Tips voor InfraWorks

InfraWorks Tips verhogen jouw productiviteit!

Het komende jaar deel ik regelmatig InfraWorks Tips met je via dit blog. Deze tips helpen jou om betere modellen te maken in minder tijd. Ik nodig je dan ook uit om deze pagina regelmatig te bezoeken voor nieuwe tips! De nieuwste tip vind je direct hieronder.

Tip 2019.03 | Opendata Nederlandse Luchtfoto inladen

Een aantal overheden nemen deel aan het samenwerkingsverband Beeldmateriaal. In opdracht van dit verband wordt jaarlijks een landsdekkende luchtfoto geproduceerd in de zomer. Sinds 2016 wordt dit product via de Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) ook als open data beschikbaar gesteld. Deze luchtfoto heeft een resolutie van 25 centimeter. Dit houdt in dat één pixel op het aardoppervlak dus 25 bij 25 centimeter is. Deze foto is goed te gebruiken in InfraWorks met een paar aanpassingen. In deze InfraTip leg ik je dat uit!

Koppeling naar de Geoserver

Via een GDAL-tekstbestand kun je een file-based koppeling leggen naar de Geoserver die alle luchtfoto’s ‘serveert’. De URL vind je hier terug als WMS server. De juiste opmaak in de GDAL WMS staat hieronder. Bereken en pas de rode waarden voor jouw model.



1.1.1
https://geodata.nationaalgeoregister.nl/luchtfoto/rgb/wms
EPSG:28992
image/jpeg
False
Actueel_ortho25



137950
459300
140700
456600
10000
9818
top

EPSG:28992
3
Byte

De upper en lower waardes haal je makkelijk uit jouw Model Properties.

Pixelkwaliteit berekenen

Houd de volgende richtlijnen in je achterhoofd om de maximaal haalbare kwaliteit van pixels te berekenen;

  • De verhouding ratio breedte en hoogte van de Model Extent is in meters
  • De maximale grootte is viermaal de breedte in meters (uit de 25 cm pixel dichtheid)

Voor jouw gemak heb ik een Excel gemaakt en online gezet om te kunnen downloaden. Vul daar je waarden in en de pixels worden automatisch voor je berekend.

Laatste aanpassing

Soms moet je ook het coördinatensysteem omzetten naar Nederlands-RD in de Data Source Configuration. Sla dit bestand daarna op als tekst bestand met een extensie .wms. Sleep daarna eenvoudig het bestand vanuit de verkenner in je model. Er zijn ook infrarode opnames beschikbaar. Heb jij daar interesse in? Reageer onder dit bericht en ik stuur je de juiste opmaak.

Tip 2019.02 | Handige sneltoetsen

InfraWorks biedt diverse handige sneltoetsen die het werken aan een model niet alleen makkelijker, maar ook sneller maken. Hieronder vind je een selectie van de meestgebruikte  supertoetsen:

Tip 2019.01 (Samenwerken in de cloud)

Probleem:

Als je met InfraWorks een nieuw Model Builder model wilt aanmaken of een bestaand model wilt synchroniseren naar een BIM360 Docs project, dan zijn het project en de juiste folders niet zichtbaar. Hierdoor kun je geen nieuwe Model Builder modellen maken.

Oorzaak:

Dit betreft een beperking op het BIM360 Docs platform als het project is aangemaakt op de EU server. InfraWorks kan op dit moment (januari 2019) alleen BIM360 Docs rechtstreeks benaderen op de US server.

Oplossing:

  • Let erop dat je een BIM360 project laat aanmaken door je Contract Manager of Software Coördinator op de US server als je met InfraWorks aan de slag gaat. Dit voorkomt onnodig tijdverlies en frustraties. Aan de browser URL van het BIM360 Docs project kun je altijd zien op welke server je ingelogd bent:

Op deze Admin pagina kies je voor ‘Toevoegen‘ en daarna kun je het nieuwe project gaan instellen en configureren:

Tot slot

Ik hoop dat deze tips jou hebben geholpen met het werken in InfraWorks. Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Graag tot een volgende tip!