BIM-rollen en bijbehorende competenties

Bij BIM-projecten zijn tegenwoordig steeds meer partijen betrokken. Zowel in het ontwerp als de technische uitvoering leveren steeds meer partijen een eigen model aan met hun deel van het ontwerp. Dit brengt meer informatiestromen met zich mee. Om dit proces in goede banen te leiden zijn er functies als BIM-coördinator, BIM-regisseur en zelfs BIM-manager. Ben jij nieuwsgierig naar één van deze regie-rollen of hoe deze functies in een BIM-project passen?In dit artikel bespreken we de volgende BIM-rollen.

BIM-modelleur

Een BIM-modelleur is de engineer (of 3D-ontwerper) in een BIM-proces en is gespecialiseerd in het bouwen én uitbreiden van een aspectmodel. Een BIM-modelleur is actief in de ontwerpfase van een gebouw.

Competenties van een BIM-modelleur

Een BIM-modelleur is (zelfstandig) in staat:
  • Aspectmodellen te maken.
  • Bibliotheken op te zetten en te vullen.
  • Componenten te selecteren en te plaatsen.
  • Het Programma van Eisen (PvE), bestek en beoordelingen te beoordelen.
  • Documenteren in het BIM-systeem.
Uiteraard is uitgebreide kennis van 3D CAD-software zoals Revit hierbij een absolute must.

BIM-coördinator

Zoals de functie al doet vermoeden coördineert een BIM-coördinator het proces. Een BIM-coördinator stelt het BIM-protocol op en bewaakt dit.  Daarnaast behoort  het inrichten en toetsen van een gebouwmodel (model checking & clash control) tot het takenpakket.

Competenties van een BIM-coördinator

Een BIM-coördinator heeft brede technische kennis. Hij stuurt BIM-modelleurs aan en is in staat het hele proces te bewaken.  Naast de competenties van een BIM-modelleur is een BIM-coördinator ook in staat:
  • Leiding te geven.
  • Te coachen en aan te sturen.
  • Te plannen en te organiseren.
De functie van een BIM-coördinator wordt vaak vervuld door een (ervaren) werkvoorbereider of projectcoördinator.Bijbehorende cursussenBen jij werkvoorbereider, calculator, projectvoorbereider, projectleider of uitvoerders in de bouwkolom en wil je een functie als BIM-coördinator vervullen. Volg dan de cursus BIM voor werkvoorbereiders.

BIM-regisseur

De BIM-regisseur bewaakt het proces van een BIM-project. Als BIM-regisseur stel je doelen, eisen en randvoorwaarden op. Deze stem je af met alle betrokken partijen in het proces. Je werkt daarom dus ook nauw samen met externe partijen.

Competenties van een BIM-regisseur

Voor een BIM-regisseur zijn voornamelijk leidinggevende en organisatorische competenties belangrijk. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om voldoende ervaring te hebben met Autodesk producten zoals Navisworks, Civil3D en Revit. Omdat je veel samenwerkt zijn communicatieve vaardigheden geen overbodige luxe.

BIM-manager

De BIM-manager is de initiator (en manager) van alle BIM-projecten binnen een organisatie. De BIM-manager stelt het beleid en de daarbij behorende randvoorwaarden op. Hij stelt daarnaast contracten met samenwerkende partijen op. Grote beslissingen worden dus genomen door de BIM-manager.Vaak wordt deze functie vervult door een algemeen directeur of een bedrijfsleider van een bouwbedrijf.Bijbehorende cursussenVia CADopleidingen kun je een zogenaamde eendaagse BIM-manager cursus volgen. Tijdens deze cursus leer je onder andere:
  • Procesverandering door te voeren en een BIM-protocol vast te leggen.
  • BIM-model te optimaliseren, te controleren en te delen .
  • Welke BIM softwarepakketten er zijn.
  • Digitaal samen te werken aan een virtueel gebouwmodel.

Samenvatting

Een BIM-proces is complex en daar komen dus verschillende BIM-rollen bij kijken. De bekendste functies zijn die van BIM-modelleur, BIM-coördinator, BIM-regisseur en BIM-manager. In de onderstaande afbeelding van de Bouw Informatie Raad vind je nogmaals een overzicht van alle BIM-rollen en de bijbehorende competenties.
Reactie plaatsen