Chatten in Microsoft Teams

Eén van de belangrijkste functies van Microsoft Teams is de chatfunctie. Je kunt met Teams zowel één-op-één als in een kanaal (een groepschat) chatten.

Chat features

In de bovenstaande afbeelding zie je een voorbeeld van het Microsoft Teams chatvenster. Je ziet hier dat het chatten in Teams iets meer mogelijkheden biedt dan bijvoorbeeld Whatsapp. Zo maak je je tekst bijvoorbeeld:

  • Dikgedrukt;
  • Cursief;
  • Onderstreept;
  • Doorgehaald;
  • Gemarkeerd.

Of voeg je gemakkelijk een bijlage toe.

Maar je kunt ook emoticons, gifjes en stickers toevoegen.

Het leuke aan stickers is dat je de tekst kunt aanpassen. Dit maakt de chat weer net even wat leuker en interactiever.

Aankondiging maken

Staat er een grote gebeurtenis te wachten? Dan wil je dat natuurlijk groots aankondigen. Binnen een kanaal heb je daarvoor de functie 'Aankondiging maken'.

Klik hiervoor eerst op het onderaan je chatvenster op het 'Opmaak' icoon en vervolgens via 'Nieuw gesprek' op 'Aankondiging'.

Je chatvenster krijg nu een andere opmaak.

Je kunt nu een opvallende kop maken, een subkop toevoegen en een bericht maken. Dit kan er dan als volgt uitzien.


Chatten in een kanaal

Het is ook mogelijk om binnen een kanaal te chatten. Dit is dus als het ware een soort groepschat.

Tips voor een overzichtelijke groepschat

Om een groepschat overzichtelijk te houden heeft Microsoft Teams een aantal handige functies toegevoegd.

Reageren onder een onderwerp
Om te voorkomen dat er in een groepschat meerdere gesprekken door elkaar gaan lopen heb je in een kanaalchat de mogelijkheid om te reageren op een specifieke chat.

Je beantwoord de chat hier dus niet via het chatvenster onderaan, maar direct onder de desbetreffende chat. Je kunt dit ook vergelijken met een soort tijdlijn zoals we deze op social media (zoals Facebook) kennen waar mensen onder een specifiek bericht kunnen reageren.

Je kunt ook reageren door middel van een like, of een andere emoticon. Ook dit soort emoticons kennen we binnen andere social media.

Je hebt ook de mogelijkheid om een bericht te liken in de chatfunctie. Dit is bijvoorbeeld handig als je iemand snel wilt laten weten dat je een bericht heb gelezen.

@Kanaal gebruiken
Door middel van een mention (@) kun je in één keer het hele team ergens van op de hoogte brengen. Voer in het chatvenster als eerst een @ in en vervolgens de naam van het kanaal (bijvoorbeeld dus @Algemeen).

Zodra je dan een bericht plaatst krijgt iedereen die onderdeel is van het kanaal hier een melding van in zijn acitiviteitenfeed.

@Persoon
Door middel van een mention kun je ook één iemand persoonlijk in een kanaalchat aanspreken. Hierdoor krijgt alleen diegene een melding in zijn activiteitenfeed.

Tip! Als je iemand mentioned wordt automatisch zijn of haar hele naam weergegeven (dus bijvoorbeeld @Rob Oud). Om elkaar informeel aan te blijven spreken kun je ook de achternaam met we backspace weghalen. Op die manier spreek je iemand gewoon met zijn voornaam aan.

Chatten in een vergadering

Het is mogelijk om met 300 mensen tegelijk deel te nemen aan een Microsoft Teams vergadering. Je kunt je voorstellen dat het niet heel bevorderlijk is als iedereen tegelijk gaat praten.

Om die reden is het ook mogelijk om te chatten tijdens een vergadering door middel van een zogenaamde vergaderchat.

Prioriteiten in de chat

Je kunt een chat ook een bepaalde mate van prioriteit meegeven. Je hebt hierbij drie mogelijkheden:

  • Standaard: Dit is de normale mate van prioriteit. Geef je berichten zoveel mogelijk deze prioriteit mee.
  • Belangrijk: Is een bericht belangrijk? Geef dan deze prioriteit mee. Hierdoor wordt een bericht gemarkeerd al belangrijk en valt deze veel meer op.
  • Urgent: Als je gebruik maakt van deze mate van prioriteit, dan weet je zeker dat de ontvanger jouw bericht gaat zien. Hij/zij krijgt hiervan gedurende 20 minuten iedere 2 minuten een melding.

Tip! Gebruik zoveel mogelijk de 'Standaard' prioriteit. Als alle berichten namelijk belangrijk/urgent is, is dus eigenlijk geen enkel bericht belangrijk/urgent.

Groepschat aanmaken

Zoals eerder besproken heb je binnen een kanaal een zogenaamde groepschat functie. Het is echter niet altijd nodig om een heel nieuw team of kanaal aan te maken als je een groepschat wilt starten.

Wil je een groepschat aanmaken, maar niet direct een compleet nieuw team? Klik dan in de bovenste balk op het 'Nieuwe chat' icoon en voeg de personen toe met wie jij de chat wilt starten.