Status wijzigen in Microsoft Teams

In Microsoft Teams heb je de mogelijkheid om je status aan te passen. Op die manier kunnen je collega's zien of je bereikbaar bent.

Zelf je status instellen

Je kunt je status veranderen door rechtsboven op je eigen avatar te klikken.

Er zijn vijf verschillende statussen die je zelf in kunt stellen:

  • Beschikbaar: Je bent voor iedereen beschikbaar en kunt gewoon gebeld worden.
  • Bezet: Je bent geconcentreerd aan het werk en wilt liever niet gestoord worden. Je krijgt met deze status nog wel meldingen binnen, maar collega's zien door het rode bolletje dat je geconcentreerd bezig bent.
  • Niet storen: Deze status is vooral handig als je bijvoorbeeld in een vergadering zit, of aan het presenteren bent. Je krijgt hierdoor namelijk geen meldingen binnen.
  • Zo terug: Deze status is handig als je bijvoorbeeld even de deur open moet doen omdat er een pakketje bezorgd wordt.
  • Afwezig: Bij deze status ben je niet aanwezig.

Status wijzigen via het opdrachtvak
Je kunt je status ook wijzigen via het opdrachtvak.

Automatische wijziging van je status

In sommige gevallen wijzigd Teams automatisch jouw status. Bijvoorbeeld als je aan het bellen bent (bezet). Als je een vergadering hebt ingepland op een bepaald moment (bezet), of als je jouw computer vergrendeld (afwezig).

Voordelen en kanttekeningen van statussen

Statussen hebben veel voordelen. Bijvoorbeeld bij het doorverbinden van een inkomende oproep. Zo zie je in één oogopslag of iemand beschikbaar is.

Het automatisch wijzigen kan echter ook nadelen met zich meebrengen.

Teams is namelijk gekoppeld aan Outlook. De agenda in Outlook wordt vaak gebruikt om voor jezelf een reminder in te plannen. Op het moment dat jij de reminder hebt ingesteld veranderd jouw status standaard naar bezet (omdat Teams denkt dat je in een vergadering zit).

Je collega's denken hierdoor dat je in een vergadering zit en willen je daardoor niet storen. Je kunt dit in Outlook gelukkig wel aanpassen.

Statusbericht instellen

Ben je voor een langere periode niet beschikbaar? Stel dan een statusbericht in! Hiermee kunnen collega's direct zien dat je niet aanwezig bent. Dit is vergelijkbaar als een automatisch antwoord in Outlook.

Je kunt je statusbericht aanpassen door rechtsboven bij jouw profiel, op 'Statusbericht instellen' te klikken.

Vervolgens vul je een bericht in en kun je aangeven tot wanneer dit bericht weergegeven wordt.