Zeven redenen om over te stappen van Revit naar AEC-collectie
21 juli 2023 
in Revit
5 min. leestijd

Zeven redenen om over te stappen van Revit naar AEC-collectie

In de gehele bouwbranche zien wij het gebruik van de AEC-collectie of wel Architecture, Engineering & Construction Collection toenemen. Het wordt gebruikt door zowel architecten, engineers, installateurs, constructeurs als aannemers. De overgang van alleen Revit naar een uitgebreider pakket of de overgang van AutoCAD naar BIM is vaak de aanleiding tot de overstap naar een volledige AEC-collectie. Heb jij de overstap nog niet gemaakt? We leggen je graag uit wat de meerwaarde is van de AEC-collectie ten opzichte van een losse Revit licentie. Lees in dit blog meer over de zeven belangrijkste redenen om over te stappen naar een volledige AEC-collectie per bouwfase.

A. Ontwikkelfase

B. Ontwerpfase

C. Coördinatiefase

D. Visualisatiefase

E. Gehele bouwfase

A. Ontwikkelfase

1. Data gedreven ontwerpen met Autodesk Forma

Autodesk Forma is een data (AI) gestuurde ontwerp- en ontwikkeltool voor in de vroege fase van het bouwproces.  Autodesk Forma bundelt de krachten van zijn voorlopers Spacemaker & Formit Pro samen. En dat volledig in de cloud!

aec-collectie-aec-collection

In één overzicht alle data

Met Autodesk Forma heb je nu alle tools tot je beschikking om vanuit je stedelijk concept ontwerp tot aan Digital Twin te stroomlijnen met geconnecteerde workflows. Zoals iedereen heeft geleerd van de wereldwijde pandemie is verbinding met mensen, data en workflows essentieel voor het reduceren van de faalkosten. Autodesk Forma geeft jou in één overzicht de gebruiksoppervlaktes (GBO), bruto vloeroppervlaktes (BVO) of verhuurbare vloeroppervlaktes (VVO) met inrichtingsvoorstellen. En het geeft jou in een handomdraai alle analyses op wind, bebouwing, zon, daglicht, begroeiing, geluid, uitzicht en microclimate van jouw 3D-massamodel.

 Kortom het is hét platform voor architecten, stedenbouwkundigen en vastgoedontwikkelaars en biedt de volgende voordelen:

    Maakt in minder dan twee minuten 3D-massamodellen van jouw locatie en omgeving met behulp van automatische datasets.

    Genereert de beste locatievoorstellen en ontvangt nauwkeurige analyses voor meer dan 100 criteria zoals geluid, wind, zon en begroeiing.

    Stroomlijnt jouw plannings- en ontwerpworkflows in een vroeg stadium met intuïtieve tools en een generatief ontwerp.

B. Ontwerpfase

2. Revit en AutoCAD workflow en AEC-collectie

Wanneer je denkt aan de overstap van 2D naar 3D, dan lijkt het soms alsof je moet kiezen. In werkelijkheid kun je met een AEC-collectie, waar zowel AutoCAD als Revit inbegrepen zit, de overstap zo geleidelijk laten verlopen als je zelf wilt. Heb je nog een project dat in 2D staat en waar voorlopig ook nog geen behoefte is om het naar 3D om te zetten? Dan kun je deze overstap met behulp van een AEC-collectie maken op het moment dat dit wel noodzakelijk wordt. Ook kun je er uiteraard voor kiezen om delen van projecten in 2D te laten bestaan. Met een AEC-collectie heb je hier de volledige vrijheid in.

Handmatige handelingen automatiseren met Dynamo Studio

Wil je echt de versnelling maken, dan kun je vanuit een AEC-collectie je handmatige handelingen automatiseren met Dynamo Studio. Dynamo Studio is een programmeeromgeving voor jouw BIM-ontwerp waarmee je visuele taken kunt koppelen om bijvoorbeeld te ontwerpen of handmatige taken te automatiseren.

3. Point cloud (ReCap Pro) workflow en AEC-collectie

ReCap Pro helpt je om hoogwaardige en gedetailleerde modellen van assets in de echte wereld vast te leggen doormiddel van een point cloud. Denk hierbij aan het vastleggen van bestaande constructies, gevels, of een te renoveren monumentaal pand. Maak van je point cloud een 3D- model in Revit en borg informatie zoals deze in werkelijkheid is. Een point cloud geeft projectteams de mogelijkheid om de bestaande projectdata beter te begrijpen en hierop te anticiperen. Je slaat de zware point cloud op en maakt gebruik van onbeperkte opslag én een krachtige viewer. Dit verloopt allemaal vanuit het Autodesk Construction Cloud platform. Ook deze software zit standaard in de AEC-collectie.

recap-aec-collectie

4. Civil 3D en InfraWorks workflow en AEC-collectie

Civil 3D: Vanuit de AEC-collectie ervaar je efficiënte workflows voor oppervlakte- en doorgangsmodellering, locatie- en brugontwerpen, afvoer van regen- en rioolwater en stedenbouwkundige plannen. Dit is allemaal mogelijk met Civil 3D, de ontwerpsoftware voor civiele techniek. Het stroomlijnt de gegevensstroom tussen ArcGIS, Civil 3D en Revit. Daarnaast krijg je veilig toegang tot Civil 3D-bestanden, datashortcuts en Xrefs van meerdere locaties en bedrijven. Ook vanuit Civil 3D heb je de mogelijkheid om point cloud data weer te geven.

InfraWorks: Elk project begint met een stedenbouwkundig ontwerp, maar hoe visualiseer je de gemoduleerde ontwerpconcepten voor infrastructuur? Met InfraWorks combineer je grote hoeveelheden gegevens uit bijvoorbeeld Civil 3D en Revit en zorg je dat geometrische gegevens van bestaande bebouwde- en natuurlijke omgevingen naadloos worden gevisualiseerd. De visualisaties kunnen worden gebruikt om een duidelijk beeld te scheppen van de omgeving. Dit helpt bedrijven of opdrachtgevers om snel een keuze te maken tussen verschillende ontwerpopties. Met de AEC-collectie kunnen civiele ingenieurs en ontwerpers betere ontwerpbeslissingen nemen en daardoor naadloos samenwerken.

C. Coördinatiefase

5. Revit en Navisworks workflow en AEC-collectie

Navisworks is 2D/3D projectmanagementsoftware om het samenwerken te faciliteren en coördineren. Navisworks in onderdeel van de AEC-collectie en geeft je onder andere de volgende mogelijkheden:

    Clash controles tussen verschillende 3D-modellen;

    Visueel controleren op data;

    Modellen samenvoegen van veel verschillende bestandformaten;

    Opzetten van een 4D visuele planning.

Navisworks werkt erg goed met hele grote Revit of IFC-modellen die niet goed handelbaar zijn binnen Revit. Wanneer je bijvoorbeeld van verschillende teams of onderaannemers losse Revit-modellen ontvangt, die allemaal in één hoofdproject geplaatst moeten worden, is Navisworks hiervoor vaak de beste oplossing. Je kunt dan direct door het hoofdmodel heen ‘wandelen’, uitgebreide clash detectie uitvoeren en incidenten bekijken die vanuit het Autodesk Construction Cloud platform zijn aangemaakt. Wanneer een onderliggend Revit-model wordt gewijzigd dan zie je deze aanpassingen direct terug in het Navisworks model. Navisworks zorgt voor een beter begrijpbaar model, minder bouwfouten in knooppunten en minder faalkosten op de bouwplaats.

D. Visualisatie-fase

6. TwinMotion voor levensechte visualisaties

TwinMotion is 3D-visualisatiesoftware gemaakt vanuit de game-engine Unreal. Met TwinMotion maak je snel hoogwaardige visualisaties voor vele branches waaronder de architectuur. Alles is er mogelijk van fotorealistische afbeeldingen en animaties tot meeslepende VR. In tegenstelling tot de ‘Unreal engine’ heeft ‘TwinMotion’ geen steile leercurve. Het is zeer eenvoudig in gebruik en geeft snel en eenvoudig een zeer professioneel resultaat. Met TwinMotion:

    Kun je snel en eenvoudig realtime renderen;

    Kun je realtime en naadloze samenwerken met Revit;

    Heb je een zeer uitgebreide bibliotheek;

    Hoef je geen rendering te maken in Revit en heb je dus geen oponthoud in engineeringstijd;

    Heb je een zeer eenvoudige tool van professionele kwaliteit;

    Deel je jouw rendering of video eenvoudig met derden in de cloud.

E. Gehele bouwfase

7. Samenwerken en veilig opslaan in de cloud met Autodesk Docs

Het hybride werken is op dit moment niet meer weg te denken in onze maatschappij. Of je nu vanuit huis, vanaf de bouwplaats of vanuit verschillende kantoren werkt, iedereen dient veilig toegang te hebben tot alle projectdata. Autodesk Docs is de basis van het Autodesk Construction Cloud platform en geeft je direct een projectmanagement oplossing. Autodesk Docs is, zoals wij het noemen, een ‘Common Data Environment’ en gratis te gebruiken met een AEC-collectie. Met Autodesk Docs:

    Kun je al je projectdata vastleggen;

    Heb je direct inzicht in jouw 2D en 3D data met deze krachtige viewer;

    Kun je opmerkingen maken en communiceren vanuit de bestanden;

    Stel je projectleden verantwoordelijk door meldingen vast te pinnen;

    Beheer je data door de automatische versiebeheer en vergelijk je deze met zowel 2D als 3D data.

Contact overstap van Revit naar AEC-collectie

Wil je meer weten wat de overstap van Revit naar een volledige AEC-collectie voor jou en jouw collega’s kan betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. We helpen je graag!


Reactie plaatsen