Maatwerk prefabriceren voor een efficiënter bouwproces
22 januari 2021 
in Overig
4 min. leestijd

Maatwerk prefabriceren voor een efficiënter bouwproces

Een fysiek product dat leidt tot een efficiënter bouwproces en een digitaal proces wat dubbel werk voorkomt. Dat is precies wat Homeblocks doet in samenwerking met Giesbers InstallatieGroep. Wat dat precies inhoudt bespraken Jelle Pouw (BIM Coördinator bij Giesbers InstallatieGroep) en Tom Teillers (Manager Sales bij CAD & Company) tijdens de #CU2020.

Homeblocks

Homeblocks produceert prefab badkamers, -toiletten en technische ruimten. Veel mensen denken bij prefabriceren dat alles standaard en hetzelfde is. Dat hoeft niet zo te zijn. Als je gaat prefabriceren wil je graag veel standaard dingen uitgewerkt hebben. Maatwerk is dan een duurdere optie. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Bij Homeblocks probeert Giesbers zoveel mogelijk maatwerk te maken maar het wel te prefabriceren.

Jelle vertelt over de samenwerking met Homeblocks: “Homeblocks is een apart bedrijf en wij voeren als Giesbers InstallatieGroep de installatiewerkzaamheden uit voor Homeblocks. Homeblocks heeft een opdracht van een aannemer om installatiewerkzaamheden te doen. Zij verkopen een aantal prefab badkamers en geven de installatieopdracht aan ons. Dus wij maken een installatie in een bouwkundige voorziening van Homeblocks. Wat Homeblocks hiermee probeert te bereiken is dat wij zoveel mogelijk installaties en bouwkundige voorzieningen van tevoren fabriceren en dat wij ook onze eigen verantwoordelijkheid daarvoor proberen te nemen.”

Voordelen prefabriceren

Er zitten veel voordelen aan prefabriceren.

Efficiënter bouwen

Het hele bouwproces wordt uit de woning gehaald en verplaatst naar een eigen fabriek. De uren die je normaal op een bouwplaats hebt worden eruit getrokken en in de fabriek neergezet. Hierdoor kun je efficiënter bouwen en is de bouw minder weersgevoelig.

Controle op kwaliteit

Een ander voordeel is dat er veel controle is op de kwaliteit. Deze controle wordt al gedaan voordat het de fabriek uitgaat en dus voordat het op de bouwplaats komt. Ook heb je een stuk minder coördinatie met andere partijen. Dit zorgt voor makkelijkere controle op de kwaliteit, maar versnelt ook het bouwproces enorm.

Schoner bouwen

Ook kun je door te prefabriceren schoner bouwen. In een normaal bouwproces moet iedereen alles naar de bouw transporteren. Iedereen moet alles maar weer in die hijskraan zien te worstelen. Dat zijn enorm veel transportritten, hijsbewegingen en bewegingen op de bouw. Daarnaast komt er veel afval vrij op de bouwplaats. Bij het prefabriceren heb je minder transportritten, minder hijsbewegingen en minder afval op de bouw. Dit zorgt ervoor dat bouwen een stuk schoner wordt.

Revit en Dynamo

Giesbers heeft de technische ruimtes uitgewerkt in Revit. Deze hebben zij naar hun inzicht parametrisch gemaakt. Het is een lichte family waardoor hij heel makkelijke geplaatst kan worden. Er wordt data uitgehaald die genoeg is voor de voorbereiding van een technische ruimte. Giesbers gebruikt Dynamo om die data uit te lezen en weg te schrijven naar een Excel-bestand. Vervolgens wordt dat Excel bestand uitgelezen in een ander Revit-project, waar de Homeblocks gedetailleerd worden uitgewerkt.

Automatiseren met Dynamo

Giesbers maakt dus niet alleen gebruik van Revit, maar ook van Dynamo. Hier vertelt Jelle enthousiast over: “Dynamo is een programma om alles wat in Revit gebeurt automatisch uit te laten voeren. Je kan de bepaalde parameters in een keer uit laten lezen. Hier kun je een lijstje van maken en die bijvoorbeeld bewerken of ergens anders wegschrijven. Dus alle werkzaamheden die je in Revit kan voorstellen zoals het aanmaken van sheets, het draaien van een element, alle commando’s die er zijn kun je geautomatiseerd laten uitvoeren.”

Herhalende handelingen die je doet als engineer kun je met Dynamo dus laten doen. Door het werken in Revit en bepaalde taken te automatiseren in Dynamo heeft Giesbers veel voordeel gehaald. Het is nu mogelijk om binnen drie weken een project goed te kunnen engineeren. Na drie weken zijn zij voor 90% klaar met het adviesmodel. Dit model is dan ook meteen klaar voor productie. De laatste 10% blijft over voor maatwerk.

Tekenen in 3D

In de installatietechniek zijn er nog veel bedrijven of engineers die in 2D werken in AutoCAD. Giesbers heeft ervoor gekozen om alles in 3D te tekenen in Revit. Jelle geeft aan iedereen het advies om over te stappen van 2D naar 3D.

“Begin er gewoon aan. Revit is erop geënt om vanuit een bestand je hele project te maken. We hebben één bestand waarin staat hoe het eruit ziet, wat op elkaar is aangesloten. Alles is van één model gemaakt. Als je iets ergens verschuift is dat overal zichtbaar, want het is maar één element wat je ziet. Vroeger had je nog weleens een project en dan had je 126 DWG’s. Ik vind het echt een talent als jij zorgt dat op al die 126 DWG’s allemaal 100 procent dezelfde gegevens staan. In Revit kan dat gewoon niet meer. Je communiceert makkelijker en duidelijker naar een aannemer waar je elementen zitten, wat je nodig hebt. Ik zie er eigenlijk alleen maar voordelen van.” Vertelt hij.

De toekomst van Homeblocks

Giesbers is net begonnen met Homeblocks en het ontwikkelen in Dynamo. Op dit moment maken zij nog veel maatwerk en is alles mogelijk. Dit doen zij om erachter te komen waar vraag naar is. Over 5 jaar verwacht Jelle dat ze de markt beter in kaart hebben: wat wilt de markt, wat zijn de gangbare maten en waar is vraag naar. Daar moeten ze allemaal nog achter komen.

Het uiteindelijke doel is om meer in een nieuw configurator-model te gooien zodat je klanten vaste parameters geeft waartussen ze kunnen kiezen. “Dat doen we nu nog zelf maar in een ideale wereld zouden we wel zover willen gaan dat we zeggen: hier zijn onze spullen, bouw het maar aan elkaar, full proof. Kijk maar wat je bestelt.” Vertelt Jelle.

Tot Slot

Tot slot heeft Jelle nog een advies aan zijn vakcollega’s die in Revit werken: “Ga aan de slag met Dynamo. Ga het doen, maak er tijd voor vrij. Als je denkt dat je ergens een dag over doet kun je beter zeven uur proberen om het te automatiseren en dan dat laatste uurtje is het je toch gelukt. Dan dat je acht uur lang dezelfde werkzaamheden zit te doen. Want de volgende week wanneer je weer diezelfde taken moet doen ben je weer binnen een uur klaar. Kun je zeven uur lang lekker koffie halen of iets anders doen.”

Wil je ook meer weten hoe je met Revit kunt werken? Hoe je overstapt naar 3D, of hoe je uiteindelijk repeterende werkzaamheden kan automatiseren met Dynamo? Bekijk dan snel onze Dynamo voor Revit cursus. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag.

Reactie plaatsen