De waarde van een virtueel gebouwmodel voor een opdrachtgever

Tijdens de CU2020 sprak Collin (Operationeel Manager bij CAD & Company) met Ton van der Veldt (medeoprichter en lid van de raad van bestuur van AFAS Software). Ton was betrokken bij de ontwikkeling en bouw van het AFAS Experience Center, waarbij hij gebruik maakte van een virtueel gebouwmodel. Hij vertelde over de waarde hiervan voor een opdrachtgever.

AFAS Experience Center

Het begon allemaal ongeveer acht jaar geleden. Ton en zijn compagnon keken uit het raam van het oude kantoor. Er lag een groot stuk grond te koop aan de overkant van de weg. Omdat AFAS elk jaar enorm groeit zagen zij dit als een kans om het te kopen en daar later een nieuw gebouw neer te zetten. Dit is precies waar Ton de afgelopen jaren mee bezig is geweest, de bouw en ontwikkeling van het nieuwe gebouw. Dit gebouw is niet alleen bedoeld om het kantoor uit te breiden, want het AFAS Experience Center bestaat maar voor ongeveer één derde uit kantoor. De rest van het gebouw is entertainment voor klanten en gebruikers, vandaar de naam AFAS Experience Center.

Net als bij het vorige AFAS kantoor is Ton ook nauw betrokken bij het AFAS Experience Center.

“Bouwen trekt mij wel aan. Bij het vorige gebouw was ik ook helemaal betrokken. Het is natuurlijk een heel groot voordeel als je zowel eigenaar als opdrachtgever bent. Ik kon mijzelf vrijspelen in mijn rol als raad van bestuur om me helemaal hierop te concentreren, en dat heb ik eigenlijk gedaan. De rest van het bedrijf kon lekker doorgaan met software ontwikkelen, ontwerpen en verkopen. En ik kon me concentreren op de bouw van het Experience Center.”

De opdracht in 3D

Ton is vanaf het begin af aan betrokken bij de ontwikkeling van het complex. Hij had vaker gezien dat het mogelijk was om het ontwerp in 3D te maken. Hij twijfelde geen moment en dacht: dat gaan wij ook zo doen!

Ik vond het gewoon dé manier om met elkaar samen te werken. Als je een heel nieuw project als dit ontwikkelt dan moet je dat ook zoveel mogelijk doen met alle nieuwe tools die er zijn.”

Keuze voor architect

Zijn broer, vroegtijdig gepensioneerd architect, heeft het gebouw ontworpen. Hierover vertelt Ton het volgende:

“Ik belde hem op en ik zei: we hebben een stuk grond gekocht waar we op willen bouwen, is dat niet wat voor jou om dat te ontwerpen? Hij zei tegen mij: ja, dat lijkt me wel heel gaaf. Waarop ik zei: ik heb wel 1 belangrijke voorwaarde. Ik wil dat je alles in 3D ontwikkelt en ontwerpt. Ik wil natuurlijk meekijken, ik wil het zien, ik wil erbij betrokken zijn. Toen werd hij wat bleek, want dat had hij nooit gedaan in zijn leven.”

Samen met zijn zoon heeft hij zich daarin verdiept. Ton vindt dat ondanks je leeftijd, je altijd kunt blijven leren. Na vier a vijf maanden vertelde zijn broer: “Ton, als ik dit in mijn werkzame leven had meegemaakt dan had de wereld er dan compleet anders uitgezien.”

Keuze voor aannemer

Niet alleen bij de keuze voor architect heeft Ton rekening gehouden met 3D, ook bij de keuze voor een aannemer. Hij merkte dat veel aannemers nog geen gebruik maakte van 3D en nog niet lekker in de digitalisering zaten. AFAS heeft gekozen voor een bouwer en installateur die volop bezig gingen met het ontwikkelen in 3D en beter gedigitaliseerd zijn. Ton zou het ook iedereen adviseren om met 3D aan de gang te gaan.

“Er is geen andere weg meer. Het zou heel dom zijn als je dat niet zou doen. Maar je moet met de architect beginnen. Het verbaast mij nog hoeveel architecten het niet doen. Ik snap er echt helemaal niets van. Daar is nog veel te winnen.”

Toegevoegde waarde van een virtueel model

Naast dat Ton gebruik wilde maken van de nieuwste tools, zitten er ook veel voordelen aan het ontwerp in 3D. “Ik was gelukkig niet de enige die iets met het 3D-model wilde. Dat was ook Dura Vermeer, onze bouwer. Zij zeiden vanaf het begin af aan: wij willen het in 3D doen en we willen ook met elkaar communiceren in 3D.”

Gedetailleerd model

Het eerste voordeel is dat je met meerdere mensen op een goede manier naar het model kunt kijken. Je kunt heel goed inzoomen op de details in dat ontwerp. Dit is een stuk makkelijker dan met uitgeprinte tekeningen op papier. Daarnaast bespaart het ook nog ontzettend veel papier.

Makkelijker samenwerken

Ook het samenwerken met meerdere partijen gaat een stuk makkelijker met een 3D model. “Met vergaderingen hadden wij een scherm aan en het 3D-model voor ons. Als we ergens een vraag of een discussie over hadden dan opende we het 3D-model en dan gingen we daarin kijken. De software helpt er ontzettend bij om discussies met meerdere groepen mensen te kunnen doen.” Vertelt Ton.

VR-model

Ook kon AFAS de 3D beelden gebruiken om de nieuwbouw te delen met medewerkers. Alle bouwvorderingen werden online gezet. In het begin bestond dit vooral uit visuals. Dit wordt nu vervangen door VR-beelden. Ton was erg enthousiast over de VR-beelden en zei daarover: “Ik wilde tijdens het proces toch met VR kijken wat daar de toegevoegde waarde van is. Het leek me ook heel gaaf om door je eigen gebouw heen te lopen. Dus dat hebben we gedaan in samenwerking met CAD & Company. Op een hele mooie manier hebben we dat neergezet. Bij mij op de verdieping hebben we daar een speciale ruimte voor gecreëerd, dat ook medewerkers met die VR-bril konden kijken, daar is heel veel gebruik van gemaakt.”

Data uit een virtueel model

Een voordeel van een virtueel model is dat het veel data bevat. De data uit dat 3D-model importeert AFAS in Profit, hun eigen ERP-systeem. Ton vertelde het volgende over de data uit het virtuele model: “In Profit zit al heel veel data, steeds gekoppeld met het model wat we hadden. Nu gaan we de laatste details integreren in Profit, en dan gaan we daar de data besturen. We gaan dat 3D-model niet verder onderhouden, als er wat aan de hand is gaan wij niet in het 3D-model kijken maar lopen wij naar die afdeling toe en gaan we kijken wat er aan de hand is. We blijven wel de data onderhouden, actueel in ons eigen systeem.”

Het 3D-model bestaat uit veel meer data dan de data die AFAS importeert in hun ERP-systeem. Als gebruiker heb je deze data niet meer nodig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld maten van bijvoorbeeld kozijnen, maar ook alles wat er onder de grond zit. Wel is deze data erg belangrijk tijdens de ontwikkeling en bouw van het gebouw, zodat alles goed verloopt.

Optimalisaties en innovaties door een virtueel model

Bij de ontwikkeling van het AFAS Expierence Center had Ton een hypermodern gebouw voor ogen waarin zij nog jarenlang kunnen werken en nog veel profijt van kunnen hebben. “Wij zeiden tegen de aannemer: ik heb hier een bestek, ik heb hier wat tekeningen, maar als jullie dingen beter weten, als er mooiere oplossingen zijn, laat het ons weten. Dat vonden ze wel een beetje vreemd, want dat zijn ze niet gewend. Ik wilde dat we de laatste vernieuwingen meenamen.”

Doordat Ton zo in het proces stond heeft AFAS veel optimalisaties doorgevoerd die niet in de bestekken stonden.

Innovaties

Ton vertelde enthousiast over de innovaties: “We hebben talloze innovaties gedaan. We hebben flinterdunne zonnepanelen van nog geen 2 mm dik doorgevoerd, die zijn verlijmd op het dak. Een ontzettend gaaf product. Ionisatie hebben we doorgevoerd. We hebben baOpt doorgevoerd om een veel betere luchtbehandeling te hebben. We hebben natuurlijk ook een theater gebouwd, in het theater hebben wij een compleet vernieuwde digitale geluidsinstallatie die geen enkel theater in Nederland heeft.” Een andere mooie innovatie die AFAS heeft doorgevoerd is een glazen vloer in de sportzaal. Op de muur in de sportzaal hangt een iPad, hierop kun je aangeven welke sport je wilt gaan doen. Dan verschijnen er automatisch lijnen van die sport op de glazen vloer.

Digitalisering in de bouw

“Ik denk dat een belangrijke stap waar de bouw nu mee zit is om tekeningwerk goed te digitaliseren en het goed met elkaar afstemmen tussen de instructeur en de bouw. Ik denk dat het bij ons een heel stuk winst heeft opgeleverd.” Vertelt Ton. Dat betekent wel dat alle partijen daar keihard aan moeten werken om dat ook goed te doen en het liefst zo vroeg mogelijk in het traject, nog voordat er gebouwd moet worden. Dat is essentieel. Dat ging bij AFAS ook niet altijd goed, engineeringen aan de installatie kant waren niet op tijd. Dan krijg je toch faalkosten, doordat het niet in de goede volgorde gebeurt.

Ik denk als de bouwwereld dat wat meer voor elkaar heeft dan moeten ze nog met een werkelijke procesautomatisering aan de gang. Dan kom ik een beetje op onze ERP-systemen, ze moeten gewoon met goede ERP-software aan de bak.” Hier speelt AFAS op in. Een aantal jaren geleden zijn zij als branche de bouw ingestapt, om te zorgen dat de bouw bedrijven kunnen automatiseren. Er ligt heel veel braak in de vorm van veel efficiënter kunnen werken. Er zijn veel faalkosten in de bouw. Dat kan mede door goed geautomatiseerd werken, gedisciplineerd werken en gedisciplineerd automatiseren. Hierbij is het werken in 3D en het gebruiken van een virtueel gebouwmodel een eerste stap.

Conclusie

Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Ton en wil je zelf ook ontwerpen in 3D en/of gebruik maken van een virtueel gebouwmodel? Neem dan contact met ons op, wij vertellen er graag meer over en helpen je graag!