boven aan de agenda. Zo hebben wij het afgelopen jaar BIM aan IoT gekoppeld wat leidt tot een Digital Twin van jouw gebouw. Smart Buildings zorgen voor data en daarmee inzicht.

Meta-trend 3: Rekenen vanuit de cloud

Zijn we afgelopen jaar massaal overgestapt op ‘Rekenen vanuit de cloud’? Het antwoord op deze vraag lijkt nee te zijn, omdat we niet massaal overgestapt zijn naar cloud diensten. Wel zijn er heel veel bedrijven die op allerlei manieren de cloud oppakken en inzetten. Klanten stappen over naar Office365, BIM360 of andere cloud services en gebruiken de cloud steeds meer. Ook de aandacht voor onze CAD in de cloud werkplekken groeit gestaag. Zo hebben wij afgelopen jaar ons trainingscentrum overgezet van Citrix (on-premise) naar Frame (in de cloud). Deze stappen gebeuren in de achtergrond en zijn voor de gebruikers niet direct zichtbaar. De beheerders van deze omgevingen zien wel degelijk de ‘move to the cloud’ toenemen.

Bestaande omgevingen vastleggen met Reality Capture

Deze voorspelling is absoluut uitgekomen. Heel veel bedrijven gebruiken de mogelijkheden van Scan2BIM zeer regelmatig. Bestaande omgevingen worden vastgelegd door middel van scanners en gebruikt als ondergrond in de BIM of CAD-omgeving van de gebruikers.

IT steeds belangrijker

Ook deze voorspelling is overduidelijk uitgekomen. IT en software worden duidelijk steeds belangrijker. Bedrijven realiseren zich dat software steeds belangrijker wordt en nemen hier ook strategische stappen in. Wat mij hierbij opvalt is dat er hele bijzondere situaties ontstaan. Ontwerpbureaus, van architectuur tot industrieel en van infra tot installatie, opereren opeens als ‘IT bedrijf’. Deze ‘IT bedrijven’ geven trainingen in programma’s of ontwikkelen software. Ik juich dit toe. Het werken met software en de mogelijkheid die dit biedt, is een uitstekende strategische beslissing. Of het bouwen van software daar ook bij hoort, dat vraag ik mij af. Het resultaat hiervan is namelijk dat bij verschillende bureaus, dezelfde software ontstaat en dat zij allemaal proberen uniek te zijn. De vraag is dan : is dit vol te houden en kun je een uniek merk in de markt zetten? Het zorgt bovendien ook voor een tekort aan mensen, doordat goede vakmensen opeens IT zaken gaan doen.

Simulatie

Zijn we meer gaan simuleren, zoals ik verwacht had? Ja, ik zie bedrijven vaker een Virtual Reality omgeving oppakken en benutten. Maar is het de doorbraak die ik verwacht had? Nee, niet bepaald. Virtual Reality is niet doorgebroken zoals ik verwacht had. De ‘eenzame’ beleving weerhoudt veel organisaties om dit gereedschap in te zetten en dat begrijp ik heel goed. Ook is het maken van een goede, realistische VR-omgeving nog steeds complex en eigenlijk te complex om het voor grote groepen gebruikers toegankelijk te maken. Augmented reality, waarbij je de virtuele wereld over de echte wereld heen legt, is meer aan het ontwikkelen. Maar deze ontwikkeling gaat een stuk langzamer.

Toch hebben wij in 2018 leuke en nuttige projecten gedaan rondom VR en AR. Zo hebben wij voor een grote opdrachtgever hun nieuwe kantoor vanuit een BIM-model omgezet naar een Virtual Reality omgeving. Zoals eerder aangegeven is dat geen eenvoudig project, maar het is gelukt. De opdrachtgever is daarna virtueel door zijn ontwerp gelopen en heeft op dat moment ook direct aanpassingen doorgevoerd. Hij zag dat er een aantal dingen niet klopte en aangepast moesten worden. Door dit te doen voor de bouwfase is veel tijd en geld bespaard.

Mensen

De laatste trend die ik afgelopen jaar heb aangekondigd is dat er meer aandacht moet zijn op de mens. Ook hiervan kan ik zeggen dat deze trend nu duidelijk zichtbaar is. Er worden meer mensen opgeleid, ik zie compleet nieuwe beroepen ontstaan en bij veel bedrijven wordt er hard gewerkt aan de sfeer en cultuur binnen de bedrijven. Dat is een goede ontwikkeling die ook wij van harte ondersteunen.

Conclusie

Al met al moet ik concluderen dat, ‘zoals altijd’, sommige technologieën sneller geadopteerd zijn dan verwacht en dat cultuurveranderingen langer duren dan gehoopt. Ik hoop dat ik jou hiermee een mooie terugblik heb gegeven op het afgelopen jaar. Ik ben benieuwd of jij al hebt nagedacht over de trends van 2019. Reageer onder dit bericht of neem contact met ons op!

Reactie plaatsen

Meer kennis, tips en artikelen ontvangen? 

Cookiestatement