Wapenen met Revit, tips voor de eerste stap
28 maart 2017 
in Revit
5 min. leestijd

Wapenen met Revit, tips voor de eerste stap

Wapenen met Revit, heb je dat al eens geprobeerd? Steeds vaker zie ik de term Revit en Rebar op verschillende social media voorbij komen. Vooral in combinatie met uitbreidingspakketten op Revit, zijn de mogelijkheden voor het wapenen in Revit eindeloos. Voor iedereen die met Revit werkt en kennis wil maken met wapenen in Revit, lees je in dit blog de eerste opstap.

Waarom weinig gebruikers wapenen met Revit

Het valt mij op dat we in Nederland maar weinig gebruik maken van de wapeningsfuncties in Revit. Komt het door de vele video’s over wapenen met de extensies? Is het zonder deze extensies dan niet bruikbaar in Revit? Of.. Komt het door het woord:”Rebar”? Dit klinkt niet echt Nederlands, dus heeft vast niet de Nederlandse weergave van de tekening die we uit het vertrouwde AutoCAD gewend zijn. We hebben de blocks voor opmaak van de tekening en voor de detaillering al in AutoCAD staan. Dus waarom zouden we dit in Revit uitwerken?

Waarom wapenen met Revit handig is

Hier komen we bij het gedeelte waar Revit voor bedoeld is, namelijk: BIM. In de periode dat ik voor een prefab beton fabriek met Revit 2013 werkte, werd het al overduidelijk. Klanten die met virtueel wapenen in Revit zijn begonnen hebben dit ook gemerkt.

Virtueel wapenen in Revit

Virtueel wapenen in Revit

Modelleren met de juiste hoeveelheden geeft meerwaarde voor de fabriek. Het aantal kuub beton kan nu worden uitgelezen door wapening en instortvoorzieningen virtueel te plaatsen in Revit. Met kleuren en annotaties maken we het voor de staalvlechter leesbaar. Het 3D-model maakt nog duidelijker waar wat zit en of dit dan ook past. Een component met de juiste hoeveelheden geeft dit ook beter aan voor de fabriek.

Hoe gedetailleerd kun je modelleren met Revit?

Revit is geen Inventor, maar dat wil niet zeggen dat we beperkt worden in de detaillering met Revit. Na vier jaar zijn in Revit 2017 de functies uitgebreider en gebruiksvriendelijker en de weergave van 2D- en 3D-views sneller dan jij kunt tekenen!

Stukslijst Montagevoorzieningen

Stukslijst Montagevoorzieningen

Laat je voor een BIM-model niet beperken en bekijk tot welk detailniveau het bestand te gebruiken is. Modelleer je instortvoorzieningen en gebruik een Schedule als hoeveelhedenstaat.

Waar begin ik met wapenen in Revit?

Om elementen te kunnen voorzien van wapening, moet je weten dat Rebar gekoppeld is aan het object waar het in hoort te zitten. De in Revit gemodelleerde geometrie, die valt onder één van de volgende categorieën, is te voorzien van wapening:

  • Floors/Slabs;
  • Walls;
  • Generic Model Adaptive;
  • Generic Model;
  • Structral Columns;
  • Structural Foundation;
  • Strutural Framing;
Om te kunnen wapenen moet je met het volgende rekening houden:
Bij de Generic Model (adaptive) Families moet “Can Host Rebar” geactiveerd zijn.
Bovendien moet voor de laatste drie Structural Categories ‘Material for Model Behavior’ op: ‘Concrete’, ‘Precast Concrete’ of ‘Other’ staan.

Heb je een betonnen object in de projectomgeving staan? Zorg dan dat je het kunt benaderen vanuit een plattegrond en/of doorsnede. Bij het selecteren van het model geeft Revit jou gelijk deze functie.

Revit-functie Rebar

Dan weet je dat je kunt starten met het virtueel wapenen.  Afhankelijk van het geselecteerde object kun je ook gecombineerde wapeningsmethoden gebruiken om wapeningsnetten of een versterkte strook te plaatsen in het BIM-model.

Reinforcement-opties

De volgende functies helpen je bij het plaatsen van staven, beugels en korven in de juiste richting en op de juiste locatie.

Plaatsen van staven, beugels en korven

Plaatsen van staven, beugels en korven

Doordat de wapening gekoppeld is aan het 3D-object, wijzigt dit ook mee naarmate een vloer, wand of balk van vorm verandert.

Wapening

Wapening

Wat kun je verwachten voor wapening in en uit Revit?

Door de jaren heen is het gebruik van wapening makkelijker geworden. Het plaatsen van de wapening en het veranderen van de weergave in de verschillende views zijn al zeer gevorderd. Het is grafisch flink verbeterd. Hier verwacht ik dus niet veel uitbreiding. Het pakket is gebruiksvriendelijk en geschikt om direct mee te starten.

Heb je het wapenen met de Revit-functies goed in de vingers? Met Dynamo kennis kun je inmiddels de gekste vormen voor zowel het betonnen kunstwerk als de wapening zelf, zoals je in deze video kunt zien.

Daarnaast kun je functies creëren met de visueel te programmeren scripts, waar je bijvoorbeeld het zwaartepunt mee op kan zoeken. Of denk aan controles of de geometrie uit het BIM-model voldoet. Dit open source platform ontwikkelt gigantisch snel. Er worden vele mooie scripts in ontworpen.

Revit voor de fabriek

Annoteren kan met de standaard-tooling binnen Revit. Hier verwacht ik wel verbetering voor, met de gedachte dat Revit meer naar de fabriek gaat.

Naast het gegeven dat tekeningen leesbaar moeten zijn door de mensen in de fabriek, biedt digitalisering van het ontwerp de mogelijkheid om de buigcentrale aan te sturen vanuit het BIM-model. Functies, zoals dubbel gekromde wapening, wanduitslagen en export naar CNC-data vanuit Revit, lijken mij een mooie vervolgstap voor dit programma.

Leer het nu zelf

Ben je als constructief modelleur nog niet begonnen met wapening in Revit? Dan zou ik niet te lang wachten. Op dit moment lijkt het wat rustig rondom de uitgave van updates op het gebied van Revit Structure. Neem nu wat tijd, tijdens deze stilte voor de storm. Maak jezelf bekend met de standaard wapeningstools in Revit. Zodat jij klaar bent voor BIM naar de Fabriek. Uiteraard behoort wapenen met Revit ook tot één van de trainingsdoeleinden binnen Revit. We bieden een verschillende klassikale trainingen aan. Of kies voor een maatwerktraining bij jou op locatie. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons.

Reactie plaatsen