Wat is Autodesk Vault Basic en hoe werkt het?
16 augustus 2022 
in Vault
4 min. leestijd

Wat is Autodesk Vault Basic en hoe werkt het?

In dit artikel vertel ik je alles over Autodesk Vault Basic. Je leest onder andere wat Vault Basic precies is en hoe je ermee aan de slag kunt.

Wat is Vault Basic?

Autodesk Vault Basic is de instapversie van Autodesk Vault, en wordt vaak de ‘gratis’ versie van de Vault familie genoemd. Vault Basic is echter niet helemaal gratis, maar zit kosteloos inbegrepen in veel Autodesk licenties, zoals bijvoorbeeld AutoCAD, Inventor Professional, en de PD&M Collection.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Vault Basic eigenlijk helemaal geen ‘basic’ product. Het is een zeer krachtig Product Data Management pakket dat voornamelijk gebruikt wordt voor Autodesk CAD gerelateerde bestanden, zoals Inventor en Autocad bestanden.

Waarom is Vault Basic zo'n handig programma?

Om te begrijpen wat Vault Basic precies doet, is het belangrijk om te begrijpen waarom het eigenlijk bestaat.

In veel engineeringsafdelingen, waar meerdere personen samen aan 2D-tekeningen of 3D-modellen werken, wordt de data vaak op een gedeelde netwerkschijf opgeslagen. Deze data wordt vervolgens gestructureerd met behulp van een bepaalde mappenstructuur, met mappen of folders per project, of per product. In elke hoofdmap is vaak een standaard structuur van mappen aanwezig waar alle data en bestanden in wordt opgeslagen. Dit is wat wij bij veel organisaties tegenkomen die zonder Autodesk Vault hun data opslaan en structureren.

Wanneer er op deze manier gewerkt wordt, ontstaan er vaak problemen. Denk aan:

  • Op het moment dat er meerdere personen aan hetzelfde bestand werken, zonder dat zij elkaar hiervan op de hoogte hebben gesteld kunnen er wijzigingen worden aangebracht terwijl dit niet de bedoeling was.
  • Engineers zijn vaak veel tijd kwijt aan het zoeken naar bestanden omdat de Windows Verkenner eigenlijk niet geschikt is om eenvoudig naar engineering files te zoeken.

Vault Basic lost al dit soort problemen op, plus nog vele andere.

Vault Architectuur

Vault Basic bestaat strikt genomen uit twee onderdelen:

  • Client-zijde: de laptop of workstation van de engineer die aan de bestanden werkt.
  • Server-zijde: Autodesk noemt dit gedeelte Autodesk Data Management Server, vaak afgekort tot ADMS.

Schematisch ziet de Vault architectuur er dus uit zoals onderstaande afbeelding:

Voorbeeld Vault Architectuur

De ADMS wordt geïnstalleerd op een cloud-server of op een geschikte server binnen een organisatie. De ADMS kan helaas niet op zichzelf draaien. Het heeft onder andere Microsoft SQL Server nodig, de database engine. Autodesk levert gelukkig kosteloos een Microsoft SQL Express mee met Vault Basic, dat automatisch samen met de installatie van Vault Basic op de server wordt geïnstalleerd. In het kort is Microsoft SQL Express dus een database engine dat de informatie over de CAD-bestanden (vaak metadata genoemd) opslaat. Deze informatie is tenslotte geïndexeerd om het snel en krachtig kunnen zoeken mogelijk te maken.

De volgende belangrijke ADMS plug-in is Microsoft Internet Information Services, in het kort Microsoft IIS. Dit platform wordt gebruikt om het dataverkeer mogelijk te maken tússen de ADMS en de SQL Server.

Aan de slag!

Wanneer alle software is geïnstalleerd, kan de Vault administrator een kluis (een vault) aanmaken en instellen. Hierna kunnen de gebruikers vanuit de Vault Client toegang krijgen tot de ADMS, waar dus alle data opgeslagen en gestructureerd is. De eerste stap is vaak om alle bestaande Autodesk data, die tot op dit moment dus nog op de gedeelde netwerkschijf is opgeslagen, te importeren in de Vault. Hier wordt vaak de Vault Autoloader wordt gebruikt, maar de bestaande assemblies kunnen natuurlijk ook handmatig worden ingecheckt.

Inventor en Vault

Als engineer werk je natuurlijk vaak in de Inventor omgeving. Zodra Vault Basic is geïnstalleerd worden er enkele extra tabbladen binnen de Inventor omgeving getoond. Met behulp van deze tabbladen kun je onder andere onderdelen of samenstellingen in- of uitchecken. Onderstaande afbeelding toont het extra Vault tabblad dat getoond wordt zodra Vault is geïnstalleerd.

Vault tabblad Inventor

Wanneer een onderdeel wordt ingecheckt, wordt het onderstaande venster geopend:

Check-in venster VaultHierop wordt weergegeven welke onderdelen of samenstellingen worden ingecheckt. Ook kan de incheckactie voorzien worden van extra informatie over bijvoorbeeld wat er is gewijzigd. Dit is natuurlijk wel zo handig voor de andere engineers! Bij de incheck-actie wordt nu dus een extra versie aangemaakt die op de ADMS wordt opgeslagen, en die voor alle Vault gebruikers toegankelijk zijn.

Met Autodesk Vault Basic heb je hiermee al een hele krachtige basis voor je product datamanagement. Wil je dit uitbreiden naar Product Lifecycles, inclusief revisiebeheer? Dan is de stap van Vault Basic naar Vault Professional eenvoudig te maken. En dat is maar goed ook, want lifecycle management en revisiebeheer is erg belangrijk! Er zit namelijk een groot verschil tussen een versie en een revisie.

Nieuwe versies worden alleen aangemaakt wanneer een bestand opnieuw wordt ingecheckt, bijvoorbeeld na het maken van wijzigingen. Revisies worden aangemaakt wanneer een bestand dat is vrijgegeven (Released), terug gezet wordt naar de ‘Work in Progress’ fase. Zie onderstaande afbeelding voor meer verduidelijking.

Schema versie en revisiebeheer

Omdat werken met lifecycles binnen Vault Basic niet mogelijk is, is er dus ook geen revisiebeheer mogelijk.

Tot slot

Vault Basic is in het kort dus een ongelofelijk krachtig gereedschap, hoewel het op meerdere vlakken natuurlijk wel echt tekort komt ten opzichte van Vault Professional. Het is daarentegen wel een hele mooie eerste stap naar goed Product Data Management!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Vault en Product Data Management? Neem dan contact op met één van onze adviseurs, wij helpen je natuurlijk graag verder!

Reactie plaatsen