Thuis software gebruiken met een Home Use licentie
26 januari 2018 

Thuis software gebruiken met een Home Use licentie

Wist jij al dat je de Autodesk programma’s van je werk ook thuis kunt gebruiken? Hiervoor moet je een Home Use licentie aanvragen en activeren. In veel gevallen kun je hier direct mee aan de slag. In dit blog legt Nick uit hoe je dit voor de verschillende licenties en abonnementen doet.

Een netwerklicentiebestand aanvragen

Let op: Allereerst moet de netwerklicentie geactiveerd zijn. Dit is dus niet alleen de aanschaf van de licenties. Ze moeten ook verwerkt zijn in een licentiebestand met een MAC adres en servernaam eraan gekoppeld. Lees hier hoe je dit zelf gemakkelijk aan kan vragen (stap 4 tot en met 9). Hierna kun je de Home Use licentie activeren of aanvragen.

Een Home Use licentie activeren voor thuisgebruik

Bij een single-user licentie en perpetual (eeuwigdurende) licenties met een onderhoudsplan beschik je standaard over een Home Use licentie. Je leest hieronder hoe je de licenties activeert.

Single-user licentie

Download en installeer de Home Use licentie bij een single-user licentie vanaf jouw Autodesk Account en ga direct aan de slag. Kun je nog niet inloggen? Neem dan contact op met jouw ICT- of Autodesk contactpersoon binnen jouw organisatie. Let op: je kunt maar één keer tegelijk inloggen, dus óf op jouw zakelijke computer óf op jouw privé pc.

Perpetual licenties met een onderhoudsplan

Gebruik het bestaande serienummer of jouw accountinformatie om de software te activeren op een thuiscomputer met een perpetual stand-alone licentie met een onderhoudsplan (SLM). Dit werkt hetzelfde als bij een single-user licentie. Bij een perpetual netwerklicentie met onderhoudsplan (NLM) moet de contractmanager een speciale licentie aanvragen om de software thuis te kunnen gebruiken.  

Een Home Use licentie van een multi-user of netwerklicentie aanvragen

Maak jij gebruik van een multi-user of netwerklicentie? Dan moet je voor thuisgebruik een speciale Home Use licentie aanvragen via de Autodesk Virtual Agent (AVA). Handig om te weten: alleen de contractmanager kan deze aanvragen met het e-mailadres waarmee de licenties zijn aangekocht.

Als contractmanager doorloop je de volgende stappen:

  1. Log in als contractmanager op http://manage.autodesk.com. Hier vind je het benodigde serienummer.
  2. Ga naar het kopje All Products & Services en kies het gewenste programma. Klik op de naam van het programma om de tab te openen. Hier vind je het serienummer en de bijbehorende product key.

    Overzicht met Product key

    Overzicht met Product key en serial nummers

  3. Ga naar https://ava.autodesk.com/. Log in als contractmanager, typ Home Use license en druk op enter. AVA geeft je dan het onderstaande antwoord. 
  4. Kies de dikgedrukte optie die op jou van toepassing is. Moet jouw Home Use licentie vernieuwd worden? Kies dan voor renew. Wil je een bestaande licentie uitbreiden en meerdere gebruikers toevoegen? Kies dan voor extend. Typ de keuze die voor jou van toepassing is.
  5. Vervolgens verschijnen de onderstaande schermen. Controleer de gegevens in het rechterveld en vul de de gegevens uit stap 1 in.
Aanvragen door contract manager

Aanvragen door contract manager

Overzicht Autodesk licenties en abonnementen

Autodesk kent verschillende abonnementsvormen en licenties. Elk met hun eigen werkwijze, zoals bij het activeren en aanvragen van een Home Use licentie. Hieronder lees je de verschillen.

Single-user licentie

Bij een single-user licentie heeft één gebruiker toegang tot de software. Je logt in met een persoonlijk Autodesk Account en moet om de dertig dagen verbinding maken met het Internet. Lees hier meer over in het blog: single-user licenties activeren voor de gebruikers.

Multi-user licentie

Bij een multi-user licentie neemt de organisatie een bepaald aantal licenties af. Deze licenties zijn niet persoonsgebonden en worden via het netwerk verdeeld onder het aantal gebruikers. Als gebruiker van een multi-user licentie hoef je niet in te loggen met een persoonlijk Autodesk account. Je hebt ook geen internetverbinding nodig. Lees hier meer over in het blog: multi-user licenties activeren op het netwerk.

Huidige abonnementen vs. de perpetual licenties

Naast de huidige maand, kwartaal en jaarabonnementen bestaan er nog de perpetual licenties. De verschillen lees je in onderstaand overzicht.

Perpetual (eeuwigdurend)Subscription (abonnement)
Stand-alone

Een of meerdere Autodesk producten voor een specifieke gebruiker.

Single-user (op naam)

Contractbeheerders verlenen één gebruiker toegang tot producten en bijbehorende services. Dit doen zij door een gebruiker toe te wijzen aan een product. Elke gebruiker is een persoon met een uniek Autodesk-ID.

Network

Ondersteunt een aantal specifieke gebruikers op computers die op een netwerk zijn aangesloten. Licenties worden aan elke gebruiker uitgegeven via de Network License Manager. Gebruikers krijgen toegang tot de Autodesk software tot het maximaal aantal licenties is gebruikt.

Multi-user

Ondersteunt een maximaal aantal gebruikers op computers die op een netwerk zijn aangesloten. Licenties worden uitgegeven via de Network License Manager. Gebruikers krijgen toegang tot de Autodesk software tot het maximaal aantal licenties is gebruikt.

Uitzonderingen Home Use licentie

Zoals altijd bestaan er uitzonderingen. Dit is bij het gebruik van de Home-Use licentie niet anders. Op de pagina Home Use Software – Eligible Product List vind je een productlijst van alle programma’s waar je voor thuisgebruik een Home Use licentie voor moet aanvragen.  Cloudgebaseerde programma’s, zoals Fusion360, staan hier niet tussen. Beschik jij over een Product Design & Manufacturing Collection of een Product Design Suite en wil je alleen Fusion360 gebruiken? Dan hoef je geen Home Use licentie aan te vragen. Bekijk hier alle informatie en voordelen van de Home Use Rights (in het Engels).

Handig om te weten: Onderwijs- en studentenlicenties komen niet in aanmerking voor een Home Use licentie.

Tot slot

Heb jij nog vragen over de Home Use licenties? Laat dan een bericht achter onder dit blog of neem contact met ons op. Meer weten over het gebruik van jouw licenties? Lees één van de andere blogs over licentiebeheer.

Reactie plaatsen

Cookiestatement
arrow_drop_up arrow_drop_down