arrow_drop_up arrow_drop_down
20 februari 2020 

Trends 2020 in de industrie

In dit artikel neem ik je mee in de trends en ontwikkelingen in de industrie voor 2020. Welke onderwerpen komen het aankomende jaar vaker aan bod en welke uitdagingen staan ons te wachten?

Dit artikel is een samenvatting van het webinar ‘Trends 2020 in de industrie‘. Wil je liever het webinar terugkijken? Dan kan dat natuurlijk ook!

Webinar Trends 2020 in de industrie

Dit zijn de trends in de industrie in 2020

2020, verdere krimp industrie van 1,5%

Ik begin dit artikel met een iets minder goede trend. In 2020 voorspelt de ABN Amro een verdere krimp van de Nederlandse industrie van 1,5%. Voornaamste redenen zijn:

 • Afkoeling van de Duitse industrie;
 • Gevolgen van de Brexit;
 • Handelsspanningen China & VS;
 • Stikstofproblematiek (en PFAS);
 • Personeelstekort.

Daarnaast zie je in het onderstaande grafiek van het CBS dat het producentenvertrouwen sinds 2018 langzaam aan het dalen is, en dat die trend het aankomende jaar waarschijnlijk door zal trekken.

Productenten vertrouwen in de industrie

Omdat 70% van de Nederlandse omzet uit export komt, hebben buitenlandse economieën een enorme impact op onze industrie. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn onze grootste en twee na grootse handelspartners. De Brexit en de afkoeling van de Duitse economie heeft dus direct impact op onze economie.

De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China hebben natuurlijk ook invloed. En door het uitbreken van het Coronavirus ligt de productie in sommige delen van China compleet stil. De Europese industrie die afhankelijk is van onderdelen uit deze regio’s zijn druk op zoek naar alternatieven, in de loop van dit jaar kunnen we pas echt beoordelen wat de impact hiervan zal zijn.

Mensen in de Nederlandse industrie werken dus op een internationaal speelveld en hebben daarom ook vaak internationale concurrentie. Door de relatief hoge lonen en grondprijzen in Nederland is de industrie vaak niet concurrerend op massaproductie van courante producten. Nederlandse producten zijn vaker gefocust op innovatie, hoogwaardige techniek en dienstverlening. Om de internationale concurrentie aan te gaan spelen de volgende thema’s in de Nederlandse industrie een grote rol:

 • Kostenbeheersing;
 • Maatwerk;
 • Kleinere series;
 • Kortere doorlooptijden;
 • Just-in-time levering.

Door de hoge loonkosten en schaarste aan personeel speelt digitalisering en automatisering een steeds belangrijkere rol om met de bovenstaande thema’s concurrerend te blijven op een internationaal speelveld.

Tekort aan technici

Op dit moment kampt 20% van de industrie met een personeelstekort. Dit leidt tot een belemmering (met name) in de productie. Onderstaande grafiek laat het aantal bedrijven zien dat een belemmering heeft in productie door een tekort aan personeel.

Vorig jaar was er ook een kleine krimp in de industrie, met uitzondering van één deelsector, namelijk de machinebouw. Daar zien we namelijk een groei van ongeveer 13%. Dit is af te leiden aan de dagproductiecijfer van 2019 ten opzichte van 2018. In het onderstaande schema zie je het verschil in productie in vergelijking met 2018.

Gemiddelde dagproductie industrie

In alle takken in de industrie is de dagproductie gekrompen, met uitzondering in de machinebouw. Een mogelijke reden hiervoor is dat er veel aan het veranderen is in de machinebouw en dat kun je relateren aan de productlevenscyclus die machines en apparaten ondergaan.

 • Configurabele producten: Ontwerpen worden steeds meer gepersonaliseerd. Traditioneel wordt er op twee twee manieren geproduceerd. Enerzijds heb je massaproductie en anderzijds heb je maatwerk. De markt vraagt steeds vaker om personalisatie, maar om de kosten te beheersen en snel te kunnen leveren verlangen producenten naar standaardisatie. De oplossing voor dit vraagstuk is een modulaire opbouw van waarin de klant uit gestandaardiseerde opties kan kiezen. Nieuwe technologieën bieden de mogelijkheid configurabel te ontwerpen en maken we de verschuiving naar massa maatwerk.
 • Multidisciplinaire ontwerpteams: Doordat de ontwerpcyclus steeds korter wordt moet een apparaat of machine binnen zeer korte tijd ontworpen of ontwikkeld worden. Daarnaast komen door de digitalisering en automatisering van machines steeds meer technologieën bij elkaar in een ontwerp. Dit kan niet gedaan worden door één persoon. Door de noodzaak voor korte doorlooptijden is sequentieel ontwerpen vaak niet meer mogelijk en werken meerdere disciplines tegelijkertijd in één ontwerp. Datamanagement, virtuele teams en product lifecycle management maken dit mogelijk.
 • Flexibele productie: Productie wordt steeds flexibeler. Om met de kleinere series en met maatwerk om te gaan worden de productietijden korter. Een oplossing hiervoor is onder andere 3D-printen, maar er zijn legio andere mogelijkheden.
 • Verkoop naar klantbeleving: De tijd dat een iemand een offerte opvraagt, in gesprek gaat en een half jaar later een aanbieding krijgt is toch echt wel voorbij. Mensen verwachten snel resultaat en invloed te hebben op het ontwerp. Daarnaast wordt de algehele ervaring tijdens het verkooptraject steeds belangrijker. Bijvoorbeeld door middel van 3D-modellen en Virtual Reality. Of zelfs de mogelijkheid voor een klant om zijn eigen machine te configureren.
 • Operatie naar connected service: Dankzij het toenemende aantal sensoren en metingen aan je product wordt het mogelijk om niet alleen het fysieke product te verkopen, maar langzamerhand (op basis van data) daar een service omheen te bouwen. Daarnaast kun je die data gebruiken om een feedbackloop te creëren. Met gegevens uit het veld kun je een beter product te maken.

Trends in de procesindustrie

Intensivering van de fabrieken

Om een kleinere footprint te hebben wordt de oppervlakte van een fabriek steeds kleiner. Dat betekent dat het ontwerp van de process plants steeds complexer wordt. Om de huidige situatie in kaart te brengen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van 3D-scanning. Hiervan wordt uiteindelijk een 3D-ontwerp gemaakt, zodat er zo optimaal mogelijk gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte.

De 3D-scan wordt steeds vaker ingezet voor brown field projecten. Denk hierbij aan een uitbreiding van een bestaande installatie. Met een 3D-Scan heb je in een keer de as built informatie waardoor niet alleen inmeten, maar ook de kans op clashes tijdens de bouw tot een minimum beperkt kunnen worden.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Bij duurzaamheid gaat het niet alleen over het gebruik van grondstoffen, maar ook over de uitstoot van stikstof, CO2 en energie. Energie wordt steeds duurder en om uiteindelijk concurrerend te zijn is het belangrijk om zo min mogelijk energie te verbruiken.

Traceerbaarheid van materialen

De traceerbaarheid van materialen wordt steeds belangrijker. Het is nodig om vanaf de bron tot het eindproduct te traceren waar alles vandaan komt en hoe dat gemaakt wordt.

Data gedreven processen

Alle nieuwe data en metingen zal steeds meer leiden tot data gedreven processen. Het geeft ons de mogelijkheid om een fabriek aan te sturen op basis van realtime data en zo een optimaal mogelijke procesflow te hebben.

Inzet nieuwe technologieën onder CAD-gebruikers

In de industrie wordt er al veel gebruik gemaakt van de eerder genoemde technologieën. In de onderstaande matrix vind je de resultaten van een onderzoek van Business Advantage naar het gebruik van nieuwe technologieën door CAD-gebruikers.

Nieuwe technologieën onder CAD-gebruikers

De verticale as vertelt de mate van gebruik van de nieuwe technologie. De horizontale as vertelt in hoeverre de respondenten de technologie belangrijk vinden.

Leidende technologieën

In het groene gebied (rechtsboven) vind je de leidende nieuwe technologie die zowel veel gebruikt worden en als belangrijk ervaren worden. Stipt op één staat 3D-modelleren. Op de tweede plaats staat tekenen in 2D. Kleine kanttekening; dit gaat ook over 2D-tekeningen (productietekeningen) die vanuit een 3D-model gemaakt worden.

Daarnaast wordt collaborative design (samenwerken tijdens het ontwerpproces), PDM (Product Data Management) en CAM (Computer Aided Manufacturing) als leidende, nieuwe technologie ervaren.

In vergelijking met het onderzoek dat tussen 2014 en 2017 heeft plaatsgevonden is hier en daar wel wat veranderd. De technologieën die sindsdien het meest zijn gestegen in belangrijkheid en gebruik zijn:

 • Collaborative design (+12%)
 • Generative design (+8%)
 • 3D-printen (+6%)
 • Cloud based CAD (+4%)

3D-printen

Vandaag de dag heeft bijna ieder bedrijf wel een 3D-printer staan. Bijvoorbeeld om snel even een prototype te maken. 3D-printen wordt echter steeds vaker ook voor andere toepassingen gebruikt. Uit een onderzoek onder de gebruikers van Sculpteo is naar voren gekomen dat 3D-printen ook steeds vaker wordt ingezet bij onderzoek en ontwikkeling, onderwijs, productie en Proof of Concept.


Generative design

Generative design staat niet stil. Deze manier van ontwerpen kan op dit moment al in Autodesk Fusion 360. Met Fusion 360 kun je onderdelen maken die vaak alleen 3D-geprint kunnen worden. Hierin is een grote verandering gaande. Op dit moment kun je voordat een ontwerp uitgerekend en gecreëerd wordt, aangeven welke productietechniek jij tot je beschikking hebt. Daarnaast kun je met generative design:

 • Lichte ontwerpen creëren waar je misschien in de eerste instantie niet aan gedacht hebt. Dit is voornamelijk in de conceptfase een versneller.
 • Rekening houden met de kosten van het ontwerp.

Je kunt met generative design dus al in een heel vroeg stadium van het ontwerp bepalen wat de meest optimale vorm is en welke kosten daarbij komen kijken. Dit kan in potentie enorm schelen in de kosten. Des te later je in een ontwikkeltraject zit, des te hoger de kosten zijn van het veranderen van een ontwerp. Deze optimalisatie wil je zo vroeg mogelijk in het proces gedaan hebben.

Massa maatwerk

Traditioneel hebben we massa productie en maatwerk. De laatste jaren zien we echter steeds vaker de verschuiving naar massa maatwerk. Dit zijn producten die op maat gemaakt kunnen worden, maar wel binnen bepaalde parameters.

Hierboven zie je twee oortjes die op basis van een aantal foto’s van je oorschelp 3D-geprint worden en daarom perfect passen. We hebben het hier natuurlijk over een consumentenproduct, maar dit betekent ook iets voor de machines die deze consumentenproducten kunnen maken.

Daarnaast is het nu ook mogelijk een klant een 3D-model van een machine of apparaat te laten configureren op het web. Hij ziet realtime wat de impact van zijn keuze is op het ontwerp en de prijs van de machine. Op deze manier sturen de producenten op een selectie uit gestandaardiseerde opties. Heeft de klant zijn keuze gemaakt? Door slimme parametrische ontwerpen kan de productie order en tekeningen automatisch gegenereerd worden. Op deze manier heeft de klant keuzevrijheid gehad en is zonder tussenkomst van een engineer zijn order in productie genomen. Dit verlaagt de kosten en versnelt de doorlooptijden aanzienlijk.

Internet of Things

Internet of Things is geen nieuwe trend, maar gaat wel een vogelvlucht maken. Het uitrusten van machines of fabrieken met sensoren is niets nieuws (het bestaat al 20 jaar). Echter doordat we nu in staat zijn een grotere hoeveelheid data te verwerken, kunnen we daar nieuwe dingen mee doen.

Toepassingen IoT

Dankzij IoT zijn we in staat om realtime de conditie van een bepaald product of proces te meten. Dit noemen we ook wel condition monitoring. Als je al die metingen en data hebt verzameld kun je voorspellend onderhoud doen, waardoor je uiteindelijk je revisiecyclus of je downtime kunt optimaliseren. Dit geeft de mogelijkheid om optimaal productie te draaien.

Als je al die informatie verzameld hebt, kun je uiteindelijk data gedreven producten en diensten creëren.

Voorbeeld van Rolls-Royce

Een voorbeeld hiervan is vliegtuigmotoren-ontwikkelaar Rolls-Royce. Een aantal jaar geleden is Rolls-Royce overgestapt naar een nieuw businessmodel genaamd ‘TotalCare’. Hierbij verkoopt Rolls-Royce geen vliegtuigmotoren meer, maar vliegmijlen. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de motor. De klant rekent af per mijl. Dit noemen we ook wel Product as a Service (PaaS) en is alleen mogelijk door heel nauwkeurig te meten en te registreren wat het verbruik en de onderhoudstoestand van die machine is.

Digital Twin

Zelf zitten wij ook niet stil op dit gebied. Hierboven zie je een afbeelding van een 3D-model van ons kantoor. In het model is sensordata verwerkt, waardoor we realtime de gezondheid van het kantoor kunnen meten. Op deze manier monitoren we onder andere:

 • Temperatuur;
 • Luchtvochtigheid;
 • Bezettingsgraad van verschillende ruimtes;
 • Co2 uitstoot.

Dankzij deze sensordata creëren we uiteindelijk een optimale werkplek.

Conclusie

In dit artikel heb ik de trends van 2020 in de industrie behandeld. Hieronder een korte samenvatting.

 • Er wordt aankomend jaar een kleine krimp voorspeld in de Nederlandse industrie. Dit heeft onder andere te maken met de internationale concurrentie.
 • Door de concurrentie zijn kortere doorlooptijden noodzakelijk. Niet alleen voor productie, maar ook voor het offreren.
 • Er vindt een verschuiving plaats van massa productie en maatwerk naar massa maatwerk. Dit is mogelijk door de ontwikkeling van configureerbare producten.
 • Tekort aan personeel is nog steeds een probleem. Hierdoor is de werving, het behoud en het opleidingen van personeel essentieel, zodat zij ook met die nieuwe technologieën om kunnen gaan.
 • Data is het nieuwe goud. Door veel data te verzamelen en gericht te meten kun je processen optimaliseren en zelfs tot nieuwe verdienmodellen van jouw product komen.

Tot slot

Heb je nog vragen over de trends van 2020 in de industrie? Neem dan contact met ons op of laat onder dit artikel een reactie achter. Wil je meer weten over verschillende onderwerpen in de industrie, meld je dan aan voor één van onze gratis workshops of webinars.

Aankomende workshops

Aankomende webinars

 

 

Reactie plaatsen

Ben jij er dit jaar bij tijdens de (virtuele)

CAD & Company Universiteit?

Laat je op 8 oktober 2020 inspireren door verschillende interessante en opvallende cases uit jouw branche! Gewoon vanaf je bureau en helemaal gratis. Meld je nu aan!
Cookiestatement