arrow_drop_up arrow_drop_down
11 april 2019 

De top 3 beste gratis Revit Viewers

Een veel gestelde vraag die wij binnen krijgen is waar je een gratis Revit viewer kan downloaden. Dit is handig voor projectleiders of opdrachtgevers die wel het model willen bekijken, maar er geen aanpassingen in willen maken. Soms is alleen het bekijken van het model al voldoende. In dit blog lees je de top 3 gratis Revit viewers en hoe je deze kunt gebruiken of installeren.

De beste 3 gratis Revit viewers!

  1. A360 Free
  2. De A360 Viewer
  3. De Revit Viewer

Bonus

  • A360 Team met Collaboration for Revit
  • BIM 360 Docs Free

Nummer 3. De Revit Viewer

De Revit Viewer is als het ware de volledige Revit, maar dan met een aantal tools geblokkeerd. Je kunt wel alles opmeten en zelfs objecten plaatsen. Je kunt het alleen niet opslaan. Ideaal voor projectleiders. De meeste Revit gebruikers weten het niet, maar dit staat al standaard op hun computer geïnstalleerd. Hieronder de uitleg hoe je dit zelf kunt gebruiken en installeren. Zelfs zonder Revit-licentie.

Installeer de Revit-viewer

 

  1. Download de Revit testversie (trial) vanaf de Autodesk website. Oudere versies kun je downloaden vanaf de Virtual Agent. Let op! Je mag de testversie van Revit alleen downloaden voor non-commercieel gebruik en mag binnen een organisatie maar door één gebruiker gedownload worden.
  2. Na het installeren is de trial van 30 dagen actief en is de viewer op de achtergrond geïnstalleerd.
  3. Via de MS Search is de viewer terug te vinden en kan het worden opgestart. Dit is ook mogelijk op computers met een geactiveerde Revit-licentie. Je herkent het onder andere aan het ‘V’tje in de logo.
  4. Tip: Door hier met de rechter muisknop op de viewer te klikken, kun je een snelkoppeling maken voor op het startmenu, bureaublad of in de taakbalk. Het is verstandig de snelkoppeling van de officiële versie te verwijderen, zodat niet per ongeluk de trial wordt geopend.

Revit Viewer niet ideaal voor je klanten

Het nadeel van deze viewer is dat je eerst het bestand met alle linked files naar je toegestuurd moet krijgen. Voor een intern netwerk is dit natuurlijk geen probleem. Een externe partij of collega’s die werken vanaf een andere locatie, wil je natuurlijk niet opzadelen met allerlei installaties en dataoverdracht. Vooral je klanten niet. Hier bieden de volgende twee mogelijkheden een goede oplossing voor.

Nummer 2. De A360 Viewer

Een betere en modernere oplossing is de A360 Viewer. Deze viewer kan meer dan 60 soorten CAD bestanden inlezen en weergeven. Niet alleen de Autodesk bestandsformaten. Je upload het model naar de Cloud van Autodesk en kan het daarna online bekijken met verschillende navigatie en view tools. Dit model kan je delen met je klanten door ze simpelweg een link toe te sturen. Het model zelf kunnen ze niet downloaden en blijft voor 30 dagen beschikbaar om te bekijken.

Een bestand uploaden en delen

Je model kan je uploaden naar de Cloud door het bestand te verslepen naar het ‘Drag & Drop here’ venster of via de ‘Upload your Design’ knop. Bevat je Revit model ook linked files? Plaats deze dan allemaal in één folder en kies na de ‘Upload your Design’ knop voor ‘Upload folder’. Er wordt dan gevraagd om het ‘parent’ bestand. Kies hiervoor het hoofdmodel waar de linked files aan zijn gekoppeld. Dit werkt ook voor Inventor en AutoCAD bestanden. Na het uploaden kan je het delen naar je klanten met de ‘Get Link’ knop of geef ze een live online presentatie met de ‘Live Preview’

De tekeningen bekijken en opmeten

In Revit kan je vanuit het 3D model 2D tekeningen (Sheets) genereren. Omdat je het volledige bestand upload, komen deze ook beschikbaar. Op deze tekeningen kan je zelf alles nog nameten met de ‘measure’ tool. De measure tool werkt ook in de 3D weergave.

A360 Viewer niet ideaal voor samenwerkende partijen

Bouwen en ontwerpen is samenwerken. Ook tussen verschillende bedrijven. Soms is 30 dagen te kort en soms is het te lang om het model beschikbaar te hebben. Met de A360 Viewer zou je deze steeds opnieuw moeten uploaden en een nieuwe link moeten sturen naar alle betrokkenen. Als iemand het bestand moet kunnen downloaden is de A360 Viewer nog steeds niet de oplossing. Ook is de communicatie dan nog steeds niet gecentraliseerd en ben je opmerkingen heen en weer aan het schuiven via de Email. Hier is de volgende mogelijkheid de oplossing voor

Nummer 1: A360 Free

Als de A360 Viewer nog niet genoeg is kan je gebruik maken van A360 Free. Dit is als het ware de gratis versie van het samenwerkingsplatform A360 Team. Met A360 Free kan je één gratis project starten in de Cloud van Autodesk met jouw Autodesk ID. De viewer die je hier gebruikt kan niet alleen meer dan 60 soorten CAD bestanden weergeven, maar ook allerlei soorten documentbestanden en afbeeldingen weergeven.

Jouw Revit-bestanden delen

Het uploaden en delen van je bestanden werkt hier op dezelfde manier als met de A360 Viewer. Alleen nu kun je bepalen of de ontvanger het model mag downloaden en de link beschermen met een password. Wil je het model beschikbaar stellen voor het publiek? Dan kan je de link embedden op jouw website zoals het voorbeeld hieronder. De teamgenoten die je (gratis) uitnodigt voor dit project kunnen alle bestanden bekijken en er openbare reacties op plaatsen. Zelfs op de tablet of smartphone!

Communiceren via A360 Free en A360 Team

De leden die je hebt uitgenodigd voor het project (niet die de link hebben ontvangen), kunnen nu rond de modellen en de bestanden communiceren. Dit kan door een reactie te geven op een object, een bepaald punt of door een markering te plaatsen. De reacties worden gestructureerd weergeven in de zijkant van de scherm. Als je op de reactie klikt, spring je gelijk naar dezelfde weergave. De reacties zijn transparant voor het hele team. Dus als er bijvoorbeeld iemand ziek is, kan iemand anders het gelijk oppakken. Geen gedoe meer met E-mails over en weer sturen met onduidelijke omschrijvingen en screenshots, waarbij je de helft van de betrokkenen vergeet. Met andere woorden, de oplossing voor het aloude communicatieprobleem in de bouw.

Upgraden naar A360 Team

Mocht één A360 project niet meer genoeg of wil je meer mensen administrator rechten geven? Dan kan je A360 Free upgraden naar A360 Team. Dit is dan niet meer gratis, maar door de belachelijk goedkope prijs van maar €95/moderator/jaar is dit zeker noemenswaardig. Een gemiddeld telefoonabonnement is duurder dan al je projectteams laten samenwerken in de Cloud. Kijk voor meer informatie op onze A360 pagina.

Samen modelleren in de Cloud

Als je nog interactiever in Revit wilt samenwerken kun je ervoor kiezen gebruik te maken van ‘Collaboration for Revit’ (C4R). In plaats van dat je de ‘central model’ plaatst op een lokale server, plaats je het in de Cloud van je A360 project. De teamleden met Revit en C4R kunnen het model hiermee overal vandaan bewerken. De teamleden zonder Revit kunnen het model alleen overal vandaan bekijken. Zo is het model voor iedereen overal toegankelijk, verkort je de communicatielijnen en heb je geen problemen meer met het versiebeheer in je team. Daarnaast kun je met C4R nog bepalen welke Views en Sheets je op A360 wilt publiceren en heb je een Communicator in Revit waarmee je met de rest van het team kunt chatten. Wil je meer hierover weten. Neem dan gerust contact op met mij op.

Gratis BIM 360 Docs project

Als je al in een later stadium van het project bevind, is het verstandig over te schakelen naar BIM 360 Docs. BIM 360 Docs lijkt op A360, maar dan kan je onder andere per bedrijf of gebruiker de rechten instellen en probleemmeldingen beheersen. Modellen en de aanhangende tekeningen worden duidelijk bij het uploaden gesplitst met een uitgebreide versiebeheers. Het eerste BIM 360 Docs project is gratis. Hier kan je jezelf voor aanmelden op onze BIM 360 Docs pagina.

Tot slot

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Reactie plaatsen

Ben jij er dit jaar bij tijdens de (virtuele)

CAD & Company Universiteit?

Laat je op 8 oktober 2020 inspireren door verschillende interessante en opvallende cases uit jouw branche! Gewoon vanaf je bureau en helemaal gratis. Meld je nu aan!
Cookiestatement