What's new AutoCAD 2023
30 maart 2022 
2 min. leestijd

What's new AutoCAD 2023

Vandaag is AutoCAD 2023 gelanceerd. Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe functies en verbeteringen toegevoegd. In dit blog lees je een aantal grote updates van AutoCAD 2023.

Even een kleine terugblik naar AutoCAD 2022. Hierin kwam AutoCAD met nieuwe opties zoals Traceren en Blocks tellen. Super handig, maar het kon blijkbaar nog beter. Hiervoor heeft AutoCAD in 2023 opties toegevoegd!

Wat ons het meeste opvalt aan AutoCAD 2023 is de ontwikkeling omtrent het samenwerken. Ook het samenwerken met meerdere apps, zoals de desktop-app, webapp en de mobiele variant. Daarnaast zijn er meer ontwikkelingen omtrent het werken in de webapp. Hier blijft wel altijd een Single named user subscription voor nodig. Als je geen account hebt fungeert de webapp als viewer.

Naast het samenwerken draait het ook om meer uit jouw software te halen. Zo zien we dat de toolsets echt benadrukt worden en bestaan de bibliotheken nu uit meer dan 750.000 symbolen, onderdelen en detail componenten. ‘’Recente onderzoeken laten een gemiddelde productiviteitstoename van wel 63% zien voor AutoCAD-taken die zijn uitgevoerd met een gespecialiseerde toolset’’. En vergeet niet; sinds 2022 beschikt iedereen over deze toolsets bij aanschaf van een volledige AutoCAD licentie.

Verschillende toolsets AutoCAD

Blocks tellen (verbeterd)

De Count functie telt automatisch het aantal blocks in je tekening. Wanneer twee objecten over elkaar heen liggen kleurt het block rood. AutoCAD telt hier dan twee of meer objecten die over elkaar heen liggen. De gebruiker ziet er maar één. Op deze manier kunnen de verkeerde aantallen worden ingekocht. De Count functie was een handeling voor de hele tekening. In AutoCAD 2023 kun je de Count functie selectiever gebruiken! Je kunt in gebieden specifieke vlakken maken waarbinnen de Count functie zijn werk doet, of je kunt polygonaal je eigen gebied creëren.

Blocks tellen in AutoCAD 2023

Traceren (verbeterd)

Met behulp van de functie Traceren kun je het beoordelingsproces stroomlijnen en samenwerken verbinden. De functie is beschikbaar voor deelnemers met de webapp en mobiele versie. Het is mogelijk om DWG bestanden veilig te markeren zonder het origineel te wijzigen.

In de nieuwe versie is de basis nog steeds hetzelfde. Het grote verschil is dat je nu deze mogelijkheid ook heb op de desktop versie!

Mark-up (nieuw)

Mark-up is een nieuwe functie waarmee je aantekeningen kunt importeren! Onder andere PDF, PNG en JPG bestanden kunnen nu geïmporteerd worden in je AutoCAD model. Een opmerking die met een dikke rode stift is geplaatst op een fysiek vel papier, kun je nu fotograferen en importeren in jouw model. Je kunt deze over elkaar heen leggen en de transparantie aanpassen. Met de Mark-up Assist herkent AutoCAD feedback, geeft dit aan en zo kun jij een geschreven op- of aanmerking converteren naar een tekst.

Markup AutoCAD 2023

Webinar en OPEN AIR 2022

Dit waren pas een aantal wijzigingen of nieuw ontwikkelingen binnen AutoCAD! Ben je benieuwd naar nog meer nieuwe ontwikkelingen? Meld je dan aan voor het webinar 'What's new: AutoCAD 2023' op 13 april.

Ook dit jaar organiseren wij weer de OPEN AIR updatetrainingen. Met deze updatetraining ben in één keer volledig up-to-date wat betreft je favoriete Autodesk software. Ben jij erbij? Meld je dan aan via deze link.
Reactie plaatsen