NLCS (Nederlandse CAD Standaard)

De NLCS (Nederlandse CAD Standaard) bevat afspraken voor het opbouwen van 2D-tekenwerk, het uiterlijk van de tekening en de omgang met metadata. Er zijn bijvoorbeeld afspraken over de benamingen, maar ook is er een algemene bibliotheek met laagindelingen, lijntypes, objectstijlen, symbolen en arcering. Deze bibliotheek wordt standaard meegeleverd met GWW-CAD. De afspraken en algemene bibliotheek zorgen voor uniformiteit in het civiele CAD-tekenwerk. Deze standaard resulteert voor de hele sector in:

  • Sneller, eenvoudiger en eenduidig tekeningen opstellen.
  • Efficiënter uitwisselen van tekeningen tussen verschillende partijen.
  • Processen (zoals beheer) zijn te automatiseren omdat alle data hetzelfde gestructureerd is.
  • Geen beheerkosten voor de eigen tekenstandaard.
  • As-built tekeningen die herbruikbaar zijn voor bijvoorbeeld onderhoud of renovatie.
  • Inwerken van nieuw personeel wordt makkelijker, korter en flexibeler.

Nederlandse CAD Standaard De NLCS is ontwikkeld om meer eenheid in de Grond- Wegen- en Waterbouw (GWW) te krijgen. Sinds 2018 is deze standaard opgenomen in de 'Pas toe of leg uit' lijst van Forum Standaardisatie en verplicht voor overheden. Dit houdt in dat alle overheidsinstanties zich aan de standaard moeten houden of in hun jaarverslag verantwoording moeten afleggen waarom ze hiervan afweken.

NLCS-bibliotheek

De officiële NLCS bibliotheek wordt standaard meegeleverd met GWW-CAD. De objecten en eisen uit deze bibliotheek worden omgezet zodat deze in AutoCAD gebruikt kunnen worden voor het ontwerp. Selecteer in de ontwerptekening eenvoudig de discipline, werkstatus, elementstatus en de schaal die toepassing zijn en GWW-CAD zorgt automatisch voor de juiste benaming. Maak verschillende NLCS lagen aan met bijbehorende geometrie (lijntype), symbool, arcering, tekst en maatvoering. Of kies tijdens het tekenen snel en eenvoudig een object in de lijst met laatst-gebruikte objecten zonder dat je de volledige bibliotheek hoeft te openen. 

Lees ook: Tekenen conform NLCS met GWW-CAD

De werking van NLCS lagen

 

NLCS en BIM

De NLCS is dus in het leven geroepen om verschillende partijen efficiënter samen te laten werken en fouten te voorkomen. Om deze reden is het dan ook een BIM-standaard. Volgens de Bouw Informatie Raad is de NLCS dan ook al een voorwaarde voor BIM-level 0. [caption id="attachment_210474" align="alignnone" width="814"]NLCS als BIM-standaard voor BIM-level 0 Bron: Bouw Informatie Raad[/caption]

Edwin
Door

Edwin

op 02 Dec 2021

de NLCS-bibliotheek ook downloaden via deze link, - link timedout, is de library ook op een andere manier te downloaden

Reactie plaatsen