BIM-software

Om te starten met BIM heb je natuurlijk software nodig. In dit artikel ga ik je vertellen welke BIM-software je nodig hebt, en waar de software voor wordt gebruikt.

Revit

Zonder Revit geen BIM. Revit is 3D-ontwerpsoftware voor het ontwerpen van jouw gebouwen en alles wat daarbij komt kijken. Je kunt natuurlijk ook ontwerpen met AutoCAD, maar met Revit kun je daadwerkelijk modelleren en documenteren. Zo herkent Revit bijvoorbeeld dat een wand een wand is, maar ook wanneer een stuk leidingwerk is bedoeld voor elektra, of juist bedoeld voor het afvoeren van water. Je komt Revit tegen in het gehele ontwerp- en bouwproces. Je gebruikt het namelijk iedere keer wanneer er een wijziging gedaan moet worden.Er zijn uiteraard nog andere 3D-pakketten, maar binnen de bouwwereld is Revit de grondlegger is geweest als het gaat om BIM.Revit genereert daarnaast ook 'gewoon' tekeningen, deze heb je namelijk nog steeds nodig. Uiteraard als 3D-model. Maar het genereert bijvoorbeeld ook de hoeveelheidsstatus en de stuklijsten. De projectomgeving wordt dus beschikbaar gemaakt voor verschillende disciplines. Verschillende modellen kunnen in één project worden weergegeven waardoor verschillende betrokken partijen alle wijzigingen kunnen inzien.https://youtu.be/Vs1BekCwOMo

ReCap

Recap ondersteunt scan to BIM. De software is laagdrempelig waardoor iedereen ermee aan de slag kan. ReCap geeft bijvoorbeeld handige tooltips op het moment dat je het programma voor het eerst opent. Daarnaast kun je met een druk op de knop scans registreren. Een scanner genereert bijvoorbeeld een aantal bestanden, maar die bestanden moeten wel nog wel aan elkaar worden gemaakt.Dit is vergelijkbaar met een panorama foto. Vroeger maakte je met je camera drie verschillende foto's die aan elkaar werden geplakt. Tegenwoordig gaat dit allemaal softwarematig. Dit gebeurt als het ware ook met ReCap.Het handige aan ReCap is dat het gebruikt kan worden in combinatie met de belangrijkste ontwerpsoftware binnen het Autodesk portfolio. Je kunt zo'n zogenaamde puntenwolk dus bijvoorbeeld inladen in Revit. Zo zie je heel gemakkelijk of je model (die je in de eerste instantie hebt aangenomen vanuit handmatige metingen of archieftekeningen) wel overeenkomen met de daadwerkelijke situatie.https://youtu.be/Mhr8X14Mnkg Met Navisworks kun je door jouw eigen model heen navigeren en het controleren op juistheid en compleetheid van de informatie die eraan hangt. Daarnaast kun je controleren of bijvoorbeeld leidingwerk niet dwars door een wand heen gaat. Is dat wel het geval, dan kun je in de ontwerpfase daar nog wat aan doen (bijvoorbeeld de wand of de leidingen verplaatsen, of sparingen aanbrengen).Met Navisworks kun je dus heel veel verschillende bestandsformaten (van verschillende partijen) over elkaar heen zetten en vervolgens clash controles uitvoeren.Dit zorgt dus voor een verbetering op de ontwerpcoördinatie. Je hebt meer controle op projectuitwerking en kunt vertragingen op de planning minimaliseren.
Lees meer over Navisworks

Insight

De wijze waarop wij onze gebouwen gebruiken wordt anders. Dit moet ook anders in het kader van duurzaamheid. De gestelde eisen worden steeds strenger en er is een toenemende hoeveelheid regelgeving. Daarom wil je op voorhand jouw gebouw kunnen analyseren en inzicht krijgen in het energiebeheer. Jouw model kun je koppelen aan Autodesk Insight.Autodesk Insight is een cloud toepassing die snel begrijpbare- en visuele inzichten geeft over de prestaties. Hierdoor kun je makkelijk kansen identificeren om je ontwerp te verbeteren. Dit gaat door middel van een aantal dashboards.https://youtu.be/zMMdZM-MQpkInsight houdt rekening met allerlei factoren die van invloed zijn op het binnenklimaat van een gebouw. Het doel is om dit zo optimaal mogelijk in te richten, zodat jouw gebouwen kunnen voldoen aan de laatste milieueisen. Insight biedt jou de tools om te zien waar jouw ontwerp kan worden geoptimaliseerd.

BIM 360

BIM 360 is een cloudplatform. Je hebt dus alleen een browser en internetverbinding nodig om er toegang toe krijgen. BIM 360 bestaat uit meerdere onderdelen. BIM 360 Docs is de basis van BIM 360. Hier kun je alle projectdata op één plek beheren. Zoals je in de bovenstaande afbeelding ziet is dit het fundament van jouw BIM 360 omgeving. Je hebt daarnaast versiebeheer. Hierdoor is niet langer de vraag of iemand met de laatste, of juiste versie werkt.
Lees hier alles over de mogelijkheden van BIM 360
BIM 360 stelt jou in staat om gecentraliseert samen te werken binnen jouw project teams. Dat is zowel intern als extern.https://youtu.be/RrD12RnPT2Y
Reactie plaatsen