arrow_drop_up arrow_drop_down

Digitalisering in de bouw

In de bouwsector wordt nog steeds veel gebruikgemaakt van papier. De digitalisering staat dan ook nog in de kinderschoenen. In de meeste bouwketen staan printers en dossierkasten gevuld met diverse bouwtekeningen. De kasten worden bovendien regelmatig aangevuld met nieuwe papieren versies. Op basis van de beschikbare bouwtekeningen (met bijvoorbeeld doorsnedes en details) worden belangrijke beslissingen genomen. Maar dit is niet altijd even betrouwbaar.
Maar liefst 98% van de bouwbedrijven werkt nog met papieren grootformaat tekeningen, maar gelijkertijd geeft bijna de helft (48%) aan de digitale transformatie van interne en externe processen topprioriteit te geven. (Bron: Nationale benchmark digitalisering in de bouw)
Papieeren tekeningen bouw Papieren bouwtekeningen worden regelmatig gekopieerd en meegenomen naar de bouwplaats. Nieuwe bijgewerkte versies zijn niet altijd direct beschikbaar. Het gevaar is dat er wordt gewerkt met verouderde versies en dus met verkeerde informatie. Kortom: handmatig bijhouden en actualiseren van tekeningen is een tijdrovende en vooral foutgevoelige handeling. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de bouw gaat digitaliseren. Dit artikel geeft inzichten en ideeën om daar succesvol mee te starten. Na het lezen van dit document weet jij wat papierloos bouwen voor jou kan betekenen en hoe jij zelf de overstap kunt maken.

Digitaliseren in de bouw met BIM

BIM is ook voor kleine projecten Bij grote projecten is een Bouw Informatie Model (BIM) niet meer weg te denken. Toch wordt het ook voor kleinere projecten steeds interessanter om met BIM aan de slag te gaan. Een 3D-informatiemodel met alle elementen is een utopie, maar het opzetten van een geometrisch model kan al heel waardevol zijn. Aan dit model wordt informatie gekoppeld, zoals documentatie, contracten, details, afmetingen en de te gebruiken bouwmaterialen. De voornaamste redenen om te werken met BIM zijn tijdswinst en het verminderen van de faalkosten.
  • Een BIM-model geeft je vooraf inzicht. Hierdoor wordt het veel duidelijker waar de knelpunten zitten.
  • Deze knelpunten kun je vooraf al oplossen.
  • De informatie wordt niet meer verwerkt op fysiek geprinte bouwtekeningen en andere documenten. Iedereen werkt namelijk met dezelfde informatiebron, een BIM-model. Zo worden er minder fouten gemaakt tijdens de uitvoering.
Papierloos bouwen Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn belangrijke thema’s in de hedendaagse bedrijfsvoering. Papierloos (en digitaal) werken speelt hierin een belangrijke rol en is goed voor het milieu. Steeds meer bedrijven maken dan ook de overstap naar papierloos werken. CAD & Company is hier al even mee bezig. Start je als werknemer bij CAD & Company, dan krijg je een laptop, telefoon en de opmerking: “hier werken wij digitaal zonder papier.” In het begin is dat even wennen, maar reken eens uit hoeveel papier er onnodig wordt geprint en daarmee dus bomen onnodig zijn gekapt. Papierloos werken is redelijk eenvoudig in te regelen binnen een organisatie. Veel bedrijfsprocessen kunnen immers met bestaande software digitaal worden afgehandeld. De bouw maakt ook veel gebruik van papier. Denk hierbij aan bouwtekeningen die diverse malen worden herzien en iedere keer worden uitgeprint. Dankzij BIM en technologie, zoals de smartphone en tablet kan het gebruik van papier sterk worden gereduceerd. Hoewel er hoopvolle initiatieven worden ontwikkeld, valt hier nog een wereld te winnen.

Hardware en software in de bouw

Hardware Om documenten en tekeningen in te kunnen zien, heb je hardware nodig. De digitalisering in de bouwsector is dan ook niet van de een op de andere dag geregeld. Het vereist namelijk grote veranderingen in bestaande processen en van de bedrijfscultuur. Toch is het de beste manier om de sprong in één keer te wagen. Kies je ervoor om geen papier meer te gebruiken, dan moet je overstappen naar digitale technologieën zoals de computer (of laptop), tablet en smartphone. Tegenwoordig beschikken bijna alle werknemers al over een smartphone. De overstap naar bijvoorbeeld een checklist op de bouwplaats digitaal invullen is dan een stuk kleiner.
Vink Bouw heeft een vernieuwende kijk op het samenwerken, ontwikkelen en realiseren van gebouwen. Ook de manier waarop zij veranderingen in het bedrijf implementeren is bijzonder. Lees hier hun verhaal.
Software Een andere belangrijke vereiste is de benodigde software. Er zijn diverse applicaties, die alleen 2D-tekeningen kunnen openen en synchroniseren. Wil je op je tablet of smartphone ook 3D-modellen kunnen inzien, dan zijn er andere oplossingen beschikbaar. Er zijn krachtige applicaties om het BIM-model te gebruiken en te bekijken. Het gaat hier altijd om cloudgebaseerde applicaties, zoals: BIM 360 Met dit platform werk je efficiënter samen aan BIM-projecten in de cloud. BIM 360 stroomlijnt de communicatie vanaf de ontwerpfase tot en met de beheer- en onderhoudsfase. BIM 360 bestaat uit losse modules die je zelf kunt combineren tot jouw ideale digitale totaaloplossing.
BLDNG360 Met BLDNG360 creëer je voor de volledige bouwketen eenvoudig inzicht in het model en de data. Controleer verschillende modellen op clashes en beheer de issues die daaruit voortkomen. Zo beschik je altijd en overal over up-to-date informatie. Bijvoorbeeld Word- en Excelbestanden, filmpjes en geluidsbestanden, maar juist ook 3D-formaten zoals IFC en Revit. Dit zorgt voor een optimale informatieoverdracht tussen kantoor en de bouwplaats. https://youtu.be/-Ut5CFwVbSQ

Up-to-date informatie en unieke inzichten

Altijd de beschikking over up-to-date documenten Ken je dat probleem? Je loopt op de bouwplaats en wilt ondertussen jouw BIM-model bekijken. Tot voor kort was dit echt niet mogelijk. Er was alleen een papieren versie van de plattegrond, aanzicht of detail beschikbaar. Wel stond er in de keet een computer met informatie. Maar hiervoor moest je altijd teruglopen en een printje maken. Nu download je een relevante app op je tablet of smartphone en beschik je op elk moment en op elke locatie over up-to-date informatie. Heeft een collega een bestand vijf minuten voordat jij het wilt inzien opgeslagen? Geen probleem, want dankzij de cloudoplossing beschik je altijd over de meest up-to-date versie. Zo is slechts één versie van de waarheid beschikbaar op één plek voor alle belanghebbenden. Unieke inzichten direct vanaf de bouwplaats Papierloos bouwen geeft nieuwe inzichten direct vanaf de bouwplaats. Soms zelfs inzichten waar je eerder nooit over beschikte. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om foto’s of bevindingen op de bouwplaats direct toe te voegen en te delen met belanghebbenden. Met een aantal softwarepakketten is het zelfs mogelijk om door het 3D-model heen te navigeren en doorsnedes te maken. Alle documenten moeten worden goedgekeurd en vaak door verschillende partijen. Zij hebben mogelijk op- en aanmerkingen. Papierloos bouwen biedt de mogelijkheid om deze notities digitaal vast te leggen en analyses mee te draaien. Dit geeft een flinke dosis inzicht en sturingsmogelijkheden, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in het aantal fouten. Met de analyse zie je precies hoe vaak bepaalde meldingen voorkomen, door welke collega en in welke fase van een bouwproject.

Efficiënter samenwerken dankzij digitalisering

Wijs verschillende rollen toe aan de betrokkenen Een projectteam kan bestaan uit leden van één organisatie, maar ook uit leden van verschillende organisaties. Het is mogelijk om specifieke rechten toe te wijzen aan documenten. Hierbij is onderscheid te maken tussen individuele personen, bepaalde rollen of op basis van organisatie. Zo wil een hoofdaannemer misschien omgevingen creëren die alleen voor bepaalde mensen of groepen inzichtelijk zijn. De juiste indeling van de documentmanagementomgeving maakt het opzoeken van documenten een stuk eenvoudiger. Alle documenten staan in één omgeving. De zoekfunctie is een ideale tool om de juiste documenten te vinden. Het is ook mogelijk om publicatielogs uit te draaien. Dit laat zien wat er in de verschillende mappen gebeurt. Geen eindeloze mailstroom meer In een bouwproject worden al snel duizenden documenten gegenereerd door diverse partijen. We bellen, mailen of appen om werkzaamheden te starten, af te handelen, voor goedkeuring of oplevering. Vaak leggen we het eerst vast op papier en mailen we dit vervolgens. Door dit digitaal vast te leggen is alle informatie direct bijgewerkt en verzameld op één centrale plek. Voorbeeld De bouwplaats wordt geopend. Een vrachtwagen met materialen arriveert en de chauffeur levert een papieren stuklijst af met de aantallen en afmetingen. De hele lijst moet worden gecontroleerd en goedgekeurd door de bouwplaatsmanager of uitvoerder. Hij of zij controleert dit in een eigen systeem en vinkt het af als alle elementen binnen zijn. Dit hele proces kan volledig digitaal. Alle nodige communicatie tussen de partijen vindt plaats in de documentmanagementomgeving. Dit zorgt voor een veel strakkere communicatie.

Digitalisering in de bouw zorgt voor nieuwe mogelijkheden

Zogenaamde Augmented Reality (AR) legt een digitale laag (informatie) over de realiteit. Aan de werkelijkheid worden elementen toegevoegd door een computer. Deze gegevens kunnen van toegevoegde waarde zijn bij bijvoorbeeld de oplevering van een bouwonderdeel en voor controles en handelingen die nog staan gepland. Het geeft ook informatie over bijvoorbeeld leidingen die in wanden zijn verwerkt en bijzondere bouwdetails. Augmented reality in de bouw AR wordt steeds vaker gebruikt in de bouw. Bekijk bijvoorbeeld het resultaat van verschillende ontwerpopties of zet AR in bij reparaties. Willen we Augmented Reality efficiënt kunnen gebruiken, is het belangrijk dat we digitaal en papierloos gaan bouwen. Zo kunnen de systemen hierop worden ingericht en de oplossingen worden gekoppeld. Want zolang er nog fysiek papier wordt gebruikt, maken wij nooit de sprong naar een toekomst waar AR realiteit is.
Reactie plaatsen
Cookiestatement