Breman Installatiefabriek IJsselmuiden BV

verbetert effectiever met Autodesk Inventor, Revit en Vault

Breman Installatiefabriek IJsselmuiden BV gebruikt verschillende ontwerpapplicaties voor productontwikkeling en projectbegeleiding. Hiermee kan het bedrijf effectiever verbeteren en sneller inspelen op de marktontwikkelingen. Cezar de Jong vertelt over zijn ervaringen met Autodesk Inventor, Revit en Vault.

Maakbedrijf binnen Breman Installatiefabriek IJsselmuiden BV

Breman Installatiefabriek IJsselmuiden BV ontwikkelt en produceert prefab schoorstenen, rookgasafvoersystemen en ventilatie-oplossingen voor warmtepompen. Het bedrijf maakt met zo’n 55 medewerkers deel uit van de landelijk opererende Breman Installatiegroep. “Wij zijn het enige maakbedrijf binnen een groep van 36 zelfstandige bedrijven met in totaal circa 1.800 medewerkers”, vertelt de Jong. “Bij Breman zijn alle mensen het belangrijkste bedrijfskapitaal, met vergaande medezeggenschap en verantwoordelijkheid. Als maakbedrijf voor de bouwsector leveren wij oplossingen aan hoofdzakelijk aannemers en installatiebedrijven in heel Nederland. Deze zijn lange tijd ontworpen en intern verder uitgewerkt met AutoCAD en StabiCAD. Om te anticiperen op het toenemend gebruik van BIM in bouwprojecten zijn wij enkele jaren geleden met Autodesk Revit gaan werken. Daar zijn later nog Autodesk Inventor en Vault aan toegevoegd. Deze software wordt bij ons geleverd en technisch ondersteund door CAD & Company.”

“Om te anticiperen op het toenemend gebruik van BIM in bouwprojecten zijn wij enkele jaren geleden met Autodesk Revit gaan werken. Daar zijn later nog Autodesk Inventor en Vault aan toegevoegd.”

“Voor die informatiebehoefte hebben wij met ondersteuning van CAD & Company een eigen Revit-bibliotheek en families ontwikkeld.”

Productontwikkeling versus projectbegeleiding

Een andere trend waar Breman de komende jaren op moet anticiperen is de verplichte verduurzaming van woningen en gebouwen. “Ketels en haarden met rookgasafvoer worden vervangen door warmtepompen en andere duurzame installaties”, vervolgt de Jong. “Daarvoor hebben wij al nieuwe oplossingen ontwikkeld, zoals onze innovatieve dakkap voor luchtwarmtepompen, die het mogelijk maakt de installatie eenvoudig van binnenuit te servicen en te onderhouden. Tijdens de aanbestedings- en/of voorbereidingsfase van nieuwe projecten hoeven wij alleen maar de vorm, hoofdafmetingen en artikelnummers van onze schoorstenen en kanalen aan te leveren in een BIM of CAD-model. Voor die informatiebehoefte hebben wij met ondersteuning van CAD & Company een eigen Revit-bibliotheek en families ontwikkeld. Als zo’n project pas maanden later na enkele wijzigingen in de uitvoeringsfase belandt, hebben wij voor onze productie andere ontwerpfuncties en een meer gedetailleerde maatvoering nodig. Daarvoor is Autodesk Inventor een betere ontwerp- en engineeringoplossing.”

LEAN en LEArN 

Bij Breman wordt er volgens de LEAN-methodiek gewerkt, waaraan ook de gebruikte applicaties en IT-systemen moeten bijdragen. “Onze strategie is gericht op het leveren van continuïteit richting opdrachtgevers, door stabiliteit en voorspelbaarheid”, licht de Jong toe. “LEAN is hier eigenlijk LEArN, omdat het opleiden en begeleiden van medewerkers belangrijk is om mensen in staat te stellen verbeteringen te blijven realiseren. Onze bewuste keuze om voor de productontwikkeling en projectbegeleiding andere applicaties te gebruiken is een gevolg van de beste tools voor elk bedrijfsproces te willen inzetten. Bij de toepassing van Autodesk Inventor hebben wij minder technische ondersteuning van CAD & Company nodig, omdat onze eigen Inventor-ontwerper al veel kennis en ervaring heeft. Ze hebben ons wel geholpen met het datamanagement binnen de Vault-omgeving en een gespecialiseerde cursus in iLogic gegeven om codegestuurd te kunnen ontwerpen en engineeren.”  

“LEAN is hier eigenlijk LEArN, omdat het opleiden en begeleiden van medewerkers belangrijk is om mensen in staat te stellen verbeteringen te blijven realiseren.”

“Elk project betekent hier maatwerk leveren gebaseerd op gestandaardiseerde producten.”

Sparringpartner in een snel veranderende markt

De bouwsector is momenteel een snel veranderende markt, vooral op het gebied van installaties. Leveranciers als Breman moeten zowel op een vergaande energietransitie inspelen als voldoen aan de toenemende informatiebehoefte van opdrachtgevers. “Elk project betekent hier maatwerk leveren gebaseerd op gestandaardiseerde producten”, vervolgt de Jong. “Dankzij de ondersteuning van CAD & Company is het gebruik van Revit gegroeid. In plaats van alleen een ander 3D ontwerpprogramma is het nu de basis voor een nieuwe manier van denken en werken. Zij hebben als een deskundige en ervaren sparringpartner meegeholpen te voldoen aan de informatiebehoefte van onze opdrachtgevers en het ontwikkelen van een families-bibliotheek. Bedrijfsmatig gezien helpt CAD & Company ons effectiever te verbeteren met Autodesk Inventor, Revit en Vault. Voor de komende jaren zien wij nog meer optimalisatiemogelijkheden door automatische koppelingen te realiseren tussen informatie in de Revit- en Inventor-modellen en ons Navision ERP-systeem.” 

“Dankzij de ondersteuning van CAD & Company is het gebruik van Revit gegroeid. In plaats van alleen een ander 3D ontwerpprogramma is het nu de basis voor een nieuwe manier van denken en werken.”