Blog 3: De zes voordelen van Autodesk Vault Professional
03 oktober 2023 
3 min. leestijd

Blog 3: De zes voordelen van Autodesk Vault Professional

Welke zes voordelen heeft Autodesk Vault Professional? Ontdek dat je hiermee de gegevensbeheer en workflow efficiëntie sterk kunt verbeteren. Organisaties kunnen hierdoor hun processen optimaliseren en innovatie stimuleren.

Blogreeks digitalisering van de maakindustrie

Welkom terug bij onze blogreeks over de digitalisering van de maakindustrie. In ons vorige blog legden we samenwerkingskracht van Autodesk Fusion 360 op het gebied van productontwikkeling uit. Leuk dat je ons blijft volgen met dit nieuwe blog. Laten we erin duiken.

Wat is Autodesk Vault Professional?

Autodesk Vault Professional is een uitgebreide oplossing voor databeheer die speciaal is ontworpen voor de maakindustrie. Het is een software tool voor gegevensbeheer die is geïntegreerd met Autodesk Inventor Series, Autodesk Inventor Professional, AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical, Autodesk Revit en Civil 3D-producten.

De uitdagingen van databeheer in de maakindustrie

Effectief gegevensbeheer vormt een belangrijk onderdeel van efficiënte productieprocessen. Organisaties worden echter vaak geconfronteerd met uitdagingen bij het structureren, het beveiligen en het toegankelijk maken van hun ontwerp- en engineeringgegevens. Traditionele ‘filebased’ systemen en handmatige processen kunnen leiden tot duplicatie van gegevens. Daarnaast kan het leiden tot problemen met versiebeheer en problemen met de samenwerking tussen teams. Hieronder bespreken we de zes voordelen van Autodesk Vault Professional die deze uitdagingen aangaan.

Voordeel 1: Gecentraliseerd gegevensbeheer

Één van de voordelen van Vault Professional is dat het als een centraal punt voor alle ontwerp- en engineeringgegevens wordt opgeslagen. Hierdoor verdwijnen versnipperde bestanden en mappen. Het biedt een veilige en gestructureerde omgeving aan waar je eenvoudig gegevens kunt opslaan, categoriseren en terugvinden. Door gegevensbeheer te centraliseren, zorgt Vault Professional er ook voor dat teams snel en betrouwbaar toegang hebben tot de juiste informatie. Hierdoor wordt de samenwerking bevorderd en worden datasilo's teruggedrongen.

Voordeel 2: Efficiënt versie- en wijzigingsbeheer

Versiebeheer is van cruciaal belang in de productie om verwarring, fouten en onnodig rework of scrap te voorkomen. Vault Professional biedt krachtige mogelijkheden voor versiebeheer zodat organisaties ontwerpiteraties, revisies en wijzigingen kunnen volgen en beheren. Met geautomatiseerde wijzigingsprocessen kun je als organisatie ‘best practices’ afdwingen, goedkeuringen bijhouden en ervoor zorgen dat ontwerpwijzigingen goed worden gedocumenteerd. Hierdoor worden fouten teruggedrongen en wordt de algehele workflow verbeterd.

Voordeel 3: Veilige toegangscontrole en machtigingen

Gegevensbeveiliging is natuurlijk essentieel en ook een van de vele voordelen van Autodesk Vault Professional. De software biedt nauwkeurige rechten- en rollenbeheer. De administrator kan definiëren wie toegang heeft tot specifieke gegevens, wie kan kijken en wie kan wijzigen. Door te werken met rechten- en rollenbeheer kun je je gegevens beschermen. Hierdoor krijgen alleen bevoegde personen toegang tot gevoelige ontwerpen.

Voordeel 4: Gestroomlijnde samenwerking

Samenwerking tussen teams, afdelingen en zelfs externe partners is tegenwoordig essentieel in het huidige productie-landschap. Vault Professional maakt samenwerking mogelijk. De software biedt een gecontroleerde omgeving aan waarin teams tegelijkertijd aan ontwerpen kunnen werken en engineering workflows kunnen configureren en beheren. Je kunt hierdoor de samenwerking optimaliseren, de knelpunten verminderen en de ‘time-to-market’ van je producten verkorten.

Voordeel 5: Geautomatiseerde workflows en procesefficiëntie

Vault Professional biedt ook heel veel voordelen op het gebied van workflow automatisering. Je kunt processen stroomlijnen en ‘best practices’ eenvoudig afdwingen. Routinetaken, zoals goedkeuringen, vrijgaveprocessen en algemeen documentbeheer, kun je automatiseren. Je kunt hiermee handmatige fouten elimineren, administratieve overhead verminderen en de algehele efficiëntie van workflows verbeteren. Geautomatiseerde workflows zorgen er ook voor dat gegevens soepel door de verschillende stadia van ontwerp tot productie doorlopen. Hiermee wordt ook de zichtbaarheid en traceerbaarheid van processen verbeterd.

Voordeel 6: Koppeling met je ERP-systeem!

Wil je de volgende stap zetten naar procesverbeteringen en efficiëntie? Dan is de koppeling van je artikelen in de Autodesk Vault Professional aan je ERP-pakket natuurlijk een goede manier om dit te bereiken. Met onze CAD-ERP Connector kun je eenvoudig artikelen op basis van een lifecycle overgang, doorsturen naar je ERP software. Omdat dit doorsturen alleen gebeurt wanneer een artikel is vrijgegeven, weet je altijd dat je werkt op basis van gevalideerde data. Daarnaast scheelt het natuurlijk veel tijd wanneer je stuklijsten niet zelf hoeft over te typen en wordt de kans op fouten hierdoor een stuk minder. Nog meer voordelen met werken met Autodesk Vault Professional.

CAD-ERP

Conclusie

Autodesk Vault Professional is voor veel organisaties absoluut een gamechanger op het gebied van gegevensbeheer. Autodesk Vault Professional stelt organisaties in staat de efficiëntie van hun workflow sterk te verbeteren, fouten te verminderen en innovatie te stimuleren. Dit gebeurt door gegevens te centraliseren, versie- en revisiebeheer te garanderen, beveiliging af te dwingen en samenwerking te stroomlijnen.

Volgende blog

Bedankt voor het lezen van het derde blog in de blogserie over de digitalisering in de maakindustrie. In het volgende blog leggen we je zes voordelen van het hosten van Vault Professional op het Microsoft Azure cloudplatform uit met betrekking tot veiligheid en efficiëntie.

Contact over Autodesk Vault Professional

Maak je nog geen gebruik van Autodesk Vault Professional, maar wil je hier wel graag mee beginnen? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s! We helpen je graag verder om het maximale uit deze software te halen door gebruik te maken van alle voordelen Autodesk Vault Professional.

Reactie plaatsen