arrow_drop_up arrow_drop_down

Klous + Brandjes Architecten /  BouwAdvies

Bijna realtime samenwerken met BIM 360 Glue

Dankzij BIM 360 Glue kunnen alle partners bijna realtime met elkaar samenwerken. Klous + Brandjes Architecten /  BouwAdvies is een zeer actieve partner in BIM-samenwerking. Het bouwadviesbureau dat naast het architectenbureau opereert vervult in veel projecten de rol van BIM-coördinator en faciliteert het hele proces. Ook verzorgt het bureau vaak het facilitaire tekenwerk, ook van ontwerpen van andere architecten. Met de overstap naar BIM360 Enterprise, waaronder BIM360 Glue komt de gedeelde virtuele bouwplaats steeds dichterbij.

Klous + Brandjes begeleidde recent het bouwproject voor citizenM Hotels op Schiphol als BIM-consultant en technisch ‘teken’-bureau binnen BIM-omgevingen en is heel enthousiast. ‘Er is in het hele project tijdens de uitvoering maar één belangrijke afwijking ten opzichte van de input gemaakt - die binnen korte tijd hersteld kon worden - en dat scheelt direct behoorlijk in faalkosten.’ De sfeer was tijdens het hele proces bovendien erg goed. ‘De manier van samenwerken, waarbij de partners vroeg in het proces samen in BIM gewerkt hebben, leverde veel positieve feedback op. Iedereen was bereid te delen en er was zo veel grip op elkaars werkzaamheden. Dat kwam de voorbereiding, planning en uitvoering enorm ten goede. Je voelde je echt een team, met een grote groep verschillende professionals en partijen. Het is geweldig leuk om samen verantwoordelijk te zijn voor een proces met nauwelijks fouten, dat geeft gedeelde trots.’ Ten tijde van dit project was Glue nog niet beschikbaar, John Mosterd is er van overtuigd dat het proces nog beter had kunnen lopen met Glue. De nieuwe projecten voor citizenM worden per definitie in Enterprise gedaan, van ontwerp tot en met gebruik.

Van bouwkeet naar virtueel gebouw

Hij is een optimist, en een bevlogen pleitbezorger van de digitale bouwplaats. De Bouwinformatiemodellen (BIM) waarmee John Mosterd sinds een jaar of vijf werkt bij Klous + Brandjes, vervaardigd met Autodesk Revit, vormen het fundament van die nieuwe manier van werken. Want daarin werd al de stap gemaakt van de 2D-plattegrond naar een 3D-werktekening. In een BIM-omgeving konden alle deelnemers, van de architect, de aannemer tot de toeleveranciers en de constructeur hun tekeningen en wijzigingen uploaden. Na het inlezen en vertalen van al de verschillende aangeleverde bestanden en formaten, was het model dan weer up to date. Het voordeel? ‘BIM liegt niet. Als een raam in de gevel is verplaatst, zie je in 3D gelijk of dat wel kan op die plaats. In 2D kun je daar overheen kijken. Daarmee voorkom je veel fouten, en daarmee gepaard gaande faalkosten.’ Met BIM360 Enterprise en vooral de 360 Glue-optie komt de virtuele bouwplaats een stap dichterbij. ‘Glue zorgt ervoor dat alle aangeleverde bestanden zonder conversie naar bijvoorbeeld IFC ingelezen kunnen worden. Het programma kan nagenoeg alle formaten direct converteren naar het samengestelde model. In de Enterprise-omgeving kunnen alle projectdeelnemers bovendien inloggen in het systeem. Dat betekent dat je bijna realtime met elkaar kunt werken en wijzigingen direct verwerkt worden. Zo kun je met alle deelnemers en leveranciers samenwerken aan het project en veel fouten, tijd en geld besparen. Je zou er zelfs direct je bestellingen in kunnen doen of het bestek samenstellen.’

"BIM liegt niet. Als een raam in de gevel is verplaatst, zie je in 3D gelijk of dat wel kan op die plaats. In 2D kun je daar overheen kijken. Daarmee voorkom je veel fouten, en daarmee gepaard gaande faalkosten."

"Gelukkig zit innovatie in het dna van het bureau, dat al sinds 1953 bestaat. Onze directeur Cees Brandjes ziet kansen en heeft de crisis kunnen benutten om het roer om te gooien."

Nieuw perspectief dankzij BIM

Hij schetst het ideaal, en dat is technisch gezien vaak al zo dichtbij. Maar hij heeft inmiddels voldoende ervaring opgedaan om te weten dat nog niet iedereen klaar is om het papier in te ruilen voor een tablet op de bouwplaats. John Mosterd, projectleider en BIM-consultant bij Klous + Brandjes is een bevlogen BIM-mer. Hij stond aan de wieg van de Bouw Informatie Modellen bij het bureau en leidde alle medewerkers zelf op. Nog steeds geeft hij zijn kennis graag door middels de BIM Academy, een initiatief van Klous + Brandjes samen met CAD & Company, waar werkzoekende, ervaren bouwkundigen getraind worden in het werken met BIM. De overstap naar het werken met BIM in 2010, toen nog een nieuwe ontwikkeling, zorgde voor toekomstperspectief bij het bureau. Net als veel andere architectenbureaus stond de orderportefeuille onder druk door het uitbreken van de crisis. Het bureau was gekrompen van ongeveer 28 naar zeven medewerkers. ‘Gelukkig zit innovatie in het dna van het bureau, dat al sinds 1953 bestaat. Onze directeur Cees Brandjes ziet kansen en heeft de crisis kunnen benutten om het roer om te gooien.’ Naast de traditionele opdrachten, het ontwerpen en tekenen van gebouwen, treedt het bureau nu ook op als BIM-consultant en ‘teken’-bureau. Klous + Brandjes faciliteert het werken met Bouwinformatiemodellen, en doet dat zowel voor de eigen projecten als projecten van derden. ‘Dat was een gouden greep. Terwijl een groot deel van de bureaus de deuren moesten sluiten, groeien wij weer gestaag.’ Inmiddels telt het team van Klous + Brandjes tien tot twintig medewerkers. ‘ En dat zijn allemaal BIM-minded mensen.’

Cultuuromslag

En dat is nodig ook, denkt Mosterd, want ben je nu als bureau nog niet aan het werk met de bouwinformatiemodellen, dan mis je de boot. Toch was niet iedereen direct klaar om de overstap te maken. ‘Het werken in modellen, en helemaal de stap naar een realtime virturele bouwplaats, waar je direct ziet wat de status is van een project, geeft sommigen koudwatervrees’, merkte Mosterd. ‘In plaats van op elkaar te wachten, gebeurt alles tegelijkertijd. Dat vraagt om commitment, om de bereidheid te willen samenwerken in een vroeg stadium. Dat is omschakelen voor de bouwwereld, voor aannemers die hun ketenpartners normaal wat later uitnodigen om een offerte uit te brengen. En ook installatiebedrijven en toeleveranciers zijn niet altijd gewend om al vroeg in het proces in te stappen én mee te werken. Maar dat lijkt een kwestie van tijd. Uiteindelijk kies je met deze manier van werken voor meer duurzame relaties, en geeft dat juist zekerheid voor de lange termijn.’ Om dat veranderingsproces te ondersteunen, voegde Klous + Brandjes zelfs een coach toe aan het team, een psychologe. ‘Zij kan helpen om denkprocessen te stroomlijnen en samen met haar hebben we bijvoorbeeld ook ons eigen team tegen het licht gehouden. Wat zijn de individuele competenties en hoe zet je die het beste in?’

"De manier van samenwerken, waarbij de partners vroeg in het proces samen in BIM gewerkt hebben, leverde veel positieve feedback op. Iedereen was bereid te delen en er was zo veel grip op elkaars werkzaamheden."

"Een bouwinformatiemodel is al een hele verbetering ten opzichte van de oude situatie. Het vervangt stapels en kasten vol papier, die je maar moet archiveren. Het maakt een einde aan het tegen het licht houden van de werktekeningen en de mutaties overtrekken."

BIM 360 Glue verbindt nog meer alle partijen in BIM

Klous + Brandjes schafte BIM 360 Enterprise met BIM 360 Glue aan in het kader van een project waar optimale inzet van BIM voor vereist was. Maar ook zonder die aanleiding, had het bureau in de software moeten investeren, meent Mosterd. ‘Een bouwinformatiemodel is al een hele verbetering ten opzichte van de oude situatie. Het vervangt stapels en kasten vol papier, die je maar moet archiveren. Het maakt een einde aan het tegen het licht houden van de werktekeningen en de mutaties overtrekken.’ Het werken in de Cloud, zodat iedereen toegang heeft, brengt een enorme meerwaarde. ‘Soms meedogenloos, want je ziet direct wat niet goed werkt, of welke van de partijen hun werk nog niet hebben gedaan. Maar ook heel nauwkeurig. Bijsturen is veel makkelijker en dat voorkomt veel fouten. Dankzij 360 Glue kun je bijna letterlijk alle soorten uitwerkingen ‘aan elkaar plakken’, en dat scheelt tijd en hobbels.’ Je kunt bovendien op elk gewenst moment op de knop drukken en de modellen opnieuw uploaden. ‘Je ziet het beeld op je scherm veranderen. Dat is een mooi gezicht en vraagt om meer. Hier op kantoor spraken we na een tijd af om, als het project het toelaat alleen nog aan het einde van de dag te ‘Glue-en’, anders blijf je op die knop drukken.’

Cookiestatement